chrom100 Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Witam mam mały problem mianowicie kupiłem niedawno nowy dysk (SAMSUNG HD103SJ) przez Bios jest on wykrywany jako urządzenie IDE Jednak w Biosie mam ustawione SATA Configurationna AHCI. Jest jakiś sposób żeby to zmienić może ma ktoś pomysł. Pomiary z dysku. Specyfikacja: Płyta Głowna: ASUS M4A78 Płyta strona Dysk: SAMSUNG HD103SJ Dysk strona Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Moje dyski na sata są tak samo wykrywane na dwóch płytach. Transfery masz ok. W czym więc tkwi problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrom100 Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Moje dyski na sata są tak samo wykrywane na dwóch płytach. Transfery masz ok. W czym więc tkwi problem? Dziwi mnie to bo stary dysk Sata był normalnie wykrywany. Pisało SATA a tu jakoś dziwnie pokazuje. A co do prędkości to wydaje mi się że powinny być trochę wyższe bo to jednak SATA II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 U mnie podobna sytuacja. Też dysk zaczął pracować w IDE mode. W końcu zainstalowałem stery AHCI i niby jest chociaż wyniki takie same, a na początku nawet słabsze. Ciekawe że u Ciebie pokazuje HDTune Active UDMA mode 6, bo u mnie Active było 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Dziwi mnie to bo stary dysk Sata był normalnie wykrywany. Pisało SATA a tu jakoś dziwnie pokazuje. A co do prędkości to wydaje mi się że powinny być trochę wyższe bo to jednak SATA II. A co ma do tego Sata II ? Prędkość dysku to jedno a prędkość interface to drugie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiEdLe Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 A a proponuje zrobić aktualizacje BIOSa na płycie i firmware samego dysku - miałem to samo z HD502HJ co prawda na płycie na P35 ale pomogło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 a jak ustawia się dysk w biosie na LBA czy LARGE?? może wymuś w biosie LBA i to pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...