Skocz do zawartości
cZaJn!k

Core i5 2500K + ASRock Pro3 B3/Fatal1ty P67 Performance/ASUS P8P67 B3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :). W końcu zagospodarowałem trochę czasu na dokończenie upgrade'u komputera. Jednak mam sporo niewiadomych i nieaktualną wiedzę niestety ( w szczególności jeśli o płyty główne chodzi).

Niedawno zaopatrzyłem się już w Gigabyte GeForce GTX460 OC 1GB DDR5, oraz zasilacz Corsair TX 650W CMPSU-650TXEU V2.

Od dłuższego czasu zastanawiałem się też nad procesorem Intel Core i5-2500K, jednak małe zamieszanie w tej kwestii wprowadziły mi niedawne premiery AMD, oraz zapowiedź podstawki LGA 2011. Komputer będzie wykorzystywany przede wszystkim do gier, ale też do aplikacji w stylu Matlab, Octave, Photoshop, Gimp (a czeka mnie również programowanie w CUDA).. działających zarówno pod Windowsem jak i powiedzmy Fedorą.

- Sandy Bridge-E to dopiero nuta przyszłości, na którą nie mogę zbytnio czekać.. (zdaję sobie sprawę że pierwsze płyty główne mogą nie być pozbawione wad, a raczej chciałbym uniknąć zakupu jak kiedyś..500zł za K8N Neo-4 Platinium i marne możliwości OC)

- Bulldozery nie wypadły z kolei świetnie na tle Sandy Bridge, chociaż "czerwoni" bronią się nadchodzącym Windows 8..

Jeśli się mylę to mnie oświećcie, ale raczej dalej skłaniałbym się ku i5-2500K.

I teraz mam wielki ból głowy jaką płytę wybrać. Wiem że jest kilka chipsetów, jedne lepsze, drugie okrojone(nie wiem które to które, polecicie jakieś?). Słyszałem że któryś będzie oferował nawet kompatybilność z Sandy Bridge-E i to by mi odpowiadało :). + oczywiście przyzwoita sekcja zasilania.

Edytowane przez cZaJn!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I5-2500k, AsRock P67 PRO3 B3, GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9.

Nic mi nie wiadomo na temat, by któryś z chipsetów pod Sandy Bridge miałby być kompatybilny z LGA 2011. To dwie różne podstawki, więc to raczej niemożliwe, zwięźle mówiąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

// edyta

Gdzie do jasnej anielki wcięło część postów ?

Na szczęście masz wolny wybór, mnie też namawiano na asrock na P67, przytoczone parę testó, gdzie faktycznie płyta oferowała niezłą wydajność, ale ostatecznie wziąłem Asus P8Z68 Deluxe i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki.

Co do o/c na Asrosku to spokojnie osiągniesz 4.5Ghz.

Użytkownik .PaVLo. edytował ten post dziś, 22:58

Dziwna sprawa z postami w moim temacie, ktoś je usuwa? czy co? Nie mam pojęcia.. Co się stało z postem użytkownika .PaVLo.(zacytowanym powyżej), który zwracał uwagę na znikające posty?

Wracając do tematu.. BlackMachine, oczywiście błąd z mojej strony. Miałem na myśli kompatybilność z procesorami Ivy Bridge, które wyjdą na podstawkę LGA 1155. Ogólnie sprawa chipsetów pod LGA 1155 przyprawia mnie nieco o ból głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, sprawa jest dziwna.

.PaVLo. odnosił się do tego postu, gdy był on jeszcze w tym temacie. Post ten miał wtedy treść taką lub podobną:

Wszyscy polecaja AsRocka P67 PRO3 B3 dziwi mnie fakt, ze ta firma zaczeła robic "dobre?" płyty. Będę na dniach brał i5 2500k, ale jakoś do tej płyty przełamać się nie mogę...cofając sie w stecz myślami pamietam takie firmy które błyszczały i robiły świetne płyty na przełomie lat 1999-2005-2010 ... EpoX, DFI, Abit, Soltek, MSI no i Asus, który w ostatnich latach jest liderem. Asrock tak jak i ECS kiedys straszny syf na 10 sprzedanych 7 wracało po 2 tyg.:)lub na drugi dzień w sumie płyty dobre do komputerów które miały być maszynami do pisania. Kondensatory pęczniały w nich już po paru miesiącach.

Jakie osiagi OC można osiagnać na tej płycie z i5 2500k? Chodzi mi o cyferki:) Jak trafie na w miarę dobrą szt. CPU poleci na 4.5 GHz na tej płycie?

Naprawdę jest to tak stabilny sprzęt, że można go polecić?

znajdującą się obecnie tu.

Jak użytkownicy mają problem z ogarnięciem kliku zdań regulaminu działu, powstaje wtedy zamieszanie a administracja ma niepotrzebną robotę.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o kompatybilność Sandy Bridge i Ivy Bridge, to ma to ponoć dotyczyć chipsetów P67 i Z68. Na tym pierwszym możesz podkręcać procesor poprzez mnożnik, na drugim dodatkowo możesz korzystać ze zintegrowanego w procesorze GPU (raczej mało przydatne, jeśli masz dedykowaną kartę graficzną). Ogółem sensowne płyty na Z68 są droższe od porównywalnych na P67.

Sprawa znikających postów najwyraźniej została wyjaśniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyjaśnienie Klaus :)

Ok, rozumiem że oprócz obsługi zintegrowanej grafiki większych różnic między P67 i Z68 nie ma? Chodzi mi o możliwości OC, obsługiwane prędkości RAM'ów, USB 3.0..

A co z chipsetem H67? w który wyposażona jest płyta ASUS P8H67-M EVO R3? To jakaś starsza konstrukcja?

Była już może jakaś wiadomość ze strony Intela o premierach nowych chipsetów dedykowanych dla Ivy Bridge?

Bo jak na razie znalazłem TAKIE info na naszym portalu.. i dotyczy ono aktualizacji Biosów dla płyt z już istniejącymi chipsetami w płytach Asusa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem artykuły o wadliwych chipsetach P67 i H67. Chodzi o kontrolery SATA 3.0 Gbps i spadek ich wydajności wraz z czasem używania. Czy problem ten został już wyeliminowany?, czy dalej można trafić na płyty główne niepozbawione tego problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie. Z natłoku innych obowiązków nie zdążyłem jeszcze zmodernizować swojego komputera, prawdopodobnie w przyszłym tygodniu w poniedziałek uda mi się jednak znaleźć odrobinę czasu, więc zapytam jeszcze o kilka rzeczy.

Jestem już w sumie zdecydowany na zestaw Intel Core i5 2500K + AsRock P67 PRO3 B3.

Wyczytałem gdzieś na necie o problemie ASRock'ów z kontrolerami Etron, chodzi o przepustowość USB 3.0, gość pisał że niezależnie od OS miał max odczyt 47 MB/s. Ten problem to potwierdzone info?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie miał urządzenie wejścia? Pendrivobi z 1.0 nie pomoże nawet thnderbolt w komputerze. Jedno zastrzeżenie co do płyty głównej - Msi P67a C45 ma lepsze możliwości OC, oraz lepsze wyposażenie.

Jak patrzę na to msi jej zasilanie itp to asrock bije na głowę tę płytę wyposażeniem.

Co do o/c to raczej różnice nie są wielkie i o ile jakiekolwiek, za to msi nie ma dobrze działającego offsetu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie miał urządzenie wejścia? Pendrivobi z 1.0 nie pomoże nawet thnderbolt w komputerze. Jedno zastrzeżenie co do płyty głównej - Msi P67a C45 ma lepsze możliwości OC, oraz lepsze wyposażenie.

Coś jednak jest na rzeczy, w głównym temacie o ASRock'ach forumowicz blejz wspomniał o kontrolerze Etron EJ168A i feralnym sterowniku do niego, który właśnie powodował takie spadki przepustowości, a co do tamtego gościa, to miał ograniczenie transferu zarówno na pedrive'ie jak i dysku przenośnym.

Wyczytałem że trzeba jedynie zainstalować nowszy sterownik, TU jest instrukcja :wink:

1. Przed chwilą wyczytałem że na Pro3 nie ma offsetu :? , zaraz potem że offset jednak jest, ale nie działa najlepiej. Jak to w końcu jest?

2. Polecono mi Fatal1ty P67 Performance, jak ta płyta ma się do Pro3 B3 ? Jakie na nich są sekcje zasilania?

Edytowane przez cZaJn!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś jednak jest na rzeczy, w głównym temacie o ASRock'ach forumowicz blejz wspomniał o kontrolerze Etron EJ168A i feralnym sterowniku do niego, który właśnie powodował takie spadki przepustowości, a co do tamtego gościa, to miał ograniczenie transferu zarówno na pedrive'ie jak i dysku przenośnym.

Wyczytałem że trzeba jedynie zainstalować nowszy sterownik, TU jest instrukcja :wink:

1. Przed chwilą wyczytałem że na Pro3 nie ma offsetu :? , zaraz potem że offset jednak jest, ale nie działa najlepiej. Jak to w końcu jest?

2. Polecono mi Fatal1ty P67 Performance, jak ta płyta ma się do Pro3 B3 ? Jakie na nich są sekcje zasilania?

Performance to trochę odpicowany pro3- ładniejsza wizualnie, większe radiatory, złącze ide.

Do tego offset działał od początku- w pro3 zdaje się od 2.0b

Masz parę dyszek zbędnych bierz performance, ma być tanio to z pro3 też będziesz zadowolony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOBO

Witam po przerwie, niestety (a może stety) jestem jeszcze przed zakupami.. Brak czasu załamuje nieraz ;/.

Kwestia czy lepiej kupić ASRock Pro3 B3, czy dołożyć i wybrać jednak ASRock Fatal1ty P67 Performance została już chyba rozwiana. Zapytam jeszcze co myślicie o ASUS P8P67 B3? Jak się ma ona w zestawieniu z ww. Fatal1ty P67 Performance ?

Z TEGO wynika że sekcja zasilania CPU prezentuje się lepiej, ale jak z OC, offsetem.. (pamiętam że gdzieś przeczytałem że w Asusach nie działa on najlepiej). Problem Dual Boot'ów w Asusie jest aktualny?

Znajomy polecał mi też Gigabyte'a ud3p, ale wiele na temat tej płyty nie znalazłem

Pochwalę się że w międzyczasie myślałem o ASRock'u Z68 EXTREME3 GEN3, już prawie zdecydowany byłem aż trafiłem na nieszczęśników z tą płyta i fatalnym OC.

DDR3

Jeśli o pamięci chodzi, to muszę wybrać sobie coś z TEGO cennika co byście mi polecili? Najprawdopodobniej w zestawie będzie Ninja3 więc w grę wchodzą tylko pamiątki low profile

Edytowane przez cZaJn!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock z68 extreme3 does not overclock AT ALL

paszis napisal:

Jadę ręcznie bez podnoszenia napięcia dochodzę do 104,5x44 czyli 4,6Ghz , system stabilny ale wywala się bez obciążenia.

Sprawdzam CPU Load Line calibration i nie działa?????

Jeden wielki pic na wodę.

LLC od 5 do 2 napięcia identyczne pod obciążeniem jak i w IDE 0,95v-->1,265v

Level 1 natomiast daje napięcie 1,38V !!!!! w biosie

też się trochę załamałem ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę Ci polecić Asrocka P67 Extreme4 zamiast tego Fatality (jeśli będziesz bawił się w oc, sam mam na E4 5GHz), ale TYLKO jeśli trafisz na allegro na używany model z gwarancją ;) jeżeli nie myślisz o oc. Czy różnice między nowym Pro 3 B3 i Fatality są warte 80zł? Sam sobie musisz odpowiedzieć, trudne pytanie :P myślę, że w praktyce różnic między płytami nie zauważysz, nie licząc wyglądu obu :P Etron USB 3.0 driver oraz bios do Pro3 masz na stronie asrocka w sekcji beta i download :)

Edytowane przez Cykor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi