PaBlO Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 Witam wszystkich. Znalazłem dziś w szafie mój stary zasilacz komputerowy TAGAN , który jakiś czas już tam leży , gdyż jest zepsuty. Pomyślałem ,ze był ultra cichy , i warto by było wyjąć z niego wentylatorki. Podłączone były one do takiego modułu: Czarna końcówka była podłączona w okolicach radiatora , a biała "od wentylatora" była podłączona do złącza na płytce drukowanej zasilacza. Czy jest to kontroler obrotów?? Mógłby ktoś mi wytłumaczyć łopatologicznie "co jest co" , i ewentualnie powiedziec , czy mogę go zastosować w komputerze? Do czego podłączyć czarną końcówkę? Dziękuję za odpowiedzi , i wyrozumiałość , gdyż jestem laikiem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 Tak, to kontroler obrotów wentylatora. Możesz kombinować. Czarna końcówka to czujnik temperatury. Możesz do np przymocować do radiatora cpu. Czy coś z tego wyjdzie nie wiadomo. Nie wiemy na jakie temp. jest zestrojony kontroler ani jakie były obroty znamionowe, napięcie startowe wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaBlO Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Dzięki , na taką odpowiedź czekałem. Jak przyjdzie zasilacz to pokombinuję :) . Edytowane 23 Października 2011 przez PaBlO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...