Skocz do zawartości
Polcio

[Problem] Chyba Płyta glowna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was wszystkich chciał bym się przywitać nowy jestem na tym forum, Miło mi : )

Wiec problem jest następujący po prostu gdy włączam kompa to zero reakcji monitora wiatraki działają dysk słychać, wszystko niby OK. problem jest taki jak by karta graf nie odpalała włożyłem inna Nvidia TNT2 chyba i komp odpalił lecz tylko do loga Windowsa i bsod przełożyłem znów na ta lepsza kartę i to samo włożyłem ta kartę co mi nie chce odpalać do 2 kompa i normalnie działa (grałem oglądałem film...) wziąłem od brata ta sama kartę co mam tą lepsza i jest to samo.Glosniczek nie wydaje żadnych pisków... nie wiem czy dobrze go podpiąłem? <ups> resetowałem biosa i to nic nie dawało już sam nie wiem co jest grane.

specyfikacja kompa

Zasilacz: ModeCom 300W

Karta Graf: GF 6200

Plyta Główna: asrock am2nf2-Vsta

dzięki za ew pomoc, czekam na odpowiedz.

PS: próbowałem bez dysku tylko sama karta i ramy nic to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kondestatory nie są popękane, w innym nie sprawdzę bo nie mam jak "Plomby" są a do brata nie wiem kiedy pojadę, raczej na pewno to nie wina zasilacza bo komp działał 2 lata i jakoś prędko do nieba-komputerowego mu nie na rękę. 300 wat jak na taki komp to jednak wystarczająco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rób jak uważasz. Cały komp i w tym zasilacz ma pewnie ok. 6 lat, zasilacz pewnie nowszy nie jest. W czym Ci plomby przeszkadzają to nie wiem. Zasilacz to element, który najłatwiej skołować. Z tego, że na karcie graficznej pobierającej znacznie mniej energii, komp robi krok dalej pewnie da się wyciągnąć tylko info o tym, że zasilacz jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was wszystkich chciał bym się przywitać nowy jestem na tym forum, Miło mi : )

Wiec problem jest następujący po prostu gdy włączam kompa to zero reakcji monitora wiatraki działają dysk słychać, wszystko niby OK. problem jest taki jak by karta graf nie odpalała włożyłem inna Nvidia TNT2 chyba i komp odpalił lecz tylko do loga Windowsa i bsod przełożyłem znów na ta lepsza kartę i to samo włożyłem ta kartę co mi nie chce odpalać do 2 kompa i normalnie działa (grałem oglądałem film...) wziąłem od brata ta sama kartę co mam tą lepsza i jest to samo.Glosniczek nie wydaje żadnych pisków... nie wiem czy dobrze go podpiąłem? <ups> resetowałem biosa i to nic nie dawało już sam nie wiem co jest grane.

specyfikacja kompa

Zasilacz: ModeCom 300W

Karta Graf: GF 6200

Plyta Główna: asrock am2nf2-Vsta

dzięki za ew pomoc, czekam na odpowiedz.

PS: próbowałem bez dysku tylko sama karta i ramy nic to samo

Pierwsza sprawa to głośnik od płyty powinien zawsze wydać dźwięk gdy komp startuje nawet gdy wszystko jest w porządku (pojedyncze piknięcie) więc tu już jest coś nie tak ..

Wyciągnij ram przedmuchaj sloty pamięci i spróbuj włożyć ram w inny slot..

kondestatory nie są popękane, w innym nie sprawdzę bo nie mam jak "Plomby" są a do brata nie wiem kiedy pojadę, raczej na pewno to nie wina zasilacza bo komp działał 2 lata i jakoś prędko do nieba-komputerowego mu nie na rękę. 300 wat jak na taki komp to jednak wystarczająco.

Tak jak już kolega pisał to że zasilacz ma wystarczającą moc (300W) to żaden argument, zasilacze mają to do siebie że po kilku latach lubią odmówić posłuszeństwa.. tym bardziej jeśli to jakiś modecom typu feel.. wiem, pisałeś że sprawdzałeś na innym zasilaczu, piszę to tylko po to żeby Cię uświadomić ze sama moc zasilacza to nie podstawa do tego aby go wykluczyć jako przyczyna awarii komputera..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed chwila testowałem na 500w modecom to samo.

Widzisz, chcieć to móc. W 4 minuty od mojego posta dałeś radę załatwić zasilacz i sprawdzić. B. dobry czas.

Teraz masz pewność, że to nie wina zasilacza.

Zrób co radzi xbora, jak masz więcej kości to sprawdź na pojedynczej, następnie zmień kość. Z każdą kością sprawdź w każdym slocie ramu po kolei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdziłem każdy slot 1gb hynix i 2 kością taka sama i nic, sprawdzę potem jeszcze good ramem 512 i dam znać czy coś odpalił.

PS: a co do tego modecoma 300 to jest sprawny bo znalazłem 2 płytę główna tylko dużo gorsza i normalnie ta karta co tu nie chce odpalić włączyła sie i normalnie działa, grałem nawet chwile w Csa : ).

EDIT: sprawdzilem na good ramach kazdy slot tez nie odpala,sprawdzilem jeszcze na 400W enlight i tez nie rusza.

Edytowane przez Polcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to skoro wszystkie inne podzespoły działają dobrze na tej innej płycie to wniosek sam się nasuwa co jest uszkodzone.. mobo albo CPU.. ;)

Mi to wygląda na uwalone kondensatory przeglądnij jeszcze raz dokładnie wszystkie czy nie są wybulone..

Dołączona grafika

Edytowane przez xbora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi