Skocz do zawartości
ryba

Zmiana ID monitora w systemie

Rekomendowane odpowiedzi

Problem niby trywialny, ale dla mnie dość uciążliwy. Po zmianie monitora na większy, system przestał wykrywać urządzenia wg mojego upodobania.

Karta: GTX460

DVI: monitor (stary i nowy, oba złącza ten sam przypadek)

HDMI: amplituner -> telewizor

Wszystko było podłączone w taki sposób, że dźwięk wysyłam przez HDMI do amplitunera z obrazem, a sam obraz z amplitunera do telewizora. Ze starym monitorem NECa, mogłem bez problemu wyłączyć telewizor i dalej używać amplitunera. Aktualnie po zmianie monitora, sterowniki nVidii uparcie przełączają pulpity miejscami w momencie wyłączenia TV. Przy starym monitorze w momencie wyłączenia TV następowało jedynie dwukrotne mignięcie monitora i główny pulpit dalej pozostawał na monitorze, aktualnie nie i mam jedynie czarny pulpit "rozszerzony", a główny przenoszony jest na TV, który defakto jest w tym momencie nieaktywny.

W sterownikach nV monitor widnieje z ID 2, a amplituner z 1. Powinno być odwrotnie, lecz nie ma żadnej siły, aby to zmienić. Ultramon nie jest w stanie naprawić tej sytuacji. Także pytanie jest takie: czy jakaś mądra głowa jest w stanie mi powiedzieć, gdzie w systemie mogę zmienić Monitor ID ręcznie? Google nie chce mi zaserwować rozsądnej i działającej odpowiedzi. Sytuacja jest o tyle drażliwa, że muszę mieć włączony TV aby móc używać dźwięku oraz mieć pulpit na monitorze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi