stahurski Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Postanowiłem zaistalować 2 system,knkretnie windows 7 na jednym i tym samym dysku,na którym mam już xp. Pod xp wydzieliłem sobie partycję E,sformatowałem.Zainstalowałem na niej wind.7.Wszystko przebiegło bez problemów,podczas rozruchu mam do wyboru ,który system uruchomić. Pomimo ,że w7 jest zainstalowany na partycji E,to są widoczne pozostałe partycje(C,D,E.) i wszystkie pliki na nich Patrząc po dacie utworzenia na C zostały utworzone nowe pliki z 7. Takie rozwiązanie jest do bani,partycje,a może nawet windowsy się przenikają. Jest sposób posiadania 2 windowsów na jednym pc,ale żeby miały wzajemnie się niewidzące dyski,partycje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Jak to się przenikają? :lol2: Xp instalujesz na jednej partycji a W7 na innej - nic sie nie przenika bo pliki sa na osobnych partycjach! To chyba dobrze że masz dostęp do pozostałych danych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Śpieszę z wytłumaczeniem: nowe pliki na partycji XP utworzone przez Win7 to bootloader. Do tego tworzy się MBR siódemki pozwalający na multi-boot. Chcesz, aby w danym systemie nie były widoczne pewne partycje/dyski? Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Magazyn -> Zarządzanie dyskami PPM na daną partycję, potem 'Zmień literę dysku i ścieżki' i Usuń - partycja nie ma literki, nie jest widoczna poprzez np. Mój Komputer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stahurski Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) Zwykłe partycje ,owszem da się,ale jeśli chodzi o part.C to nie,nawet nie można zmienić lierki z C na inną: Teraz instalując na wind.7 cokolwiek np.sterowniki,to one nie pytają sie o lokalizację ,tylko instalują się na C,a windows 7 jest na D. Kompletny groch z kapustą ,gwarantowane wysypanie się windowsa xp. Xp jest 32 bitowy ,7 64 bitowy. A może jest możliwość użycia 2 dysków twardych w jednym pc,jeśli tak to jak. Edytowane 30 Października 2011 przez stahurski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Przy C: masz napisane rozruch - więc nic dziwnego, że system, który jest z niej odpalany nie pozwala na manipulacje nią. Co do 2 systemów na osobnych dyskach, to da się, ale będziesz miał tą samą historię, czyli główna partycja głównego dysku będzie rozruchowa. IMHO najlepiej (jeżeli nie chcesz używać zewnętrznego boot managera w rodzaju lilo, grub albo pqmagic) to odpiąć wszystkie dyski oprócz tego, na którym ma być instalowany system, zainstalować, włączyć pozostałe dyski i wybierać dysk przez temp boot device w biosie (zazwyczaj F12). W ten sposób możesz odpiąć każdy dysk w każdej chwili i system będzie bootował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...