Skocz do zawartości
Indiana J.

Monitor LED

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ przeszukałem forum i nie odnalazłem żadnej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi,

zwracam się do Was, Drodzy Forumowicze o pomoc.

Chciałbym monitor 24", bez żadnych zbędnych bajerów typu f. telewizora etc.

Najbardziej zależy mi na oddawaniu kolorów i jakości (przeznaczenie głównie do filmów),

cena powiedzmy do 850zł, prosiłbym również o wyjaśnienie dlaczego warto wybrać ten model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i zapomniałem dodać najlepiej jakby to był Samsung,

Samsung miał coś wypuścić na odpowiedniku IPS - nie wiem czy już jest.

W ogóle słyszałem o 3 rodzajach podświetlenia na LEDach, które najlepsze?

LED to jest podświetlenie, ... może chodzi Ci o jego gamut (szeroki/wąski).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę że chodzi o podświetlenie WLED albo RGBLED.

WLED ? ... czyli po prostu Wide gamut LED? Ktoś kiedyś wymyślił tą marketingową nazwę i jest ona zbędna. A może White LED - też takie określenia słyszałem ... i się pytam: zwykłe podświetlenie LED w LCD to jest np. różowe? ;)

Podświetlenie LED to podświetlenie LED.

Co do RGB LED ... no były takie wytwory (HP Dream Color) ... ale widzę że się nie przyjęły (chyba można było sterować temp. barwową przy pomocy podświetlenia). Ale RGB LED to w zabawkach do 2 tys. PLN nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na myśli WLED jako white LED, czyli najzwyklejsze podświetlenie i RGBLED jak np. w niektórych matrycach montowanych w Dellach z serii XPS (choć właściwie tam nazywa się to B+RGLED).

A może kolega mówi jeszcze o rozmieszczeniu źródeł światła - krawędziowe i "Full LED".

Edytowane przez QrVicH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro udało mi znaleźć modele:

S24A300BL i S24A300BS, (...) czy warto?

700 pln za TN'detę? Nie, szukaj monitora na matrycy IPS, chociażby wymieniony LG ISP2370V, czy IPS236V którego osobiście polecam jako tańszą alternatywę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi