bartek1110 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Obecnie mam taki komputer: proc C2D E4400 2Ghz płyta MSI P35 Neo2 Karta HD 4830 512Ram 3GB Ram Chieftek GPS-4TOAA-101A 450Wat Mam go już ok 4 lat. Nie mogę na niego narzekać bo muszę przyznać, że nie sprawiał mi problemów, a i gry chodziły dobrze. (Może nie ma super wysokich detalach, ale nigdy na nich mi nie zależało). Jednak po pojawieniu się Rage, okazało się, że chyba należy pomyśleć o zmianach. Nie pytam o o konkretne modele (są od tego zestawy na forum), tylko od czego lepiej zacząć Wymienić grafikę, a później pomyśleć o reszcie czy lepiej zacząć od proca, płyty, itp. No i biorąc pod uwagę najbliższą przyszłość zostać przy intelu czy zmienić na AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Najlepiej wszystko. Poważniej? Podaj planowany budżet modernizacji, rozdzielczości w których grasz. Czy preferujesz wyłącznie nowe części. Zapoznaj się najlepiej z regulaminem działu, pozwoli to uniknąć niedoinformowania, kłopotków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) Najlepiej wszystko. Poważniej? Podaj planowany budżet modernizacji, rozdzielczości w których grasz. Czy preferujesz wyłącznie nowe części. Zapoznaj się najlepiej z regulaminem działu, pozwoli to uniknąć niedoinformowania, kłopotków. Wiadomo, że najlepiej wszystko. Tylko, że nie mam budżetu pozwalającego na to. Pomyślałem, że zrobię to w dwóch etapach. Jeden to wymiana procesora, płyty i Ram. Drugi karta i zasilacz, (wtedy już raczej silniejszy będzie potrzebny). Tylko co lepiej zrobić pierwsze. Czy zmiana na AMD phenom II X4 955 3,2 + płyta, + 4GB RAM DDR3 pozwoli coś wyciągnąć więcej z karty (HD 4830 512GB) czy zacząć od karty. Edytowane 4 Listopada 2011 przez bartek1110 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 Kup i3 2100 + mobo + mem ddr3. Następnie HD6850. Obejdzie się bez zmiany zasilacza. Taki konfig będzie pobierał chyba nawet mniej energii niż obecny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 Czyli ten intel I3 będzie wydajniejszy w filmach grach, itp (standartowe użytkowanie kompa) od phenoma mimo 2 rdzeni? Phenom ma 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 W filmach? tak, film trwający 90minut dasz radę obejrzeć w godzinę. W grach? Sam sprawdź, testów pełen intenet. i3 2100 review - Szukaj w Google i3 2100 pobiera mniej energii, mniej się przez to grzeje. Dasz radę z HD6850 np bez zmiany zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 Fakt testy mówią same za siebie. Tylko trzy 2 rdzenie dadzą radę utrzymać dobrą wydajność przez jakieś 2-3 do 4 lat?. Ponieważ nie chciałbym zmieniać sprzętu dłuższy czas. (powody czysto finansowe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 To tym bardziej i3 2100. Dlaczego? Jak nie dadzą rady 2 rdzenie w i3 2100 to nie dadzą też 4 w P II x4 955. Nie zanosi się aby na płycie am3 dało się wymienić cpu na szybsze i zarazem opłacalne. Na s1155 są znacznie wydajniejsze cpu niż i3 2100 i będzie je można kupić za jakiś czas na rynku wtórnym, miejmy nadzieję że za znośne pieniądze. Na am3 będziesz musiał zmienić wszystko a na 1155 wystarczy wymienić cpu aby podnieść wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...