Skocz do zawartości
g-cube

rozszerzenie pamieci ram w toshiba satellite a200 1s9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy wiec z gory dziekuje za wyrozumialosc,temat pewnie byl juz powielany.Chcialbym rozszerzyc pamiec ram ale niewiem jaka mam dokupic

MODEL-ISKAA 1.00

CHIPSET -INTEL GM965.82801HBM(ich8-me)

PC2-5300(333MHz) HYUNDAI ELECTRONICS HYMP512S64CP8-Y5 .voltage 1,80v

TYPE DDR2

SIZE 1024 MBytes

DRAM Frequency 266.0 MHz

FSB:RAM 1:2

CAS#LATENCY(CL) 4.0 clocs

JEDEC#1-200MHz-CAS#LATENCY 3,0.-RAS#toCAS# 3.-RAS#Precharge 3.-tRAS 9.-tRC12

JEDEC#2-266MHz 4,0. 4 4 12 16

JEDEC#3-333MHz 5,0 5 5 15 20

Ktora bedzie kompatybilna z obecna.Jaka sie oplaca najlepeij czy pojedynczo czy w dualu, pojemnosc nie gra roli,moze da sie jakas lepsza szybsza,z mysla o nowym kompie.Sory za niedokladnosc lub brak kolejnosci w opisie sprzetu.pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz wszystkie szczegóły Twojego notebooka KLIK!

Jak widzisz możesz rozszerzyć ram do 4GB - wydaje mi się że tyle spokojnie Ci wystarczy*

Musisz szukać pamięci SODIMM DDR2 najlepiej jakiegoś najbardziej uniwersalnego producenta przykładowo Kingstona

np:

2x Kingston SODIMM 2GB DDR2 667 MHz CL5 (KVR667D2S5/2G)

Z tego co pamiętam powinny również działać 800ki

2x Kingston SODIMM 2GB DDR2 800 MHz CL6 (KVR800D2S6/2G)

Oczywiście w Twoim notebooku są 2sloty więc starą pamięć będziesz musiał wywalić.. ewentualnie kup 1x 2GB i wyciąg starą tylko jedną kość wówczas będziesz miał w sumie 2,5GB co pozwoli na w miarę komfortową prace przy tym kolosie na malutkich nóżkach jakim jest Vista.. Jak można dawać 1GB pamięci do tego systemu! Tak można zajechać tylko dysk twardy który nieustannie pracuje.. nie wspominając o użytkowniku..

Dla Twojej informacji ostatnio w pracy podmieniłem jedną kość pamięci RAM 512MB na 2GB w Satelite A200 PRO bo tak system wolno działał że masakra i cały czas mielił dysk (na szczęści nie mój notebook) po tej operacji nie ten sam notebook..

* możesz polukać w sieci czy nie da się wcisnąć więcej, czasem pomimo że producent nie gwarantuje obsługi większej ilości RAM udaje się odpalić więcej jak np w Dellu Inspiron 6400 wg specyfikacji obsługuje do 2GB KLIK! a u mnie normalnie zainstalowane mam 2,5GB

Edytowane przez xbora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki za info.a ma jeszcze pytanie czy CAS#LATENCY (CL4) w moim przypadku nie bedzie sie grysc z prockiem gdy zmienie ta wartosc na wieksza jak dales przyklad w pamieciach z (CL5 ,CL6)czy zmieni sie FSB:DRAM czy ma to jakis wiekszy wplyw na prace systemu czy nie,czy lepeij szukac pamieci z(CL4),aha i slyszalem ze pamieci ktore pracuja w dualu pracuja szybciej sa wydajniejsze od pojemnosci np 2Gb w jednej kosci...?pozdrawiam

wielkie dzieki za info.a ma jeszcze pytanie czy CAS#LATENCY (CL4) w moim przypadku nie bedzie sie grysc z prockiem gdy zmienie ta wartosc na wieksza jak dales przyklad w pamieciach z (CL5 ,CL6)czy zmieni sie FSB:DRAM czy ma to jakis wiekszy wplyw na prace systemu czy nie,czy lepeij szukac pamieci z(CL4),aha i slyszalem ze pamieci ktore pracuja w dualu pracuja szybciej sa wydajniejsze od pojemnosci np 2Gb w jednej kosci...?pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje pamięci to też cl5@333MHz a pracują cl4@266MHz.

CL kości linkowanych w drugim poscie nie stanowi problemu, jest nawet na 99% takie samo tj przy 333MHz @ cl5, przy 266MHz będą pewnie miały zapisane cl4.

Na dual channel nie zwracaj uwagi. Będzie to będzie, nie to nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się nie będzie gryzło.. nic nie musisz zmieniać, po prostu zamontuj pamięć w notebooku i będziesz miał CL4.. CL5 w przypadku tych pamięci jest dla częstotliwości 333MHz (zwróć uwagę że Twoje kości mają takie samo CL dla tej częstotliwości).. Nie wiem jaki masz tam procek, pewnie jakieś T2330 w którym FSB wynosi 533 MHz dlatego przy FSB:RAM 1:2 nie wykorzystujesz pełnej szybkości pamięci które pracują na 266MHz..

PC2-5300(333MHz) HYUNDAI ELECTRONICS HYMP512S64CP8-Y5 .voltage 1,80v

TYPE DDR2

SIZE 1024 MBytes

DRAM Frequency 266.0 MHz

FSB:RAM 1:2

CAS#LATENCY(CL) 4.0 clocs

JEDEC#1-200MHz-CAS#LATENCY 3,0.-RAS#toCAS# 3.-RAS#Precharge 3.-tRAS 9.-tRC12

JEDEC#2-266MHz 4,0. 4 4 12 16

JEDEC#3-333MHz 5,0 5 5 15 20

aha i slyszalem ze pamieci ktore pracuja w dualu pracuja szybciej sa wydajniejsze od pojemnosci np 2Gb w jednej kosci...?

Różnice wydajności raczej kosmetycznie nic nie odczujesz ale jeśli wymieniasz na 4GB to oczywiście kup 2x2GB żeby mieć dual..

Jeśli byś chciał coś jeszcze pokombinować z tą częstotliwością pracy RAMu i nie boisz się grzebać w biosie możesz sprawdzić czy masz jakieś inne opcje dzielników FSB:RAM niż 1:2..

Edit: Zacząłem pisać posta, wyszedłem na chwilę i dokończyłem pisanie a tu widzę że Klaus mnie uprzedził.. :rolleyes:

Edytowane przez xbora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jestescie w stanie polecic mi dokladnie jakas pamiec,jakiejs konkretnej firmy o konkretnych parametrach,w moim przypadku chodzi o 2 GB pamieci raczej w jednej kosci skoro nie ma roznicy,a jest tego troszke na rynku z tego co widzialem i moze cos nie za drogiego,moze z allegro np,chociaz nie koniecznie.Jak jest z gwarancjami takich akcesoriow,komp ma juz troszke bo w styczniu 4 lata strzela wiec szkoda mi toshiby,musze cos wlozyc,powinienem dawno to zrobic i chcialbym zmienic XP na WIN 7 jesli da rade.A i tak szykuje sie powoli do kupna nowego.Serdeczne dzieki za odpowiedzi i rozjesnienie tematu.pozdrawiam

TOSHIBA SATELLITE A200 1S9 PENTIUM DUAL-CORE T2330 ATI RADEON HD2600 WIN XP 32

P.S Niewiem za bardzo ktora,a wolalbym zeby byla odpowiednnia,a panowie widze w temacie obeznani

Edytowane przez g-cube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jestescie w stanie polecic mi dokladnie jakas pamiec,jakiejs konkretnej firmy o konkretnych parametrach,w moim przypadku chodzi o 2 GB pamieci raczej w jednej kosci skoro nie ma roznicy,

Już Ci podałem w pierwszym poście:

Kingston SODIMM DDR2 2GB 667MHz CL5 (KVR667D2S5/2G) - Ceneo.pl

Edit:

Jak się nie boisz używek i nie zależy Ci na gwarancji to tu masz Hynixa takiego jak Twój tylko 2GB za 70zł z przesyłką..

http://allegro.pl/hynix-5300s-2gb-hymp125s64cp8-y5-ab-c-i1893370370.html

Edytowane przez xbora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi