Skocz do zawartości
manieq1

Pierwsze LC by manieq1

Rekomendowane odpowiedzi

Już od dłuższego czasu miałem zamiar zwodować sprzęt, ale zawsze zdażały się inne wydatki. Jednak po zmianie karty na 4870x2 zdecydowałem się wkońcu zwodować i karte i CPU bo jak wiadomo 4870x2 do najchłodniejszych nie należy. To mój pierwszy projekt, więc nie bijcie:)

Sprzęt:

ASUS Rampage formula x48

E8400

2x1+2x2 GRPro 900/1066

Sapphire4870x2

CorsairHX520

CM 690

Wd 250Gb+Samsung 1Tb

Najwazniejsza dla mnie jest wydajność, z która na początkubyło kiepsko, ale o tym później. Wygląd nie miał kompletnie znaczenia, ale też chyba nie wyszło najgorzej.

Klocki LC:

EK SupremeLT

EK 4870x2

Laing DDC + nowy sterownik

Rez Thermaltake

Węże do benzyny :D 10/13

Borygo EKO

Złączki jakie się trafily, w tym 2 bardzo fajne obrotowe

Najtańszy zaworek jaki był na angeli

Chlodnica Black Ice Pro 3

Wentylatory jakie mi się walały po pokoju, Xilence czy jakos tak

Wszystko oprócz pompki kupione jako używane. Wyszło mnie trochę ponad 600zł za wszystko.

Nie ma żadnych fot ze składania, ale nic nie przerabiałem to nie byłoby na co patrzeć:) Węże są bardzo łamliwe, stąd duże łuki i nie wygląda to w niektórych miejscach dobrze. Ostatnio zapłaciłem 20zł za chyba 1.5m fesera tube i mam nadzieje że przyjdzie:)

Jak już wspomniałem z wydajnością układu na początku było kiepsko, wkońcu po rozebraniu bloku CPU wszystko się wyjaśniło. W skrócie można powiedzieć, że dawno nie był czyszczony. Ale wczoraj to ogarnąłem, poskładałem do kupy i jest już ok.

Zabawa tym wciąga, ale to wiadomo od dawna:) Teraz w planach jest zwodowanie mobo jak gdzies wynajdę blok. Na allegro ostatnio widziałem, ale nacommando niestety. Poniżej fotki układu i temp idle/stress @ def.

Tu są wszystkie, nie wiem co sie z miniaturkami dzieje:

ImageShack Album - 8 images

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez manieq1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowałeś w układzie grube węże a zrobiłeś bardzo wąskie gardło tym rezerwuarem, czyli defakto cała ich zaleta została zmarnowana. Radzę dozbierać na odpowiedni a ten sprzedać, bo mocno ogranicza wydajność. Druga sprawa to chłodnica, lepszy efekt osiągniesz montując od dołu wszystkie wentylatorki. Wiem, że płyta przeszkadza, ale zauważ że jest możliwość przykręcenia ich stosując dystanse w postaci kołków metalowych na jakich przykręcana jest płyta główna. Takie kołki przykręcasz do chłodnicy i już można zamontować wentylatory nisko profilowe lun standardowe. Jeden na trzech kołkach, bo radiator płyty przeszkadza a drugi normalnie.

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rezie wiem, ten znalazlem u jakiegos kumpla i wzialem. A wentylatorow od dolu nijak nie da sie przykrecic. Moze na fotach tego nie widac, ale poprostu nie da rady. Jakby ja lekko przesunac w strone frontu to jeszcze jeden by wszedl, ale trzeciego nie da rady. A jak to zmienia wydajonosc czy sa na dole czy u góry? No oprocz tego ze teraz miedzy wentylatorami a chlodnica jest blacha z otworami i troche napewno ogranicza przeplyw powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi