Kwazor Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Wczoraj juz trafiłem na ceny dysków 2TB w cenie nawet 1000zł ! Myslę sobie żart jakis albo ktos się pomylił.... Niestety inni też maja juz wysokie ceny.... Ceny średnio poszły nawet o 100% czasami więcej ... Wszystko przez powódź w Tajlandii... ( kiedys mieliśmy podobna sytuację z modułami ram po trzęsieniu ) a WD musiało zamknąc swoja największa fabryke Oczywiście wszycy którzy mają stare zapasy to i tak sprzedają je po "nowej" cenie.... Ciekawe kiedy sytuacja wróci do normy.. Z 2 strony dziś mamy tylko 2 producentów dysków ( Western i Seagate ) wiec mniejsza konkurencja = wieksze ceny ? Edytowane 21 Października 2011 przez Kwazor 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobweb Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 Czy w zagranicznych sklepach ceny też poszły o ponad 100% w górę? Wątpię. Jak sprzedaż siądzie to może sprzedawcy trochę przyhamują swoje apetyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrii Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Dlaczego wszystkie marki podrożały jak zalało jedną fabrykę? Edytowane 21 Października 2011 przez adrii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kert Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Nie wiem gdzie ty sprawdzasz te ceny, bo ja widzę dyski 2TB w cenie od 300zł i to w wielu sklepach. Np. ceneo Edytowane 21 Października 2011 przez kert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Nie wiem gdzie ty sprawdzasz te ceny, bo ja widzę dyski 2TB w cenie od 300zł i to w wielu sklepach. Np. ceneo A po kliknieciu linka do sklepu okazuje sie, ze dyskow brak na magazynie, albo ze towar o podanym indexie nie zostal znaleziony. Najtanszy caviar green jesli chodzi o wieksze sklepy jest na ram.net i kosztuje 600 zl z adnotacja, ze jest to produkt na zamowienie, czyli moze sie okazac ze go fizycznie nie bedzie w magazynach. Sa 2 oferty za 500 ale trudno powiedziec, czy aktualne. Edytowane 21 Października 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kert Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 Z bardziej znanych: pixmania, proline, finwar, redcoon - są dostępne i po 400zł można kupić. W innych np. icomp.pl, morele.net, techplanet - zwiększyli na około 550-650zł ale to nadal daleko do 1000zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobweb Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 kert w komputroniku WD 2TB green powyżej 700 zł. Praktycznie wszystkie HDD zdrożały o prawie 100% albo i lepiej. Co do 1000 zł o którym pisał Kwazor to wczoraj na allegro widziałem taką aukcję. Widać, że u nas sprzedawcy nie maja umiaru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek_edzio Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Widać, że u nas sprzedawcy nie maja umiaru. http://www.denikomp.pl/samsung-dysk-hdd-hd502hj-35-500gb-7200rpm-16mb-sat%283,30280,11646%29.aspx Oczywiście to najskrajniejszy przypadek, jaki udało mi się znaleźć. Co nie zmienia faktu, że ceny za 500gb są absurdalnie wysokie. EDIT: Dla potomnych screen strony z dnia napisania posta Bild: f3.13k63cw.png - abload.de Edytowane 26 Października 2011 przez wujek_edzio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 coraz bardziej opłaca się brać SSD na dysk systemowy ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Kłania sie akcja z cukrem. Raj dla spekulantów. Radze przeczekac kilka tygodni i bedzie sie normowalo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Zalało nie tylko jedną fabrykę dysków WD, ale wiele innych zakładów, którę produkują 80% elementów wykorzystywanych do produkcji HDD. Chociażby producent znanych z Samsunga silników NIDEC. Global fallout of Thai floods - The Nation Sytuacja nie unormuje się tak szybko jak wielu myśli. Na powrót do normalnych cen będzie potrzeba kilku kwartałów. Szacunki mówią o drugiej połowie albo nawet końcówce roku 2012. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) coraz bardziej opłaca się brać SSD na dysk systemowy ;) Niby racja. Tylko ja sobie to zrównanie cen SSD ze zwykłymi dyskami zawsze trochę inaczej wyobrażałem - tzn. to SSD miały stanieć do cen zwykłych dysków a nie odwrotnie :P Sytuacja nie unormuje się tak szybko jak wielu myśli. Na powrót do normalnych cen będzie potrzeba kilku kwartałów. Szacunki mówią o drugiej połowie albo nawet końcówce roku 2012. Ja myślę że niestety może to długo potrwać. Bo nawet jak za jakiś czas znowu dyski 2TB będą po 300zł to pamiętajmy że technologia idzie do przodu i wtedy 2TB to już nie będzie to tak duża pojemność jak w tej chwili, więc tym samym cena choć taka sama to i tak będzie wyższa niż była. Edytowane 22 Października 2011 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 jakoś drastycznie może nie, ale fakt że zdążyłem nabyć 500gb samsunga za 157zł, teraz już 199zł, niby nie jakoś drastycznie, ale zawsze taniej, dwa że mogą już nie stanieć bo okres świąteczny niedługo, trzy słaba złotówka, ale to już do wszystkich podzespołów :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Oj, nie dobrze. WD20EARS kupiłem wiosną za 319zł, później cieszyłem się, że ceny spadły do 259zł, nie kupowałem bo miałem masę miejsca. Teraz w tym samym sklepie 399zł :mur: Ja nie chcę wracać do palnika dvd-r ;( Ceny mogą wynikać z ograniczonej dostępności produktu, być może w hurtowniach brak a termin dostawy nie znany. Do tego dochodzi zakup komputerów po premierze Buldożera. Wiele osób odkładało zakup komputera w oczekiwaniu na premierę. Teraz ktoś i tak pójdzie do sklepu po kompa, do tego ograniczona dostępności i już można windować ceny ponad granice rozsądku, o kosztach nie wspominając. edit: 24.10 - 499zł :( Edytowane 24 Października 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 Chciwość polaczków nie ma granic, przypominają mi się zestawy bułka+litr mineralnej za 200zł po powodziach. Jak to dobrze że udało mi się zaopatrzyć w kilka WD20EARS za 249/sztuka. Ale cóż, taka cena wykorzystywania taniej siły roboczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpaciarz Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Wykres cen Samsunga F3 1TB w ostatnim czasie rzeczywiście ponad 100% w górę :( http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__historia/produkt_id__2371/__Dyski_Twarde_HDD_Samsung_1TB_32MB_Cache_F3_S_ATA_2/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Kupie taniej, sprzedam drożej… czyli jak nie dać się oszukać... - Wykop.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 (edytowane) Powiem tak, według mnie jakieś 50% obecnej ceny dysków twardych jest celowo zawyżona, jednego dnia w znanej hurtowni zauważyłem ciekawy wzrost, rano dysk 500GB kosztował bodaj 312pln brutto, tego samego dnia, ten sam dysk już 330pln brutto, nie wydaje mi się, żeby to były kolejne wzrosty zamówieniowe. Każdy próbuje w tej chwili urwać jak najwięcej zasłaniając się "kryzysem" i zapewne mamy do czynienia ze zwyczajną zmową. Ceny dysków w Azji nadal są takie same, po prostu są eksportowane w mniejszej ilości ze względu na ograniczone zapasy magazynowe. http://www.compusa.com/applications/Category/category_tlc.asp?CatId=8&name=Hard-Drives&cm_sp=LN-_-PAR-_-NA http://www.mikescomputershop.com/desktop-sata-c-1_58.html http://www.pcworld.co.uk/gbuk/3-5-inch-hard-drives/715_7052_70056_xx_xx/xx-criteria.html Edytowane 24 Października 2011 przez BuMeL 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 HOLLLY SH...T .... teraz Seagate ST2000DL003 2TB kosztuje 750 :blink: :blink: :blink: ... rano jeszcze było jakieś 450 Dyski twarde i akcesoria : ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław ... kto to kupi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Kupi ten kto musi, bo składa nowy komputer, padł dysk w macierzy itp. Inna sprawa że teraz taniej wychodzi ściągnąć dysk z drugiej półkuli niż kupić w sklepie za rogiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Jeśli ktoś posiada wystarczającą pojemność np na starym dysku to do nowego kompa rozsądniej jest brać SSD 64GB za 400zł niż HDD 500GB za te same pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 wow... a ja kupilem 3x2TB WD jakies 1-2miesiace temu po 285zl sztuka, ma sie tego nosa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa351 Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Zobaczcie jak w chu*a tną sklepy ze starymi zapasami. Jestem zmuszony złożyć trzy stacjonarki do biura. Wchodzę rano na sklep (Kurt Media) i dyski 1,5TB w uczciwej cenie ~250zł dostępne od ręki, wysyłka w 24h. Kupuje trzy sztuki. Po krótkim czasie dostaje info, że nie mogą skompletować zamówienia, ponieważ nie mają na stanie. Po czym wchodzę na sklep, szukam tego modelu i okazuje się, że jest dostępny od ręki, ale o 100zł droższy. Screen zamówienia -> http://imgur.com/8aeoZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 O w mordę... Ja za swojego Samsunga 1TB dałem 189zł. W tej chwili stoi po 492zł. :shock: Zresztą nie tylko dyski. Procek ~150zł drożej. Grafika ~100zł drożej, pł. główna ~50zł. W dobrym momencie kompa zakupiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 (edytowane) Zobaczcie jak w chu*a tną sklepy ze starymi zapasami. Jestem zmuszony złożyć trzy stacjonarki do biura. Wchodzę rano na sklep (Kurt Media) i dyski 1,5TB w uczciwej cenie ~250zł dostępne od ręki, wysyłka w 24h. Kupuje trzy sztuki. Po krótkim czasie dostaje info, że nie mogą skompletować zamówienia, ponieważ nie mają na stanie. Po czym wchodzę na sklep, szukam tego modelu i okazuje się, że jest dostępny od ręki, ale o 100zł droższy. Screen zamówienia -> http://imgur.com/8aeoZ Po przeczytaniu Twojego screena sugeruję przedstawić fakty od razu u Rzecznika Praw Konsumenta (nie czekać). ps. dyski do biura po 1,5 TB? ;) ... jeśli to biuro typu word, exel + www, to dysk 0,25 TB będzie obrzydliwie wielki Procek ~150zł drożej. Grafika ~100zł drożej, pł. główna ~50zł. W dobrym momencie kompa zakupiłem. "Kursy walut" (a dokładnie USD do PLN) Edytowane 25 Października 2011 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Moja rada: NIE KUPOWAĆ. Gdyby na tydzień cała Polska wstrzymała się z zakupem dysku to inaczej by to wyglądało. Niestety są ludzie potrzebowscy i bardziej potrzebowscy więc plan może być wykonać ciężko :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa351 Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Po przeczytaniu Twojego screena sugeruję przedstawić fakty od razu u Rzecznika Praw Konsumenta (nie czekać). Myślisz, że coś by wskórał? Sklep i tak pewnie pięknie się wykręci. Ogólnie wlazłem na amazon.co.uk, złożyłem zamówienie i jeszcze za darmo przesyłkę mam http://imgur.com/u77k7 Amazon reglamentuje zasoby. Maksymalnie możesz kupić 1 dysk z serii stąd taka mieszanka w tym jedna 2.5 calówka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 W sumie ciekawe czy UKOiK nie miałby tutaj czegoś do powiedzenia ( zawyzanie cen też jest karane ).....bo to co nasze polskie handlarzyki teraz wyprawiają to przechodzi ludzkie pojęcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Pozostaje mieć nadzieję, że sprzedaż samych HDD spadnie do np 5% normalnej sprzedaży, zestawów do 10-20% tego co sprzedaje się normalnie. Tym sposobem pazerni sprzedawcy nie zarobiliby nawet na czynsz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MakaronekPL Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Myślisz, że coś by wskórał? Sklep i tak pewnie pięknie się wykręci. Ogólnie wlazłem na amazon.co.uk, złożyłem zamówienie i jeszcze za darmo przesyłkę mam http://imgur.com/u77k7 Amazon reglamentuje zasoby. Maksymalnie możesz kupić 1 dysk z serii stąd taka mieszanka w tym jedna 2.5 calówka. polecam korzystanie z rzecznika, sadow i prawnikow w takich sprawach. Sklep (nawet duza siec) moze sie wykrecac i to robi jak przychodzi osoba kompletnie niezorientowana w prawie i ich straszy albo ma wielkie pretensje do wszystkiego (tzw klient vip za 100 zl ;) natomiast pismo od prawnika, konkretne artykuly, ekspertyza rzecznika, to sa argumenty, ktore do sklepu przemawiaja. Pracownicy sklepu nie maja czasu ani wiedzy zeby sie barowac z przepisami, wiec dla swietego spokoju zrobia co klient zechce jesli przedstawi im silne prawne argumenty. nie bojcie sie robic platnej ekspertyzy (w 99% przypadkow sklep i tak musi za nia oddac pieniadze), reklamowac towaru z tytulu niezgodnosci z umowa (wieksze prawa konsumenta) czy przytargac pisma od prawnika (zamiast 100 zl wiecej placic za dysk zaplacic prawnikowi, sklep i tak bedzie musial to oddac + zrobic wiele wiecej) ja ze wszystkim lece do prawnika i do sadu jak tylko cos mi sie nie podoba, Wam tez polecam :) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...