Skocz do zawartości
staryhydralis

Nowy zestaw do Battlefield 3

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

W związku z tym iż na półkach sklepowych pojawił się Battlefield 3, najwyższy czas na zmianę mojego, bardzo wysłużonego sprzętu na coś co płynnie i spokojnie udźwignie tą grę.

Suma do wydania do 4.000 zł. (sama buda)

Po przejrzeniu tego co jest na rynku, przeczytaniu różnych forum skleciłem sobie taki zestaw:

1. CPU: Intel Core i5 2500K 3,30 GHz

2. MOBO: Asrock P67 Pro3 (B3)

3. RAM: GoodRam DDR3 2x4GB 1600 MHz CL9

4. DYSK: Samsung HD753LJ (750GB, 32MB, SATA/300)

W związku z tym, iż dyski są obecnie strasznie drogie, zostanie mój stary dysk.

5. GRAFA: ??? GeForce GTX 570 czy Radeon 6970 ???

Tu nie potrafię się zdecydować

6. OBUDOWA: Fractal Design ARC

7. ZASILACZ: TAGAN 2-Force II U33– 500W

Tu jakby się dało zostawiłbym go ze starego kompa.

8/ CHŁODZENIE CPU: SilentiumPC Fera HE1224

No i tu mam dylematy:

-jaka karta: GeForce GTX 570 czy Radeon 6970, 1GB czy 2 GB i jakiej firmy polecacie: Asus, EVGA, Gainward, Point of View, MSI, Sapphire, HIS… itd. itp.

-drugi mój dylemat to zasilacz. Mam w starym kompie TAGAN 2-Force II U33– 500W. Uciągnie mi nowy zestaw czy muszę kupować coś nowego ??? Jeśli nie to może ModXStream Pro, 700W 80+ SLI ???

-jeśli macie jakieć inne pomysły co do pozostałych podzespołów jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Proszę o porady i z góry za wszystkie dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz powinien dać radę.

Jeśli ma jednak więcej niż 3 lata, to dla świętego spokoju bym go wymienił.

Zasilacze też się starzeją, wysycha elektrolit w głównych kondensatorach itp.

Ocz nie jest jakimś idealnym wyborem, chociaż ujdzie.

Może np. jakiś corsair z serii tx ? Model 600 - 650w spokojnie by starczył.

Corsair 650W CMPSU-650TXV2EU GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg

Jak za drogo to to tańsza seria cx

Corsair 600W CMPSU-600CXV2EU GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg

Co do wyboru grafiki to bardziej kwestia tego co lubisz.

Ja brał bym nv bo jest bardziej "równa". Radki potrafią czasem zaskoczyć niemiło w konkretnej grze.

Co do dysku to nie dziwię się z,e zostajesz na starym.

Zastanów się za to nad ssd.

Ceny spadły na tyle,zę za ok 350-400zł można kupić solidnego 60 gb-towca.

Komfort siedzenia na komie z ssd bezcenny ;)

Obudowa- całkiem ok, chociaż ja nie mam przekonania do fractali.

Za podobną kasę masz już corsaira 400 lub 500r. Moim daniem i ładniejsza i solidniejsza.

Pamięci ddr3 są bardzo tanie- w podobnej cenie do goodramów znajdziesz też corsaira, kingstona czy gskilla.

Przy takiej cenie na o/c nei am co za bardzo liczyć to warto dopasować je do sympatii do danej firmy, ew wybrać te , która najbardziej pasuja wizualnie do całości (jeśli to ma dla ciebie jakieś znaczenie)

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Obudowy Corsair Carbide 400R i 500R są niezłe tylko ja jestem ograniczony wielkością miejsca pod biurkiem (szczególnie wysokością). Dlatego z wielu bud jakie przejrzałem skupiłem się na dwóch SilentiumPC PI-400 Pure Black i Fractal Design ARC no i padło na tą drugą.

- Z zasiłek w takim razie kupię coś kablami modularnymi na poziomie 650-700W

- Jeśli chodzi o grafę to coraz bardziej skłaniam się ku GTX 560 Ti np. Gigabyte Geforce GTX 560 Ti SOC może w SLI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z nagrywarką DVD?

Jeśli chodzi o zasilacze, to ModXStreamy są słabe i nieopłacalne, Corsair CX600 ma z kolei tylko 480W na linii +12 V, a więc też jest raczej średnio dobrym wyborem. Koniecznie potrzebne Ci coś z modularnym okablowaniem?

Fractal Design ARC oferuje niewiele więcej niż model Core 3000 a jest zauważalnie droższy, więc może pomyśl nad tym drugim.

Ponadto zawsze lepsza jest jedna mocna karta niż dwie słabsze, było to wielokrotnie omawiane na forum. Więcej pamięci niewiele pomoże karcie, jeśli nie jest ona w stanie tego wykorzystać.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi