Skocz do zawartości
oscaritos

Jaki ram pod zestaw...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prosilbym o podpowiedz jaki ram najlepiej dobrac pod nastepujaca plyte i procek:

phenom II X4 970 + Asus M4N98TD EVO ?? chodzi o konfiguracje 2x4.

Myslalem o tych pamieciach PX538G1600LLK?? • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

Z gory dziekuje za pomoc.

ps. sorki za brak polskich znakow nie mam mozliwosci zmiany na pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie mam jest dopiero w planach kupna, dziwna?? powiem jedynie ze planuje ulepszyc troche sprzet bo juz mam zabytek a nie potrzebuje niczego pokroju i5 czy i7 wiec padlo na ta wersje amd, plyta dlatego taka gdyz mam dwie 9800 w sli i oprocz procka plyty i ramu nic nie zamierzam wymieniac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano dziwna. Po pierwsze po co przepłacać za model 970 skoro od 955 różni go tylko wyższy mnożnik, a i ten w obu jest odblokowany przez co zrobienie 970'tki z modelu 955 zajmuje dobre 30 sekund (wejście i wyjście z BIOSu). Różnica w cenie to mniej więcej 150 zł. Jeśli zarabiasz tyle w pół minuty to miło nam powitać Billa Gatesa :lol2: Po drugie płyta, którą wybrałeś ma niemal 2 lata i jest na wiekowym chipsecie nforce, którego osobiście nikomu bym dziś nie polecił, bo cały szczęście mamy już sporo nowszych chipsetów. W dodatku ta cena.. Do SLI masz taniej 970 Extreme4 - nową płytę z nowym chipsetem i z obsługą procesorów AM3+.

PS. Zlikwidowałbym to SLI, bo wątpię aby microstuttering u Ciebie nie występował, a dodatkowo pobór energii i wydajność taka sobie jak na dzisiejsze standardy ;) Tak na szybko patrząc i szacując to 5770 (~400 zł nówka i ~250-300 lolegro) ma wydajność dwóch 9800GT przy czym jego klatki nie są fikcyjne i jest oszczędniejszy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś słabo szukałem, że tylko jedną płytę do sli znalazłem ;] to mam w sumie lepszą opcje płyta GigaByte GA-990FXA-UD3 • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław plus 955 i ciągle te samo pytanie jaki ram wybrać 2x4?? a jeszcze przez jakiś czas z wymianą grafiki poczekam.

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój z AM3 i zainwestuj lepiej w LGA 1155, tj. i5-2400 + AsRock P67 PRO3 B3. Po Twoich planach kupna płyty za ponad 500 zł i procesora za drugie tyle wnioskuję, że będzie Cię stać na taki wydatek. I5-2400 jest dużo wydajniejszy od Phenomów. SLI / Crossfire stwarza więcej problemów niż przynosi korzyści, moim zdaniem nie warto się w to bawić. Pamięci starczą najtańsze 1333MHz CL9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi