Lukas Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Na KT3V trafiłem na dość dziwny problem. Kasuje się BIOS ustawiając default po każdym (lub prawie każdym) wyłączeniu kompa (prądu). Działo się to w zasadzie od nowości, choć najpierw zbagatelizowałem problem. Później wymieniłem bateryjkę (jednym z pierwszych objawów były przestoje zegara ale bez ustawienia się na fabryczne parametry BIOSU. Teraz jest tak: jeśli komp wyłącze poprzez Windows a nie wyłączę listwy zabezpieczającej - kasowania nie ma - włączę i jest wszystko ok. Jeśli wyłączę kompa i listwę z bezpiecznikami - po paru godzinach już mam wyczyszczony BIOS i muszę wszystko ustawiać od nowa. Co to może być? Bateryjka wymieniona, sprawdziełem czy nie ma zwarć na płycie - nie ma żadnych miejsc gdzie coś mogłoby zwierać. Zasilacz raczej to nie jest...cczy coś mogę jeszcze zrobić, czy od razu zanośić do serwisu??? Może ktoś miał podobny problem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 W zasadzie widzę jeszcze dwie rzeczy: - sprawdź, czy bateryjka ma napiecie minimum 3,1 V - sprawdź, czy dobrze styka bateria z tymi blaszkami w gnieździe Acha może jakiś nowy biosik coś poprawia, także jak jest nowszy niż masz to upgrade :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Ja ci radze wpierw sprawdzic czy ci sie mozg przypadkiem nie zCMOSowal :lol: :lol: Polecam lekture: http://www.webopedia.com/TERM/C/CMOS.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBorg Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 CMOSowanie - dawno takiej glupoty nie widzialem :D :D :D Ale dzis cieplo, moze to chwilowe :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Widzę, że znalazło się dwóch mądrych polaczków na forum... Rozumiem, że powinienem napisać "kasowanie" - więc zmieniam. Proszę o konstruktywne propozycje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Widzę, że znalazło się dwóch mądrych polaczków na forum... Rozumiem, że powinienem napisać "kasowanie" - więc zmieniam. Proszę o konstruktywne propozycje. Okej ja madry nie jestem i nie bierz tego do siebie ale to nylo smieszne. Wiec na poczatek jak juz ktos pisal sprawdz baterie i styki. Nastepnie czy zadnej dziwnej zworki nie przestawiles. Ale po tych objawach co mowisz to musi byc cos z podtrzymywaniem napiecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Jestem nowy ale wiem coś o tym. Niedawno kupiłem demona śmierci (kompa) miałem podobny problem. Gdy wyłaczałem kompa przez wina przy czym nie wyłaczałem listwy to wszystko było ok ale problem zaczął sie kiedy zacząłem wyłaczac listwę wtedy kasował mi się bios. Przeczytałem parę mądrych wiadomości żeby to sprawdzić baterię, wymienić ją itp. ale po wszystkich ty zabiegach postanowiłem pojóść do seriwsu, co z tego wynikło oazało się że miałem zjechany zasilacz po wymianie na nowy bios się po wyłaczeniu listwy i włączeniu już nie resetował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Jestem nowy ale wiem coś o tym. Niedawno kupiłem demona śmierci (kompa) miałem podobny problem. Gdy wyłaczałem kompa przez wina przy czym nie wyłaczałem listwy to wszystko było ok ale problem zaczął sie kiedy zacząłem wyłaczac listwę wtedy kasował mi się bios. Przeczytałem parę mądrych wiadomości żeby to sprawdzić baterię, wymienić ją itp. ale po wszystkich ty zabiegach postanowiłem pojóść do seriwsu, co z tego wynikło oazało się że miałem zjechany zasilacz po wymianie na nowy bios się po wyłaczeniu listwy i włączeniu już nie resetował.Co racja to racja :) Zapomniałem o zasilaczu - warto sprawdzić ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Dzięki - będę sprawdzał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...