Skocz do zawartości
bartek1110

Od czego zacząć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam taki komputer:

proc C2D E4400 2Ghz

płyta MSI P35 Neo2

Karta HD 4830 512Ram

3GB Ram

Chieftek GPS-4TOAA-101A 450Wat

Mam go już ok 4 lat. Nie mogę na niego narzekać bo muszę przyznać, że nie sprawiał mi problemów, a i gry chodziły dobrze. (Może nie ma super wysokich detalach, ale nigdy na nich mi nie zależało). Jednak po pojawieniu się Rage, okazało się, że chyba należy pomyśleć o zmianach.

Nie pytam o o konkretne modele (są od tego zestawy na forum), tylko od czego lepiej zacząć Wymienić grafikę, a później pomyśleć o reszcie czy lepiej zacząć od proca, płyty, itp. No i biorąc pod uwagę najbliższą przyszłość zostać przy intelu czy zmienić na AMD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wszystko.

Poważniej? Podaj planowany budżet modernizacji, rozdzielczości w których grasz. Czy preferujesz wyłącznie nowe części.

Zapoznaj się najlepiej z regulaminem działu, pozwoli to uniknąć niedoinformowania, kłopotków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wszystko.

Poważniej? Podaj planowany budżet modernizacji, rozdzielczości w których grasz. Czy preferujesz wyłącznie nowe części.

Zapoznaj się najlepiej z regulaminem działu, pozwoli to uniknąć niedoinformowania, kłopotków.

Wiadomo, że najlepiej wszystko. Tylko, że nie mam budżetu pozwalającego na to. Pomyślałem, że zrobię to w dwóch etapach. Jeden to wymiana procesora, płyty i Ram. Drugi karta i zasilacz, (wtedy już raczej silniejszy będzie potrzebny). Tylko co lepiej zrobić pierwsze. Czy zmiana na AMD phenom II X4 955 3,2 + płyta, + 4GB RAM DDR3 pozwoli coś wyciągnąć więcej z karty (HD 4830 512GB) czy zacząć od karty.

Edytowane przez bartek1110

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W filmach? tak, film trwający 90minut dasz radę obejrzeć w godzinę.

W grach? Sam sprawdź, testów pełen intenet. i3 2100 review - Szukaj w Google

i3 2100 pobiera mniej energii, mniej się przez to grzeje. Dasz radę z HD6850 np bez zmiany zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tym bardziej i3 2100.

Dlaczego? Jak nie dadzą rady 2 rdzenie w i3 2100 to nie dadzą też 4 w P II x4 955. Nie zanosi się aby na płycie am3 dało się wymienić cpu na szybsze i zarazem opłacalne. Na s1155 są znacznie wydajniejsze cpu niż i3 2100 i będzie je można kupić za jakiś czas na rynku wtórnym, miejmy nadzieję że za znośne pieniądze.

Na am3 będziesz musiał zmienić wszystko a na 1155 wystarczy wymienić cpu aby podnieść wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi