lewo Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Cześć, mam do wydania ~1k zł na ulepszenie mojego kompa. Komputer służy do filmów, grania i internetu. Chcę w niedalekiej przyszłości dokupić lepszy monitor i ogladać i grać w full hd. Dodatkowo zamierzam się przesiąść z xp'ka na windows 7. Obecnie posiadam w nim: Płyta główna: Gigabyte GA-M55S-S3 ( chipset nvidia nForce 550, 4x sloty na ram w dual channel ddr2 800, pci-e x16, socket AM2 ) Karta grafiki: Asus nvidia en7600gs ( 512mb ddr2, dvi, directX 9.0 i openGL 2.0 ) Ramy: GoodRam 1gb ( juz nie pamietam parametrów a w Aida mi nie pokazuje modelu ale i tak trzeba wymienić ) Procesor: Athlon 3200+ ( am2, jeden rdzeń 2ghz ) Dysk: Samsung spinpoint ( 250gb, sata2, więcej miejsca narazie nie potrzebuje a sprawuje się dobrze ) 1. Jakie wydajne ramy ( ddr2 800mhz 4gb ) opłaca się kupić? Lista pamięci obsługiwanych przez płytke http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m55s-s3_10/download/memory Czyli inne nie beda działać jak są ddr2 800mhz? 2. Jaki procesor wybrać? Mogą być modele procków am3 ( po upgrade biosu płyta obsługuje część am3 procków ) http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2316 3. Kupie jakąś sensowną grafike pod gry i filmy hd, żeby to działało płynnie? ( ramy i procek zakładam ze z wysyłką około 500zł zapłace moze ciut więcej więc za reszte kasy, ewentualnie jak będzie sie opłacać to dołożę trochę ~150zł ) Oczywiście jak wcześniej napisałem pci-e 16x. I główne pytanie czy warto inwestować tyle siana w stary komp? Nie zamierzam po wydaniu tego za dużo dokładać ( może prócz monitora w przyszłośći). Z tego co się orientuję jakiś nowy komputer z sensownymi podzespołami to z 2-2.5k a tyle nie mogę na raz wydać. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
talibanek Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) sprzedaj sprzęt poza dyskiem AMD PHENOM II X4 955 QuadCore 3.2GHz Black Edition (HDZ955FBGMBOX) BOX 425,00 Płyta główna Asus M5A78L-M LX 165,94 zintegrowana grafa plus minus co ty masz Pamięć Elixir M2F4G64CBHB5N-CG 83,00 Zasilacz Aerocool AEROPGSVP-450 123,00 800 zl ci wyjdzie ceny z morele.net ze sprzedaży swoich podzespołów kupujesz gtx260 około 270zl używki na allegro Edytowane 14 Października 2011 przez talibanek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Nie opłaca się pakować w stary sprzęt. Jeden z tańszych polecanych: Procesor : AMD Athlon II X3 450 - 265 zł Płyta Główna : Asus M5A78L/USB3 - 305 zł RAM : GoodRam 2GB 1600MHZ - 65 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5670 512MB - 259 zł Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 185 zł możesz kupić np. bez grafiki i lepszy procek, więcej ramu i z czasem kupić coś wypasionego... albo ASRock 880GMH/U3S3 - 305 zł z grafiką na pokładzie... starego kompa sprzedaj i będzie na flaszke :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 tylko ja nie chce kupować nowego kompa zeby z czasem stał się "wydajnym". kupie teraz nówki i bede miec 2gb ramu, a karte grafiki mogę kupic o wiele lepszą jak nie wydaje siana na płyte głowną, zasilacz. czy myle się? nie chce robić worka bez dna bo mam inne wydatki i chce wydajność od razu a nie z czasem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 ref. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Po pierwsze, jaki masz zasilacz (marka, model, moc)? Po drugie, 4GB DDR3 kupisz za ~90zł, DDR2 to już 2x więcej, więc inwestycja w nową płytę główną nie jest złym pomysłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 (edytowane) dołaczony do obudowy. firmy tracer. atx 2.0 chyba 350w. zaraz sprawdze dokładnie. tylko koszt płyty to jest praktycznie koszt dobrego procka i połowy ramów. jedyny problem to zasilacz czy tu udźwignie i czy wolniejsze ramy nie beda mocno spowalniac. ile bym zaplacił za nową płyte główną z tych jakość/cena? i na czym musze oszczędzić zeby miec te same parametry na nowym kompie? bo zakładam ze zasilacz do nowego kompa tez musi