djsilence Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) Chciałbym Wam przedstawić "Khan Academy" gdzie każdy, za darmo może podszkolić się z matematyki, fizyki, chemii, statystyki, ekonomii i wielu innych dziedzin, we własnym tempie i bez wstydu. Organizacja powstała przypadkiem, gdy jej Twórca Salman Khan tworzył klipy na Youtubie dla swych kuzynów, którym pomagał w matematyce. Salman, niegdyś manager funduszu hedgingowego, zdobywca 3 fakultetów MIT i jednego z Harvardu osobiście po dziś dzień tworzy klipy wideo i w przyjazny sposób uczy i mobilizuje. W dzisiejszym świecie częstej gratyfikacji w grach, szkoła wydaje się nudna i bezcelowa. Khan Academy to zmienia, wprowadzając system punktacji i achivementów, które nie tylko dopingują, ale i przytrzymują na dłużej. Choć słyszałem o tej Akademii już dawno, dopiero wczoraj się przełamałem i spróbowałem swoich sił. Szybki login za pomocą Google lub Facebook-a i jedziemy. Po wejściu w wybrany dział (wybrałem matematykę) ukazał się gwiezdny 'Star Chart" jak ze Star Treka :-) i zaczęła się gra w punkty i achievementy. Dwa krótkie wieczory edukacyjnej zabawy i ten nienawidzący szkoły, śmierdzący leń jest przekonwertowany i nie może się doczekać kolejnego wieczoru z Akademią. Nie tylko można się podciągnąć z danej dziedziny i pobawić, ale także nauczyć anglojęzycznych zwrotów użytych w zadaniach, wszakże matematyka jest uniwersalnym językiem. Jeśli powyższe intro Was nie zainteresowało, bo kiepski ze mnie pismak, polecam wejść na stronę i samemu się przekonać. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=nTFEUsudhfs Edytowane 30 Października 2011 przez djsilence 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Znam, korzystam bardzo często. Khan Academy pomogło mi zdać egzaminy z prawdopodobieństwa i statystyki. Facet opowiada to tak świetnie, że aż chce sie go słuchać i wszystko łatwiej wchodzi, nie to co wykładowcy na uczelniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) :banana: Miałem szczęście mieć nauczyciela fizyki i matematyki, który tłumaczy w identyczny sposób. Jest francuzem, więc nie umie niepotrzebnie komplikować objaśnień nawet gdyby chciał. ;-) Po skończeniu liceum i pójściu na studia inżynierskie w UK właśnie tego mi brakowało. Wykładowca z materiałem zapiernicza przynajmniej 10x szybciej, o wiele więcej trzeba główkować samemu i nikt inny mi nie pomoże, więc wielkie dzięki za tego linka djsilence. To najbardziej przydatna strona jaką spotkałem od bardzo dawna, a nie miałem o niej pojęcia. Edytowane 1 Listopada 2011 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Cieszę się, iż się przydałem. Trzymam kciuki, iż Ci którzy chcą zapytać o pomoc w zadaniu domowym udadzą się najpierw do Khan Academy i nie dostaną ZPP :) Jednocześnie dla tych którzy mają czas wyznaczam zadanie - zrobić 50 000 punktów dziennie ! :) Edytowane 1 Listopada 2011 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2011 no fajnie fajnie, tylko, że nic mi po tym, edukacje skończyłem definitywnie około roku temu - przynajmniej tą opierającą się na wkuwaniu czegoś czym w ogóle się człowiek nie interesuje, ale kilkanaście lat wstecz by się mi przydało :mrgreen: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2011 (...) Jednocześnie dla tych którzy mają czas wyznaczam zadanie - zrobić 50 000 punktów dziennie ! :) Dzisiaj zacząłem i na tylu skończyłem, ale to pewnie jednodniowy epizod, chociaż faktycznie wciągające :D Z czasem zadania są trudniejsze i bez kartki się nie obejdzie :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2011 56,023 Total Energy Points Ale na razie robię dodawanie odejmowanie mnożenie dzielenie i kolejność wykonywania. chciałem poćwiczyć całki i działania na funkcjach logarytmicznych wykładniczych ale może wszystko po kolei... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2011 Zwroccie uwage na achievementy za ktore dostaje sie duzo punktow i probojcie je zdobyc teraz przy prostrzych zadaniach bo pozniej jak przyjdzie trygonometria to nie bedziecie robic 100 problemów gdy wymagane jest tylko 10 :) Przy jednym zadaniu mozna nabic kilkanascie tysiecy :) Dobrze ze do kasyna nie chodze.... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2011 W sumie gdzieś mam te punkty, ale tematy chcę wszystkie zaliczyć na bank. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ɹǝıssɐuɹɐƆ Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Mój profil: Profile not available | Khan Academy Jeśli ktoś chce się nauczyć matmy, ale od podręcznikowych definicji dostaje oczopląsu, to gorąco polecam. @djsilence: 50k punktów dziennie to pikuś - w 4h zrobiłem 35k i to bez pośpiechu licząc w pamięci. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 no fajnie fajnie, tylko, że nic mi po tym, edukacje skończyłem definitywnie około roku temu - przynajmniej tą opierającą się na wkuwaniu czegoś czym w ogóle się człowiek nie interesuje, ale kilkanaście lat wstecz by się mi przydało :mrgreen: Co to ma wspólnego z Akademią Khana? Lista wykładów przetłumaczonych na nasz język (trzeba kliknąć Video Subtitles pod filmem): Hands-On Universe, POLAND - Khan Academy - po polsku! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...