marszal84 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Od zawsze korzystałem z klawiatury Logitech Internet Navigator Internet Navigator™ Keyboard Pod XP miałem ustawione w sterownikach, aby rolka w klawiaturze odpowiadała głośności systemu. Po zainstalowaniu Win7 64bit, nie mogę znaleźć do niej sterowników, owszem, strona Microsoftu pokazuje, że owa klawiaturka nie ma wsparcia dla systemu 64bitowego http://www.microsoft.com/windows/compatibility/Windows-7/en-us/Details.aspx?type=Hardware&p=Logitech%20Internet%20Navigator%20104Key%20Keyboard&v=Logitech&uid=967233-0120&l=en-US&pf=5&pi=6&c=Mice%2C%20Keyboards%20%26%20Input%20Devices&sc=Keyboards&os=64-bit Moje pytanie brzmi, czy jest jakiś myk, żeby zmusić klawiaturę żeby przynajmniej rolką można było sterować głośnością systemu? Na więcej funkcjach tej dość starej klawy mi nie zależy, jednak to przyzwyczajenie do głośności jest jak nałóg :D Wiem że kiedyś był jakiś drobny program, dzięku któremu można było głośnością sterować za pomocą rolki myszki. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Jeśli ta rolka działa w systemie i jest wykrywana (np. jako KeyboardWheel) to możesz zainstalować programik 3RVX i przypisać jako Hotkeya. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marszal84 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Właśnie nad takim czymś myślałem i szukałem czegoś podobnego, ale znalazłem coś dużo gorszego. Wielkie dzięki za pomoc, naprawdę pomogłeś :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marszal84 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 No i niestety pojawił się problem. Rolka widziana jest jako Up i Down, czyli klawisze strzałek. Po użyciu 3rvx zarówno rolka jak i klawisze strzałek regulują głośność. Czy jest jakiś inny sposób? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Widocznie tak jest zrobiona klawiatura, że ma jedną funkcję w dwóch miejscach. Powodzenia w szukaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marszal84 Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2011 Pomysłem okazał się skrót ctrl + scroll. Problem jednak w tym, że ten 3RVX nie zawsze działa pod win7. Niby w procesach widnieje że uruchomiony, a ciągle zdarza mi się, że nie reaguje na skróty... Czy znacie jakiś podobny program do tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2011 Ja nie korzystam z wbudowanej w 3RVX funkcji autostartu z Windowsem. Mam skrypt Autohotkey, który mi go uruchamia wraz z kilkoma innymi programami i może dlatego nie doświadczyłem tego nie działania. Zawsze jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marszal84 Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2011 A możesz mi pomóc, i napisać jak skonfigurowany masz ten Autohotkey? Oraz jakie jeszcze programy są podobne do 3rvx, które mógłbym wypróbować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) Autohotkey pozwala napisać skrypty działające jak programy. I można też zrobić w nim hotkeya do zmiany głośności. Przykładowy skrypt (z google): Volume On-Screen-Display (OSD) -- by Rajat Można tez poszukać rożnych pomocy w sieci. Ja zazwyczaj korzystam z wbudowanego Helpa. I generalnie nic nie trzeba konfigurować po instalacji -uruchomić, by dostać się do helpa i potem już nie trzeba mieć go odpalonego. Do uruchomienia jakiegoś programy, w tym przypadku 3RVX, w pliku .ahk mam: Run C:\Program Files (x86)\3RVX\3RVX.exeI w zasadzie tyle. Zapisać, z menu pod PPM skompilować do .exe i dać w autostart (ja uruchamiam ręcznie po każdym starcie). Innych programów, które by Ci pomogły nie znam. PS. ja w swojej klawiaturze mam kółko do zmiany głośności, ale zmienia ono tylko siłę głosu na wyjściu audio wbudowanym w klawiaturę, więc ustawiłem sobie CTRL+PageUP i CTRL+PageDOWN w 3RVX do zmiany głośności. Edytowane 10 Listopada 2011 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2011 Z tego co widzę podobny zestaw dodatkowych przycisków i rolkę zawiera MS Natural Ergonomic Keyboard 4000. Ściągnij sobie MS InteliType Pro, podczas instalacji wybierz tą klawiaturę. Zyskasz dodatkową zakładkę w Panelu sterowania | Klawiatura, w której będziesz mógł dowolnie przypisać funkcje dodatkowym klawiszom i rolce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marszal84 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 No niestety, też nie da rady ;) Trudno, zostawiam 3RVX (ctr+rolka), ale na wszelki wypadek skorzystałem z Sharpkeys, gdyby znowu kiedyś 3RVX nawalił. Choć ostatnio mu się to nie zdarza, tylko kilka razy nie zadziałał. Dziękuje wszystkim za pomoc, można zamknąć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...