być nowy .... edit: jak tak licze to płyta i zasilacz to bedzie lekko 2/5 mojego budżetu edit2: dokładnie to zasilacz nazywa się: tracer 4life400 AC - 230V 4A 50Hz Edytowane 15 Października 2011 przez lewo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 (edytowane) Zasilacz obowiązkowo do wymiany, Tracer = czarna lista, zresztą wg. tabliczki znamionowej ma tylko 180W na 12V (dla przykładu taki Modecom MC 350W ma 300W na 12V). Nie uciągnie nic sensownego, budżet niewielki więc pewnie będzie trzeba szukać używki (porządnej) na allegro. Planujesz jakieś OC? Bo jeśli nie (lub niewielkie), może warto zastanowić się nad budżetową płytą na AM3+ (patrz drugi post). Do niej Athlona II X3/X4, a w przyszłości mógłbyś wymienić procesor na FX 4xxx lub 6xxx (płyta obsłuży procesory z max TDP 95W). Taka opcja wcale dużo więcej nie wyniesie, jedne z tańszych pamięci DDR2 2GB 800MHz na allegro: 2x Pamięć DDR2 KINGSTON 2GB 2048MB 800MHz Nowa! BOX! (1853336271) - Aukcje internetowe Allegro = 170zł Za to 4GB DDR3 1333MHz: Oryginalny! GOODRAM DDR3 4GB 4096MB 1333MHz BOX! (1853345395) - Aukcje internetowe Allegro = 75zł Różnica prawie 100zł, jeśli dodasz do tego pieniądze, które dostaniesz za swoje obecne mobo, budżetówkę pod AM3+ masz praktycznie za darmo. Edytowane 15 Października 2011 przez mr^_^max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 dobra trzeba patrzeć ze zasilacz przy wymianie karty na starym kompie i tak musze wymienić więc zasilacz to może być tym kosztem ponad budżet. jesli na ramach oszczędzę ale 2post ma karte zintegrowaną a ja chce ją wymienić na jakąś karte ~500zł. ok licze na jakies jeszcze propozycje dot. płyty głównej i grafiki a przede wszystkim zasilacza bo w tym najmniej się orientuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 ale 2post ma karte zintegrowaną a ja chce ją wymienić na jakąś karte ~500zł. Zasugeruj się postem talibanka, i jako kartę weź po prostu jakąś używkę HD4870 / GTX 260 Core 216. Zintegrowana karta graficzna na płycie nie oznacza, że musisz wiecznie z niej korzystać. Czasem może się to zresztą przydać. Jako płytę główną weź jednak lepiej MSI 760GM-P23 (FX), a jako pamięć GoodRam 4GB 1333MHz CL9. Jeśli chodzi o zasilacz, to z tańszych dobry jest Tacens Radix IV 450W. Z trochę droższych - XFX Core 450W / Chieftec CTB-500S. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) a nie ma jakis płyt tanich i dobrych bez zintegrowanej grafiki? Bo wydaje mi ze jak ona jest to powoduje wzrost ceny płyty i poboru energii. edit: a taka płytka z zestawów polecanych na ten miech? http://allegro.pl/plyta-glowna-asus-m5a78l-m-lx-am3-am3-box-nowa-i1871085904.html i czym się różnią te płyty od siebie? bo praktycznie kazda ma ddr3 / am3+ ? edit2: i ten link co dałem z allegro a ta sama z esc. te same ale ta z esc o 100zł droższa? http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=40602 Edytowane 16 Października 2011 przez lewo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) Spróbuj znaleźć tańszą płytę bez zintegrowanej grafiki. Jak nie znajdziesz, potwierdzi się tylko że Ci się wydaje. Asus M5A78L-M LX obsługuje tylko cpu o tpd 95W więc nie wsadzisz tam Phenoma 955 bo wersje 95W są praktycznie nieosiągalne. edit: a taka płytka z zestawów polecanych na ten miech? http://allegro.pl/plyta-glowna-asus-m5a78l-m-lx-am3-am3-box-nowa-i1871085904.html Nieprawda, to nie jest płyta z polecanych zestawów. edit: a taka płytka z zestawów polecanych na ten miech? http://allegro.pl/plyta-glowna-asus-m5a78l-m-lx-am3-am3-box-nowa-i1871085904.html edit2: i ten link co dałem z allegro a ta sama z esc. te same ale ta z esc o 100zł droższa? http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=40602 To dwie różne płyty. Naucz się czytać bo z takim podejściem kupisz jakieś ciach!o mimo, że będziesz miał polecone zupełnie co innego. Edytowane 16 Października 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) ok dostrzegłem różnice. dodam tylko ze płytka nie musi być pod am3, starego kompa jakbym ulepszał to procek musiał by taki być. jak bardziej się opłaca robić pod intela to podawajcie inne propozycje. ------------------- Napiszę moją konfigurację którą wymyśliłem w osobnym poście. Z esc podzespoły. Procesor: AMD Phenom II X2 555 Black Edit /3.2GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3 -330 zł Płyta główna: Asus M5A78L-M LX /AMD760G, AM3+ -185 zł Pamięć RAM: GoodRam 4GB 1333MHz CL9 -99 zł Karta graficzna: PowerColor Radeon HD6770 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI/DP 435 zł do tego zasilacz używany FORTRON 400W ATX - PFC ORYGINALNY FORTRON 400W ATX - PFC - NOISE KILLER (1871126518) - Aukcje internetowe Allegro 92zł z wysyłką RAZEM 1141zł Pytania - warto kupować taką płytke pod am3+? procków i tak narazie nie ma na am3+ ale am3 tez obsłuży z tego co wiem? ceny na esc płyty głownej do am3 i am3+ podobne ( am3 190zł ) - do procesora mam też dylemat czy warto dopłacać 30zł i brać Phenoma który ma 3.2ghz ale tylko dwa rdzenie? Opcjonalny jest amd athlon II x3 455 (3.3GHz, l2 1.5mb, 95W!!,) Jak myślicie? Odczuje w ogóle jakiś wzrost wydajności na phenomie czy wydajność nie będzie zauważalne i lepiej wybrać starszego athlonika? - jakiego producenta do karty grafiki mi polecacie? do wyboru PowerColor i Vertex3D ( te same parametry karty i tez aktywne chłodzenie ) - da coś 1gb pamięci na karcie grafiki przy 128bitach magistrali czy raczej nie warto dopłacać w większą ilość pamięci przy takiej magistrali i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> z 512mb pamięci i w reszte podzespołów zainwestować więcej? - opłaca się kupować płytę i grafikę na pci-e 16x 2.0? Edytowane 16 Października 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 Komputer ma służyć do gier, filmów. Dysk, napęd, obudowa zostaje ze starego kompa. Z wczesniejszego tematu i paru podpowiedziach wymyśliłem taki zestaw. Procesor: AMD Athlon II X3 455 /3.3GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3 289 zł Płyta główna: Asus M5A78L-M LX /AMD760G, AM3+ 185 zł Pamięć RAM: GoodRam 4GB 1333MHz CL9 99 zł Karta graficzna: PowerColor Radeon HD6770 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI/DP 435 zł RAZEM 1008zł + 30zł wysyłka + 92zł używany zasilacz FORTRON 400W ATX - PFC 1130zł wszystko razem. jak myślicie? phenoma dwurdzeniowego nie chce brać do w grach więcej klatek osiąga ten procek z tego co widziałem. jaką karte używke można w okolicach 450zł wyrwać? Warto brać ta karte 1gb ddr5 / 128bit czy lepiej jakąś 512mb ddr5 / 256bit? Opłaca się kupować płytę i grafikę na pci-e 16x 2.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Płytę zmień na MSI 760GM-P23 (FX). Ewentualnie procesor możesz zmienić na Athlona II X3 450, jeśli będzie tańszy. Poza tym daj sobie spokój z esc.pl. Tamtejsze ceny znacznie odbiegają od tych w agito czy techplanet.pl. Serwis tego sklepu też nie działa najlepiej. Edytowane 17 Października 2011 przez BlackMachine 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Płytę zmień na MSI 760GM-P23 (FX). Ewentualnie procesor możesz zmienić na Athlona II X3 450, jeśli będzie tańszy. Poza tym daj sobie spokój z esc.pl. Tamtejsze ceny znacznie odbiegają od tych w agito czy techplanet.pl. Serwis tego sklepu też nie działa najlepiej. ok, zauważyłem właśnie. a jak myślicie co zrobić z kartą graficzną? moze zmienic athlona do x2 a wydajniejszą karte grafiki kupić? czy procek 3rdzeniowy będzie wykorzystywany równie mocno jak karta i nie trzeba balansować? czemu tą płytke mi polecasz? w tej mojej po oc mozna miec szybsze ramy. edit 2: pociągnie mi zasilacz fortona 400w procka 95w, karte zintegrowaną ( wyłącze ją ale chyba moze coś pobierać zasilania chyba ? ), no i tą karte grafiki? Edytowane 17 Października 2011 przez lewo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) czemu tą płytke mi polecasz? w tej mojej po oc mozna miec szybsze ramy. Chociażby dlatego, że Asus obsługuje procesory z maksymalnym TDP 95W. W przypadku MSI jest to co najmniej 125W. Wyżej taktowane pamięci praktycznie nic Ci nie dadzą w kwestii wydajności, a maksymalne TDP 95W to już dość poważne ograniczenie, często uniemożliwiające wymianę procesora na lepszy (i bardziej prądożerny). Jako procesor weź lepiej Athlona X3, większość dzisiejszych gier spokojnie wykorzystuje potencjał nawet czterech rdzeni. Poza tym być może uda Ci się odblokować czwarty rdzeń w tym Athlonie. Zawsze warto spróbować. Edytowane 17 Października 2011 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 okej dzięki :) a co do karty to jak myślicie? może kupić używkę np. taką - Gigabyte GTX460 1 GB OC + Prolimatech MK-13 (1872540969) - Aukcje internetowe Allegro ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 pociągnie mi zasilacz fortona 400w Podaj dokładnie jaki to Fortron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 Podaj dokładnie jaki to Fortron. dokładnie to taki Gigabyte GTX460 1 GB OC + Prolimatech MK-13 (1872540969) - Aukcje internetowe Allegro napięcia na 12v ma w miarę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Okej, wypłata okazała się lepsza niż myślałem więc zestawik złożyłem do 1.4k złotych. By nie tworzyć nowego tematu tutaj dam zestaw jaki wymyśliłem ( ceny z agito ) Płyta: MSI 760GM-P23 (FX) 188zł Ramy: Goodram 4gb 1333MHz CL9 76zł Zasilacz: Chieftec GPA-450S8 450W 80+ 153zł Procesor: AMD Phenom II x4 955 BE 405zł Karta graficzna: Sapphire ATI Radeon 6790 1gddr5 256bit OEM 544zł RAZEM - 1366zł ( + 19zł wysyłka ) Czy zasilacz da radę ( przy lekkim oc ) ? Z tego co czytałem grafa dość prądożerna a procek 125W. Mogę dorzucić 20-30zł jak polecicie coś lepszego do zasilania, bo szkoda byłoby sprzęt który mozna łatwo podkrecic olać przez słaby zasilacz. Widziałem modecom feel 3 500W za 158zł, tylko nie wiem jak trzyma napięcia na lini 12v z pracą pod obciążeniem + ma pasywne pfc. edit: jeśli naprawdę warto wg. Was zrezygnować z tych zasilaczy co proponuje i do tego zestawu dać XFX Core 450W za 220zł to przeboleje ale żeby nie było problemu z oc itp. EWENTUALNIE OCZ Stealthxstream 2 500W za 205zł. edit2: płytkę zamieniam jednak na Gigabyte GA-78lmt-s2p . ten producent wydaje mi się częściej aktualizuje biosy, ma w sobie dual biosa + to co widze z manuala to daje możliwość zmieniania mnożnika i frequence + zmiany napiecia ramów i cpu. szkoda tylko ze w tej płycie w odróżnieniu od msi jest "tylko" 8gb max ramów ( ale myślę ze wystarczy tyle ) Edytowane 19 Października 2011 przez lewo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 Jeśli chodzi o kartę graficzną, to niewiele drożej masz Radeona HD6850 od Gigabyte (579 zł). Warto do niego dopłacić. Zasilacz też przydałoby się zmienić na lepszy. Niestety, agito ma słaby wybór tańszych zasilaczy, przez co najtańszym opłacalnym jest bodajże XFX Core 450W. Co do płyty - Gigabyte praktycznie non-stop wydaje nowe rewizje płyt, nie koniecznie musi to być zaletą. Poza tym praktycznie każda płyta posiada możliwość zmiany mnożnika / napięć, więc tutaj ten Gigabyte niczym się nie wyróżnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Asus M5A78L-M LX obsługuje tylko cpu o tpd 95W więc nie wsadzisz tam Phenoma 955 bo wersje 95W są praktycznie nieosiągalne. Na dokladnie tej plycie dziala Phenom 955 125W, jest rozpoznawany przez bios i nie wystepuja nietypowe problemy. Trudno taki zestaw polecac, bo moze sie jednak okazac ze konkretny egzemplarz sie wysysypie, ale byly takie skladane. Nie wiem czy sa jakies realne roznice pomiedzy innymi plytami <200 zl a ta konkretna jesli chodzi o sekcje zasilania. Hyper X 1600 kingstona tez dzialja wg specyfikacji przy 1600 mhz na 1.65V, a goodramy na 1.5V. W praktyce roznicy chyba nie ma zadnej. Jesli chodzi o ddr2 goodrama maja duzo zwrotow, a fakt ze fabryke czesto opuszcza kosc ktora nie rusza nie jest chwalebny. Z drugiej strony serwis Asusa wymienia sprzet po miesiacu. Edytowane 19 Października 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...