Skocz do zawartości
AsheiS

[Pomoc] Nowy Komputer.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje porady i opinii ekspertów nt. kupna nowego komputera. Ostatnio komputer kupowałem jakieś ~6 lat temu i przez ten czas rynek w ogóle mnie nie interesował. Przez ostatni tydzień, starając się nadrobić tą jakże wielką zaległość udało mi się jako-taki komputer złożyć. Nie jestem jednak pewien co do niektórych podzespołów i czy całościowo ten zestaw trzyma się kupy, dlatego też proszę o podanie innych zestawów. Komputer zamierzam kupić pod koniec listopada, będzie służył "do wszystkiego" z naciskiem na gry. O ile żaden Wiedźmiń mnie w ogóle nie interesuje, to chciałbym aby takie gry jak Diablo 3, Starcraft 2, Gothic 4, GTA 4 etc. (generalnie to chyba średnio wymagające gry) chodziły na super-hiper detalach. Ponadto, wielkość mojego monitora nie przekroczy raczej 19 cali (chyba ma to związek z kartą graficzną). Całościowo chciałbym się zmieścić w ~3500 (Sama jednostka centralna, bez systemu operacyjnego). Mam też problem z doborem dysku, czy decydować się na dodatkowy SSD (nie mam pojęcia, czy jest taka potrzeba), nie mam również pojęcia co z chłodzeniem- czy trzeba coś dodatkowego/szczególnego kupić do takich zestawów. Dodam że komputera podkręcać nie będę, gdyż się po prostu na tym nie znam. Oto mój zestaw:

Karta graficzna: Zdecydowałem się na VERTEX ATI Radeon HD6870x2, z rankingu kart graficznych na stronie chip.pl wynika, iż jest to karta bardzo wydajna, śmiało może konkurować z tymi z najwyższej półki, a cena jest powalająca (1400 zł, gdzie karty w tym segmencie kosztują 2500-3000 zł.)

Procesor: Tu chyba bez zaskoczenia, najrozsądniejszy wybór. Intel Core i5 2500K w cenie ~800 zł.

Płyta główna: Tutaj wielki dylemat, zupełnie nie mam pojęcia co wybrać (w ogóle się na tym nie znam). Strzeliłem w ciemno, czytając kilka opinii i wybór padł na Asrock P67 PRO3 B3 w cenie ~400 zł

Pamięć RAM: Nie mam pojęcia, czy 1600 MHZ to dobra częstotliwość, czy wybrać mniejszą, czy większą, tak samo jak nie wiem na jaką firmę się zdecydować. Póki co, zdecydowałem się na Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Blue w cenie 199 zł.

Zasilacz: Tutaj nie mam pojęcia, jaka moc starczy na takowy zestaw, decydując się w ciemno po kilku opiniach zdecydowałem się na XFX Core 550W 80+ SLI PSU w cenie ~250 zł.

Obudowa: Również 0 pojęcia, strzał w ciemno po kilku opiniach. SilentiumPC Gladius 800 w cenie ~220 zł.

Napęd: Samsung SH-S223C za 99 zł, nie potrzebny mi chyba żaden lepszy.

HDD? SSD? Chłodzenie? Karta dźwiękowa? Tego Już nie wiem, czy sam dysk ~500-750 GB, czy dodatkowo SSD na system (średnio jestem przekonany)

I co z chłodzeniem? Czy to co jest w podzespołach wystarczy, czy trzeba dokupić coś dodatkowego?

Proszę o porady i pozdrawiam :)

Edytowane przez AsheiS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zdanie co do monitora zmieniłem, gdyż chciałbym używać chociaż tej rozdzielczości Full HD, która teraz jest standardem.

Tak więc, monitor będzie 22". Co do karty graficznej- chyba trafiłem w dziesiątkę i zostanę przy moim wyborze - prosiłbym jedynie kogoś ogarniętego czy rzeczywiście mam racje. Obudowę zmienię chyba na Zalman Z9. Co do RAM'u, zastanawiam się nad tymi Kingstone'ami HyperX 1600 mhz a Goodram'ami 1333 mhz, obydwa 2x4 GB oczywiście. Prosiłbym również o pomoc w doborze płyty głównej - czy ten Asrock P67 PRO3 B3 jest ok?

Ew, prosiłbym o jakąś alternatywną grafikę do 1300 max.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że referentem nazywasz podaną przeze mnie kartę (czyli x2, tak?) A jak się mają wydajnościowo podane przez Ciebie karty do tej wybranej przeze mnie? Ehh, przez chwilę myślałem że ta moja karta to prawdziwe cudo :D

Podałeś dwa GF'y 570... ale który jest lepszy ? :D I czy ten zasilacz XFX Core 550W do nich starczy?

A co z chłodzeniem... potrzebuje coś kupić do takiego zestawu czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że referentem nazywasz podaną przeze mnie kartę (czyli x2, tak?) A jak się mają wydajnościowo podane przez Ciebie karty do tej wybranej przeze mnie? Ehh, przez chwilę myślałem że ta moja karta to prawdziwe cudo :D

Podałeś dwa GF'y 570... ale który jest lepszy ? :D I czy ten zasilacz XFX Core 550W do nich starczy?

A co z chłodzeniem... potrzebuje coś kupić do takiego zestawu czy nie?

Mówiąc o referentach mam na myśli te same karty, tylko że ze standardowym chłodzeniem.

Są one wówczas trochę tańsze, ale sporo głośniejsze i cieplejsze.

Jak dla mnie multi-GPU ma tylko sens przy najmocniejszych kartach (np. 2x GTX580 czy 2x HD6970).

W inncyh przypadkach lepiej kupić jedną kartę i mieć spokój. CF/SLI nie jest idealne.

Który 570 lepszy? Ciężko stwierdzić. Oba są dobre. Ja bym chyba brał Asusa.

Dla spokoju bym wziął XFXa 650W. Zawsze to troszeczkę zapasu.

Do procka 2500K wypada wziąć jakiś schładacz, żeby podkręcać.

Ale pisałeś, że nie zamierzasz tego robić (a szkoda, bo to bardzo łatwe w przypadku SandyBridge).

Tak więc bierz procka bez "K".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, skleiłem coś takiego:

Intel Core i5 2500 LGA1155 BOX [801 zł] - skoro nie mam zamiaru podkręcać, to polecili mi wersje bez "K". Dużo stracę?

Goodram DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Play CL9 [205 zł] - tu jestem pewny.

XFX Core 550W [259 zł] - proszę o pomoc gdyż nie mam pojęcia czy jest wystarczający.

Asrock P67 Extreme4 (B3) Intel P67 LGA1155 [569 zł] - Tutaj też średnio jestem pewny. Może jest coś tańszego?

Zalman Z9 - [195 zł] - czy ta obudowa pomieści wszystko?

Seagate Barracuda 500GB SATA3 [349 zł]

I zamykam się tutaj w 2400 zł... i teraz karta graficzna.

1) Vertex3D ATI Radeon HD6870 X2 [1434 zł]

2) Gigabyte GeForce GTX570 [1422 zł]

3) Gigabyte GeForce GTX560 1GB DDR5/256bit DVI/mHDMI PCI-Express (ver. OC) [670 zł] x2

I tutaj pytanie... która opcja wydajnościowo jest najlepsza? Czy te 3 opcje bardzo od siebie odstają/zauważę różnicę?

Dodam, że monitor będzie ~22", czyli rozdziałka maksymalnie full HD. Chciałbym trochę zjechać z ceny więc opcja nr. 3 zaczyna mi się podobać coraz bardziej... Czy ta płyta główna którą podałem jest dobra pod SLI? Proszę również o rozwianie moich wątpliwości co do zasilacza i chłodzenia - potrzebuje coś dodatkowego do którejś z tych opcji?

Może ktoś jeszcze poda jakąś alternatywę w cenie ~1300 zł :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduj się czy chcesz podkręcać czy nie. Jeśli nie, to procesor z odblokowanym mnożnikiem jak i płyta na P67 są zbędnym wydatkiem, skoro i tak tego nie wykorzystasz. Pamięci powyżej 200 zł są nieopłacalne, za 150 zł można mieć GoodRamy 2x4GB 1333MHz CL9 nie różniące się wydajnością od kilka razy droższych 2133MHz CL7. Co do kart - zdecydowanie najlepszym wyjściem jest GTX 570, HD6870 X2 może i jest wydajniejszy, ale jako że jest to karta dwuprocesorowa, to dochodzą do tego mikroprzycięcia w niektórych grach uniemożliwiające płynną rozgrywkę, wysoki pobór prądu, a także wysokie temperatury. Identycznie jest ze SLI / Crossfire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym trochę zjechać z ceny

To bierz cepa i mobo z postu #2. Kręcenie nie boli.

Grafikę GTX570 i masz miód, malina.

Nie lubię popadać magie Watów, jednak do 2x gpu brałbym zasilacz nie mniej niż 650W a najlepiej 750 zakładając OC procesora.

Wiem, że i tak weźmiesz tego radka x2 lub 2x gpu do sli. Wydaje Ci się, że odkryłeś Amerykę z tą kartą, reszta świata to zacofanie, na pojedynczym GPU.

W ww opcji oszczędzasz 200zł na mobo, ok 100zł na zasilaczu, masz szansę na komputer przy którym da się siedzieć bez ochronników słuchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do strat przy procku non-K - stracisz dość duży zakres OC ( wbrew opiniom procki non-K też się kręcą - o jakieś 500-700 mhz ) , I5 2500K pogonisz w okolice 4,4+ Ghz , kręcenie I5 jest dziecinnie łatwe - procka kręcisz mnożnikiem .

Ram zmień na model 1 333 mhz CL9 , jakieś 30-40 zł taniej , obecne procki nawet nie reagują na szybszy ram .

Dysk na Samsunga F3 - model 500GB masz w Agito.pl za 349 zł , ew. 1TB za 429 zł .

Co do płyty - jak nie potrzebujesz dużej ilości portów SATA/USB i nie robisz SLI to bierz tańszego Pro3 .

Co do karty - brał bym GTX570 ale od MSI z chłodzeniem TwinFrozr .

HD6870X2 i SLI z GTX560 z jednej strony będą szybsze ale bardziej prądożerne i dodatkowo obciążające CPU , do tego skalowalność - nie zawsze SLI/CF działa na 100% , czasami wcale .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym, żeby mniej więcej wszystko złożyć w jednym sklepie, bo jak się rozdrobni to zapłacę fortunę za przesyłki...

Czyli zmieniam na kartę graficzną na 570'tke od MSI za 1350zł, procesor na "K", płytę główną na p67 b3 za ~380zł, zasilacz 550w starczy. Dobrze zrozumiałem, wszystko się zgadza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi