Jump to content
_HuBi_

AMD FX 6100 i GA-880GM-USB3 v3.1 - komp nie wstaje

Recommended Posts

Witam.

Przed chwilą złożyłem sobie komupter i mam z nim problem. Otóż nie wstaje ;/. Sprawa wygląda tak, że wentylatory się kręcą, mostki i procek sie grzeją, a monitor nie reaguje. Karta graficzna jest zintegrowana. Posiadam następujące podzespoły:

Płyta gł: Gigabyte GA-880GM-USB3 v3.1 (wg producenta obsługuje AM3+)

Proc: AMD FX 6100

Pamięć 2x4GB Kingston HyperX

Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W

Obudowa IBOX Fornax 5001

Dysk narazie mam odłączony, bo myslałem ze on był powodem problemu.

Zasilacz daje poprawne napięcia.

BIOS resetowałem za pomocą zworki ok 20sekund

Sprawdzałem na wszystkich pamięciach i pojedynczo.

Po starcie monitor przełącza się w STAND BY.

Komputer nie wydaje zadnych dźwięków. Poprostu cisza ;/

Zasilanie podłaczone raczej dobrze (24pin i dodatkowe 2x4pin)

 

Bardzo proszę o pomoc.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zestawie z obudową było tylko 6 dystansó na 9 potrzebnych. przykręciłem tylko w górnej części płyty głównej. nie uzywam zadnych kart rozszerzeń. wersja płyty to v3.1. Na opakowaniu jest napisane AM3+ Cpu Ready. Czy mimo to płyta moze nie obsługiwać tego procka?

 

EDIT:

W pierwszym poście zapomniałem napisać, że podczas wkładania płyty do obudowy trzymałem za radiator od chipsetu. Poczułem jakby się od "odkleił". Dziś przesmarowałem go od nowa i założyłem. Pasty raczej za duzo nie nałożyłem. Po 2-3 minutach jest on juz ciepły.

pozdr

Edited by _HuBi_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na opakowaniu jest napisane AM3+ Cpu Ready. Czy mimo to płyta moze nie obsługiwać tego procka?

 

Płyta do obsługi tego cpu może wymagać aktualizacji biosu.

Wejdź na stronę producenta płyty i sprawdź obsługę procesorów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mając w pamięci moje ostatnie boje - czy jest tylko jedna możliwość zamontowania tej 8-pinowej wtyczki do mobo?

Bo u mnie właśnie to było przyczyną wyżej opisanych objawów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ja mam ten sam problem tylko ze FX-4100 i 880GMH/U3S3. Rozumiem zeby sie dalej nie butowal po za bios ale zeby wogole nie wstawal??

Najgorsze jest to ze sklep internetowy wiec nawet nie moge im tego zaniesc zeby wgrali odpowiedni bios.

Ehh... zachcialo mi sie pier******go Bulldozera to teraz mam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

henus7, ale chrzanisz. Jeśli na pudle jest napisane "Bulldozer Ready" to zawartość pudła ma być "Bulldozer Ready". Jako klienta, nabywcę ma mnie guzik obchodzić jaki tam jest bios, ma być "Bulldozer Ready" i już.

 

Raczej trudno obwiniać a twej sytuacji AMD. Winny jest producent płyty a nie nabywca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.




×
×
  • Create New...