Dracul Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Zamierzam kupić nowy komputer. Ma on kosztować do 2800zł (ale oczywiście im mniej tym lepiej), wstępnie złożyłem sobie następującą konfigurację: Procesor: I5 2500k (856zl) Płyta: MSI P67A-C56 (396 zl) RAM: 2x2GB 1600MHz Kingston HyperX Genesis CL9 Dual KHX1600C9AD3K2/4G (109zł) Grafa: Gigabyte GTX560OC 1GB (717 zl) Dysk: Seagate Barracuda 7200.12 750GB 32MB ST3750528AS (189zl) Obudowa: Cooler Master Elite 430 (156 zl) Napęd: Nagrywarka DVDRW Sony AD-5280S SATA (66zl) Zasilacz: OCZ Fatal1ty 550W Modular SLI PSU LED (255zl) Ceny podaje z pobliskiego sklepu, w którym kompa zamierzam kupić. Co sądzicie o tym zestawie? Na czym można by zaoszczędzić? W szczególności interesują mnie opinie o zasilaczu i dysku. Obudowa wydaje się ok, miał ktoś z nią styczność? Czytałem o problemach z kartami Gigabyte, a konkretnie o wentylatorach chodzących non-stop z maksymalną prędkością-doświadczył ktoś tego? Dodam, że mam monitor iiyama E2409HDS z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
talibanek Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) płytę na asrock p67 pro3 ram na goodram 4gb 1333MHz dopłać do grafy 560ti jak taniej to jakas z tych 6850,6870,gtx460 zasilacz na XFX Core 450W albo OCZ ZS 550W ten co ty wybrałeś jest dość stary obudowa jest ale jak chcesz zaoszczędzić to SilentiumPC Brutus BT-410 Edytowane 26 Października 2011 przez talibanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dracul Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) O asrockach słyszałem, że szybko padają (marne kondensatory i ogólnie jakość) Myślisz, że nie ma sensu szybszego ramu brać? Grafa 6870 wcale nie byłaby tańsza, a 560 ti z tego co widziałem nie ma wcale dużo lepszych osiągów (na tym poratu widziałem porównanie 560 asusa i 560 ti zotaca i asus gdzie nie gdzie wygrywał) Obudowe sprawdze, dzięki Edytowane 26 Października 2011 przez Dracul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harrywitosa Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) O asrockach słyszałem, że szybko padają (marne kondensatory i ogólnie jakość) Myślisz, że nie ma sensu szybszego ramu brać? Grafa 6870 wcale nie byłaby tańsza, a 560 ti z tego co widziałem nie ma wcale dużo lepszych osiągów (na tym poratu widziałem porównanie 560 asusa i 560 ti zotaca i asus gdzie nie gdzie wygrywał) Obudowe sprawdze, dzięki Tak tylko ty chcesz gigabyte a nie asusa. Asus DirectCU II Top z zegarem 925 MHz to nie to samo co ten gigabyte. Swoją drogą zastanawiające jest to ze ludzie wolą kupować 850MHz ASUS GTX560 GTX 560 1GB GDDR5 256bit 850/4200 Wwa (1874640721) - Aukcje internetowe Allegro niż dopłacić 20zł do 925MHz ASUS GeForce GTX 560 DCII TOP/2DI/1GD5 OC! KRAKÓW (1896525723) - Aukcje internetowe Allegro A tak na marginesie gdzie znalazłeś teraz ten dysk w tej cenie? Edytowane 26 Października 2011 przez harrywitosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dracul Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Może wolą sami podkręcic i bedzie to samo 20zl taniej? Czy ja coś nie kminie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 O asrockach słyszałem, że szybko padają (marne kondensatory i ogólnie jakość) To było kilka lat temu. Teraz AsRock robi bardzo dobre, konkurencyjne płyty. Model P67 PRO3 B3 jest najlepszy w swoim przedziale cenowym. Poza tym ten producent stosuje ponoć japońskie kondensatory dobrej jakości, więc o to akurat nie ma co się martwić. Myślisz, że nie ma sensu szybszego ramu brać? Nie ma sensu, bo jedyna różnica między 1333MHz a 1600MHz w grach to cyferki w nazwie. Poza tym lepiej jest wziąć 4GB RAM w jednej kości, niż w postaci 2x2GB. Ogranicza to przyszłą rozbudowę. Grafa 6870 wcale nie byłaby tańsza, a 560 ti z tego co widziałem nie ma wcale dużo lepszych osiągów (na tym poratu widziałem porównanie 560 asusa i 560 ti zotaca i asus gdzie nie gdzie wygrywał) Być może była to podkręcona wersja, na standardowych taktowaniach GTX 560 Ti jest zauważalnie szybszy od GTX 560 / HD6870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grudzio Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Najpierw leć jutro z rana i kup szybciusieńko dysk twardy jezeli mają jeszcze w takiej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 A jak mają w takiej cenie to kup od razu kilka sztuk i wal na allegro :D Jeszcze na tym zarobisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dracul Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) Zmówiłem dziś zestaw, dysk niestety ostatni (to jest jakaś wersja recertified, ale ma rok gwarancji i stwierdziłem, że jak sie ma rozwalić to i tak mi taniej wyjdzie za rok nowy kupic, niż teraz dopłacać), zasilacz wymieniłem na stealthxstream 700W, poza tym reszta bez zmian. Aha, przy okazji wybierania płyty głównej dowiedziałem się, że płyta Asus P7P67-LE nie umożliwia podkręcania proca przez zmianę mnożnika, co jest sprawą o tyle ciekawą, że nie idzie dowiedzieć się tego ze specyfikacji na stronie producenta. Płyta skusiła mnie ceną i o mało się nie nadziałem na to. Jeśli chodzi o ASRocka to był akurat niedostępny i sprzedawca też nie polecał, tak że zostałem przy MSI. Edytowane 27 Października 2011 przez Dracul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Jeśli chodzi o ASRocka to był akurat niedostępny i sprzedawca też nie polecał, tak że zostałem przy MSI. Hehe ... eh Ci sprzedawcy. ps. jest na tym MSI coś takiego jak regulacja obrotów wentylatorów z poziomu UEFI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) Ło matko, jeśli u sprzedawcy nie zauważyłeś choroby psychicznej, to jest jak najbardziej normalne, że nie polecał czegoś czego nie ma w ofercie. Przecież jakby polecił Ci towar którego nie ma ofercie, polazłbyś gdzie indzie. W interesie sprzedawcy jest sprzedać a nie wysłać Cię do innego sklepu. Wniosek? Sprzedawca nie jest zły a wręcz dobry. Edytowane 27 Października 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dracul Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) ma, ale tylko 2 z 4 (wentylatory) ASRock był w ofercie, ale dostępny za dwa dni, więc sprzedawcy to wszystko jedno co bym brał Edytowane 27 Października 2011 przez Dracul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Nie wszystko jedno, bo może mieć większą marżę na MSI;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...