Skocz do zawartości
RaaDeeK

Komputer do 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój komputer ma już 4 lata, więc postanowiłem go wymienić. Forum śledzę od jakiegoś czasu i czytałem temat o polecanych zestawach. Wstępnie zdecydowałem się na coś takiego (Procesor będzie kręcony):

Procesor: Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX - 834,00 zł

Płyta główna: ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 - 381,00 zł

RAM: Pamięć Good Ram GR1600D364L9/4G - 83,91 zł

W morele.net są 2 takie ramy:

http://www.morele.net/pamiec-good-ram-gr1600d364l9-4g-376540

http://www.morele.net/pamiec-good-ram-gr1600d364l9a-4g-417253

Różnią się ceną czy czymś więcej?

Czy ten ram 1600 jest dużo lepszy od 1333? Opłaca się dopłacać te ~20zł?

Lepiej kupić w jednej kości 4GB czy 2*2GB?

Zasilacz: W polecanych zestawach: SEASONIC M12II-520 - 320 zł, ale ludzie polecają:

Zasilacz XFX Core 550W 135mm 80+ - 266zł (który wybrać?)

DVD: Samsung SH-222AB SATA CZARNY BULK ASAP - 71zł

w zestawach polecanych jest wersja: SAMSUNG SH-s223c SATA - 90zł(dużo lepsza??)

Pozostają 2 podzespoły:

Chłodzenie proca: polecany - Xigmatek Gaia SD1283 - 99zł (nie ma w wielu sklepach ;/ jest jakaś dobra alternatywa o podobnych osiągach i cenie? a moze coś lepszego?)

Grafa: myślałem o tej: Karta graficzna Palit GeForce GTX 560Ti Sonic 1GB - 966,00 zł (w polecanych był ten palit, ale nie w wersji sonic)

SUMA:Około 2792 zł (MORELE.NET)

W esc.pl wychodzi: 2733zł z chłodzeniem gaia i 560 ti gtx za 899zł

Mam obudowe: Cooler master elite 330 (pomieści to wszystko??)

Zasilacz XFX CORE 550W wystarczy?

Mam zasilacz: Chieftec GPS-450AAA-101A 450W, może nada się do tego zestawu? Ale czy to bezpieczne podłączać wszystko do 4 letniego zasilacza?

Na chłodzenie mam paste arctic cooling (ma 4 lata, nada się jeszcze?, a może pasta na coolerze do proca będzie dobra?)

A może warto dołożyć do tych 3000zł i kupić jakiegoś gf gtx 560, 570?

Wszystko chciałbym kupić w jednym sklepie, żeby zaoszczędzić na przesyłkach. W grę wchodzą póki co 2 sklepy: morele.net (podałem z niego ceny) i esc.pl (znany z przykładowych zestawów). Ewentualnie przydałby mi się sklep z Warszawy, ale to chyba bez różnicy, czy kurier przywiezie mi sprzęt, czy po niego sam pojade do siedziby sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock P67 PRO3

Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX

Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 BOX

Lite-On iHAS122 czarny OEM

Palit XpertVision GeForce GTX 560 Ti Sonic (NE5X56TS1102F) 1GB DDR5 PCI-E BOX

XFX Core 550W 80+ SLI PSU

Thermaltake Contac 29 BP

2619,00 zł agito

z gtx 570 2904,00 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm teraz rodzą się następujące pytania:

Jakiej firmy ten gf gtx 570? Można prosić o konkretny link?

Ten gf gtx 570 jest lepszy od tego gtx 560 ti 2GB?? (domyślam się, że pamięć nie ma znaczenia <?>)

Moja obudowa nada się na ten zestawik? Mam Cooler master elite 330.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw z postu nr. 2 w tym temacie jest dość dobrze skonfigurowany, tylko kartę należałoby zmienić na jakiegoś GTX 560 Ti / HD6950 1GB. Więcej pamięci w przypadku tych kart nie daje zauważalnego wzrostu wydajności, więc dopłacanie do wersji 2GB mija się z celem. W grę wchodzi więc raczej tylko GTX 560 Ti 1GB / HD6950 1GB lub dopłata do GTX 570 / HD6970.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku postanowiłem dołożyć do gtx 570. Po konsultacjach z użytkownikiem ProBlackHawk, doszedłem do takiego zestawu.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnie 2 pytania:

1. Mam paste arctic silver 5 (4 letnia - leżała w opakowaniu po płycie głównej. Ostatnio używana - 9 miesięcy temu). Nada się na położenie na cooler, czy używać pasty dostarczonej z coolerem?

2. Ten gtx 570 będzie dobry? Nie opłaci się tańszego GTXa 570 innej firmy (droższego nie mogę już wziąć)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie na procesor zmień lepiej na Zalmana CNPS10X Performę. Z ostatniego testu na infobit wynika, że rzeczywista wydajność Thermaltake Contac 29 jest nieco niższa, niż wszyscy sądzą. Opinie użytkowników tego schładzacza też nie są aż tak pochlebne.

Ten model karty graficznej będzie dobrym wyborem, ewentualnie za ok. 80 zł mniej jest model Palita, który jednak ma nieco gorsze chłodzenie.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie proca: polecany - Xigmatek Gaia SD1283 - 99zł (nie ma w wielu sklepach ;/ jest jakaś dobra alternatywa o podobnych osiągach i cenie? a moze coś lepszego?)

Wbrew pozorom to nie jest takie fajne chłodzenie bo musisz do niego dokupić dobrą pastę (w zestawie jest jakiś biały glut) a tym samym ostateczny koszt to ok. 120 zł a za tyle jest już Contac 29 lub Fortis. W każdym razie alternatywą dla tego cooelra CPU jest Freezer 13 lub Fera HE1224 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Performa jest chyba nieco wydajniejszy od Fortis'a czytając niektóre opinie na tym forum. Osobiście mogę polecić Fortisa. Gdyż z wentylatorem ustawionym na 80% jest ledwo słyszalny z bliska. Przynajmniej moja sztuka taka jest. Co wystarczy do słochodzenia procka na 4.5 ghz. Temperatury ok 75-77'C. Nie jest to aż tak dużo i z powodzeniem można pracować. Zwłaszcza że w takim wymagającym BF3 nie przekracza 71'C Na 100% jest już ok 68 w BF3, a w Prime95 ok 73-74'C. Pasta jakiej użyłem to MX-4 . Nie wiem jak się sprawuje ta dołączona do Fortisa, ale podejrzewam że nie jest taka zła. MX-4 o tyle jest dobry że długo utrzymuje swoje właściwości. A wręcz z czasem działanie tej pasty poprawia się jak podaje producent. W każdym razie od czasu zamontowania chłodzenia do dziś temperatury utrzymują się mniej więcej na tym samym poziomie. Osobiście teraz i tak bym brał Performę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw został zamówiony. Taki jak na screenie wyżej + zamiast Contaca, wziąłem Zalmana performa. Dołączona jest tam pasta: Zalman Super Thermal GREASE ZM-STG2, a z tego co czytałem to jest całkiem dobra.

Dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że długo pośmigam na tym potworku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi