eyah Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Witam Niedawno koleżanka podrzuciła mi ww. laptopa. Sprawa ma się tak, oryginalna ładowarka jej się rozwaliła (kabelek przerwał chyba), kupiła uniwersalną z możliwością zmiany napięcia. Z tego co twierdzi to musiała dać za wysokie napięcie i podłączyć. Oczywiście zero reakcji laptopa. Bateria oczywiście jest teraz rozładowana. I tu jest moje pytanie, po podłączeniu zasilacza ze zbyt wysokim napięciem płyta główna się spaliła ? Nie wiem czy się przyda, ale na laptopie jest napięcie 19 V, a ładowarka ma suwak na 18,5 V i 19,5 tylko blisko tej wartości. Edytowane 3 Listopada 2011 przez eyah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2011 Jak dała 19.5V to raczej nic się nie stało.Ja bym szukał innej przyczyny.Nie da rady skleić kabelka w oryginalnej ładowarce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2011 Wyrzucona juz dawno. Tylko podejrzewam, ze dała największe jakie się tylko dało czyli 24 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2011 Jeżeli dała 24v to w najlepszym wypadku uwalony jest fuse na płycie głównej zaraz na wejsciu lub wejscie 1-szej przetwornicy dc. Ten zasilacz najlepiej wywalić, bo to badziewie straszliwe i kupic oryginał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 A gdzie znajduje sie ten bezpiecznik ? Jest do wymienienia ? Płyta wygląda tak 04 PŁYTA GŁÓWNA DO LAPTOPA ACER EMACHINES E725 (1912832438) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Sory, że post pod postem. Płytę oddałem do taty kolegi co sie zajmuje naprawą telewizorów, na komputerach się nie zna zbytnio. Bezpiecznik jest ok. Stwierdził, że wtyczka się przepaliła, możliwe to jest ? I jak wtyczka poszła a bezpiecznik jest ok to płyta powinna być ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Ten zasilacz najlepiej wywalić, bo to badziewie straszliwe i kupic oryginał. Zależy co kupiła. Wbrew pozorom Polskie AZO czy Modecom to porządne konstrukcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2011 Laptop działa, gniazdko było zaklejone sylikonem i nie było widać, że główny bolec jest pęknięty. Zlutowany działa jak trzeba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...