Skocz do zawartości
keb

Upgrade komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawiam się nad stopniowym upgrade'owaniem mojego komputera. Służy mi on głównie do grania. Chciałbym żeby gry chodziły na nim płynnie na full detalach w rozdzielczości 1366x768 jeszcze przez jakieś 2 lata. Najpierw sprzęt, który posiadam:

Procesor: AMD Athlon II X2 250 /3.0GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/

Płyta główna: MSI 770-C45 /AMD 770, DDR3-1600/

Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1600MHz CL9

Dysk twardy: Western Digital Blue 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII

Karta graficzna: Gigabyte GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI

Obudowa: Tacens Prior (92mm Fan, bez zasilacza)

Zasilacz: Fortron FSP350-60APN 350W

Po pierwsze: czy możliwe jest spełnienie powyższych wymagań (przypominam: chciałbym żeby gry chodziły na nim płynnie na full detalach w rozdzielczości 1366x768 jeszcze przez jakieś 2 lata) na tej płycie głównej?

Po drugie: Co najlepiej byłoby najpierw wymienić/dodać? Słyszałem, że dobrym rozwiązaniem jest dołożenie pamięci, bo jest to w miarę tanie i wydajne. Jeśli to prawda to jaką pamięć kupić żeby połączyć moją i nową w dual-channel (i czy w ogóle jest to możliwe)?

Na upgrade chcę przeznaczać mniej więcej ~500zł miesięcznie. Nie chcę kupić wszystkiego naraz i raczej wolałbym żeby poszczególne części nie kosztowały po 1000zł za jedną.

Myślałem nad powolnym kupowaniem:

2GB RAM (takich samych jak moje), tylko naprawdę chciałbym się dowiedzieć czy dam radę połączyć je w dual-channel

AMD Phenom II X4 Black Edition 955, 3.2 GHz

Asus GeForce GTX 550 Ti

Co o tym sądzicie?

Dodatkowo tak jak pytałem:

1) Czy moja płyta główna to udźwignie?

2) W jakiej kolejności ewentualnie to kupować i czy trzeba będzie wymienić zasilacz (jak tak to przy którym zakupie)?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta da radę.

Jeśli masz os 64 bit, korzystniej byłoby kupić 4GB ram i olać DC.

Z P II x4 + 550Ti może mieć problem zasilacz. Sama karta też chyba nie jest najlepszym wyborem.

Na razie jadę na XP 32 bit, ale po kupnie RAMu chcę się przerzucić na 7 64bit. Co do 4GB to nie wiem czy mi potrzebne w sumie 6GB RAMu, większość gier i tak zdaje się wykorzystuje 4GB max. Dużo wolniej chodzi RAM na DC niż w jednej kości?

Co do karty to może dołożyłbym ze 100zł do karty i kupił jakiegoś GTX 460 (tylko od jakiego producenta?) albo coś od ATI? Tylko szczerze mówiąć to raczej wolę nVidię, miałem kiedyś problemy z ATI. Chętnie przemyślę jakieś propozycje.

jak kupisz taką samą kość pamięci to z DC nie powinno byc problemu,

na pierwszy ogień to i tak zasilacz trzeba by wymienić bo sobie nie poradzi po wymianie reszty sprzętu [za 500 to styknie na kość ramu i zasiłkę]

i zasadnicze pytanie to przez ile miesiecy chcesz to modernizowac? nie możesz kupić na raty? masz wszystko za jednym zamachem

Na raty może być trochę ciężko, bo mam umowę na 1 miesiąc (w pracy mi przedłużają co miesiąc), ale może namówiłbym starszych. Generalnie to chciałbym po prostu kupić te 3 części (+ zasilacz) w okolicach cenowych tych podanych wyżej, nie wiem jak długo będę to modernizował.

Jaki zasilacz proponujesz?

Dzięki wielkie za obie odpowiedzi.

Edytowane przez keb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFX Core 550W Pro - Podzespoły / Zasilacze - Sklep komputerowy BIT computer - nieprzerwanie od 1991 roku

O ten zasilacz chodzi?

HD6870 to już dla mnie troszkę za drogo. Ten HD6850 to najlepiej od jakiego producenta? I jeszcze jedno małe pytanko, widzę że ta karta nie ma wejścia VGA (D-SUB), czy jeśli kupię przejściówkę to czy coś złego się może dziać?

Dzięki raz jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, myślę że skończyły mi się pytania. Ogromne dzięki za pomoc.

EDIT:

Jeszcze jedna sprawa co do tego RAMu: w Evereście mam GoodRAM GR1600D364L9/2G i za nic tego modelu nie mogę znaleźć w sklepie morele.net. Jedyne jakie znalazłem to: http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-2-gb-1600mhz-pc3-12800-cl-9-289713/ i http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-2048mb-pc1600-cl9-d304816001808d2409-311734/ . Czy to będzie działać w DC jeśli kupię którąś z tych? Jeśli nie to co mam zrobić, bo widzę że dosyć ciężko znaleźć dokładnie ten model w sklepach?

Edytowane przez keb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki.

EDIT: Chciałem jeszcze raz tylko podziękować. Ostatecznie z pożyczką od starszych dokupiłem Phenoma II 955 + Gigabyte 6850 OC + XFX Core 550W + GoodRAM 4GB 1600 CL9 (dopłaciłem te kilka złotych do 1600, może nie potrzebnie, ale ;)). Zestaw sprawuje się super, Wiedźmin 2 wszystko na full z uberpróbkowaniem (przypominam tylko 1366x768), teraz czekam na Battlefielda 3. Jedyny mankament to głośność karty graficznej, w stresie chłodzenie chodzi jak Boeing 747 (poważnie, to jest głośniejsze niż cała serwerownia w firmie w której pracuje), ale nigdy głośnością się zbyt bardzo nie przejmowałem.

Jeszcze raz dzięki!

Edytowane przez keb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi