manieq1 Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) Już od dłuższego czasu miałem zamiar zwodować sprzęt, ale zawsze zdażały się inne wydatki. Jednak po zmianie karty na 4870x2 zdecydowałem się wkońcu zwodować i karte i CPU bo jak wiadomo 4870x2 do najchłodniejszych nie należy. To mój pierwszy projekt, więc nie bijcie:) Sprzęt: ASUS Rampage formula x48 E8400 2x1+2x2 GRPro 900/1066 Sapphire4870x2 CorsairHX520 CM 690 Wd 250Gb+Samsung 1Tb Najwazniejsza dla mnie jest wydajność, z która na początkubyło kiepsko, ale o tym później. Wygląd nie miał kompletnie znaczenia, ale też chyba nie wyszło najgorzej. Klocki LC: EK SupremeLT EK 4870x2 Laing DDC + nowy sterownik Rez Thermaltake Węże do benzyny :D 10/13 Borygo EKO Złączki jakie się trafily, w tym 2 bardzo fajne obrotowe Najtańszy zaworek jaki był na angeli Chlodnica Black Ice Pro 3 Wentylatory jakie mi się walały po pokoju, Xilence czy jakos tak Wszystko oprócz pompki kupione jako używane. Wyszło mnie trochę ponad 600zł za wszystko. Nie ma żadnych fot ze składania, ale nic nie przerabiałem to nie byłoby na co patrzeć:) Węże są bardzo łamliwe, stąd duże łuki i nie wygląda to w niektórych miejscach dobrze. Ostatnio zapłaciłem 20zł za chyba 1.5m fesera tube i mam nadzieje że przyjdzie:) Jak już wspomniałem z wydajnością układu na początku było kiepsko, wkońcu po rozebraniu bloku CPU wszystko się wyjaśniło. W skrócie można powiedzieć, że dawno nie był czyszczony. Ale wczoraj to ogarnąłem, poskładałem do kupy i jest już ok. Zabawa tym wciąga, ale to wiadomo od dawna:) Teraz w planach jest zwodowanie mobo jak gdzies wynajdę blok. Na allegro ostatnio widziałem, ale nacommando niestety. Poniżej fotki układu i temp idle/stress @ def. Tu są wszystkie, nie wiem co sie z miniaturkami dzieje: ImageShack Album - 8 images Edytowane 30 Października 2011 przez manieq1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Miniaturki nie działają ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) Zastosowałeś w układzie grube węże a zrobiłeś bardzo wąskie gardło tym rezerwuarem, czyli defakto cała ich zaleta została zmarnowana. Radzę dozbierać na odpowiedni a ten sprzedać, bo mocno ogranicza wydajność. Druga sprawa to chłodnica, lepszy efekt osiągniesz montując od dołu wszystkie wentylatorki. Wiem, że płyta przeszkadza, ale zauważ że jest możliwość przykręcenia ich stosując dystanse w postaci kołków metalowych na jakich przykręcana jest płyta główna. Takie kołki przykręcasz do chłodnicy i już można zamontować wentylatory nisko profilowe lun standardowe. Jeden na trzech kołkach, bo radiator płyty przeszkadza a drugi normalnie. Edytowane 30 Października 2011 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 O rezie wiem, ten znalazlem u jakiegos kumpla i wzialem. A wentylatorow od dolu nijak nie da sie przykrecic. Moze na fotach tego nie widac, ale poprostu nie da rady. Jakby ja lekko przesunac w strone frontu to jeszcze jeden by wszedl, ale trzeciego nie da rady. A jak to zmienia wydajonosc czy sa na dole czy u góry? No oprocz tego ze teraz miedzy wentylatorami a chlodnica jest blacha z otworami i troche napewno ogranicza przeplyw powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Czyli gdybyś chciał poprawić wydajność chłodnicy, bez cięcia dachu się nie obędzie. Wtedy Black Ice na górę a wentyle od środka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...