Skocz do zawartości
david911

Filmy HD korzystają tylko z jedneg rdzenia procesora!

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Ostatnio zmieniłem procesor na dwurdzeniowy - wszystko pięknie śmiga, jednak mam problem z filmami HD - wcześniej do ich oglądania korzystałem ze sprzętowego kodeka karty graficznej (DXVA), jednak była to zawodna metoda (nie działała ze wszystkimi filmami). Obecnie mam dwurdzeniowy procesor - myślałem, ze nie będę miał już żadnych problemów, a mam. Odtwarzacze filmów wykorzystują w 100% drugi rdzeń procesora, kiedy pierwszy nie ma zbyt wiele pracy (z tego co udało mi się wyczytać pierwszy dekoduje dźwięk, drugi video). Czy można jakoś zmusić aplikacje do wykorzystywania pełni możliwości sprzętu?

Moja konfiguracja:

System: Windows XP

Aplikacja do filmów: BESTplayer

Kodeki: K-Lite codec pack

Procesor: Intel Pentium D 2,8GHz (dwurdzeniowy)

Karta graficzna: ATI Radron HD 2600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem CCCP i coś jeszcze, i muszę przyznać, że działały do kitu. Ścinki, jakieś dziwne paski to była norma. Poza tym przy innych kodekach niż K-Lite miałem problemy (czarny ekran - nic więcej) z odtworzeniem telewizji DVB-T (a to przecież kodek mpeg4).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o DVXA to miałem tu na myśli jedynie pliki MKV które powinny być supportowane w 100% a nie są...

Zmiany kodeków najbardziej bym chciał ominąć, bo za dużo się mordowałem, żeby ta telewizja w końcu działała :)

Edit:

VLC nieźle sobie radzi, przy kilku klipach dzieli pracę po równo, zobaczymy jak się spisze ten program na dłuższą metę.

Pozdro

Edytowane przez david911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie powiązane w jakiś sposób z tematem - czy da się używać DXVA dla wszystkich plików MKV*? Odtwarzanie jednych wspomaga się DXVA, innych nie.

*mowa oczywiście o 720/1080p (jak do tej pory wszystkie 1080 DXVA wykorzystywały, 720p - nie)

CCCP + MPC-HC, jak na mangoludka przystało. Dlaczego DXVA? Ano ze względu na słaby procesor :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości moich filmów mpeg-4 powiązany jest z H.264 tj np Video: MPEG4 Video (H264) 1280x544 24.00fps [English (Video 1)] i DXVA działa.

Aragornowi natomiast proponuję zamienić CCCP na Haali, bo to Matroska u mnie definiuje właśnie DXVA. Sam MPC HC pozwalał jedynie na odtwarzanie wszelakiego mkv, ale bez akceleracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie "jest powiązany", tylko H264 to jedna z warstw MPEG4, konkretnie MPEG4 Layer 10. Tak więc informacja, że coś jest kodowane MPEG4 jest niepełna (choć zazwyczaj pod tym hasłem ludzie maja na myśli DivX/XviD).

A .mkv to tylko kontener, w środku może być dowolny kodek, więc nijak się ma to do DXVA.

Sam MPC HC pozwalał jedynie na odtwarzanie wszelakiego mkv, ale bez akceleracji.

A ustawiłeś go jak trzeba, bo u mnie MPC-HC normalnie łyka pliki .mkv (H264) z DXVA (nic innego nie instalowałem)?

Pytanie powiązane w jakiś sposób z tematem - czy da się używać DXVA dla wszystkich plików MKV*? Odtwarzanie jednych wspomaga się DXVA, innych nie.

A jaka grafika i co siedzi w tych .mkv? DXVA to funkcja sprzętowa i może Twoja karta czegoś nie łyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może na chwilkę wrócę do tematu:

VLC daje radę tzn. oba rdzenie są równomiernie obciążone, jednak często pojawia się problem z dekodowaniem (obraz gubi kolory, pojawia się jedynie zarys itp.) szczególnie przy przejściu z ciemnego kadru na jasny. Domyślam się, że jest to wina wbudowanych w program kodeków. Jakie Macie na to rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tej pory nie ruszałem tematu, ale zmieniłem monitor i wstyd oglądać 420p na monitorze FullHD :P

Wywaliłem wszystkie stare kodeki, zainstalowałem wszystko zgodnie z poradnikiem i jak na złość nic nie działa jak powinno :) Procesor (tym razem oba rdzenie) pracuje na 80-90-100%, GPU-Z pokazuje GPU Load na poziomie 0-4%, a z tego co pamiętam przy moim poprzednim sposobie (który notabene teraz nie działa) miałem spore odciążenie procka, a GPU Load mocno wzrastał... DVB-T działa, ale TVP HD ma tylko dźwięk (brak obrazu). Co jeszcze mogę zrobić dla DXVA? (format nie wchodzi w grę)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi