motorbike Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) Witam Napisałem, w Turbo Pascal coś takiego, z użyciem wyrażenia logicznego "NOT": <link> Problem polega na tym, że programik nie dziala tak jak trzeba, a dokładnie chodzi mi o warunek. Warunek brzmi "liczba=10", więc gdy liczba=10, programik powinien robi coś tam... Ale przed warunkiem stoi NOT, czyli warunek brzmi "liczba<>10" i chodzi o to, że czy podam 10, czy 20 to i tak nie zostaje wyświetlony żaden tekst. Wiecie może co jest nie tak ? Z góry dzięki :D Edytowane 27 Października 2011 przez motorbike Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) A spróbuj wpisać "-11", ciekawe co wtedy otrzymasz ;) Tak dla przypomnienia co to jest negacja: funkcja logiczna, która nadaje zdaniu znaczenie przeciwne. Pytanie tylko dlaczego pomimo że podałeś 10, otrzymałeś -11 a nie -10. Odpowiedź jest prosta podczas negacji wartości 10 brane są pod uwagę liczby od 0 do 10 (czyli łącznie 11 liczb dodatnich), w efekcie końcowym otrzymujesz tyle samo licz ujemnych... Edytowane 27 Października 2011 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emikyou Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 A czy przypadkiem jedno "=" to nie jest przypisanie, czyli zawsze prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 A czy przypadkiem jedno "=" to nie jest przypisanie, czyli zawsze prawda? IF liczba <>10? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emikyou Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Chodzi mi o: IF NOT liczba=10 THENczy nie powinno być:IF NOT liczba==10 THENalbo nawetIF NOT liczba===10 THEN // W takim razie sorry. Nie znam się zupełnie na programowaniu, ale to akurat utkwiło mi w pamięci. Edytowane 18 Listopada 2011 przez emikyou Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 Przecież w TP przypisanie to := (dwukropek równa się), a porównanie to = (równa się). == to operator dla języków, które składnią w jakiś tam sposób bazują na C === to porównanie wartości razem z porównaniem typu. Nawet nie wiem czy w TP jest odpowiedni operator (chyba nie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...