Skocz do zawartości
marszal84

Sterowniki do Win7 64bit pod klawiaturę

Rekomendowane odpowiedzi

Od zawsze korzystałem z klawiatury Logitech Internet Navigator Internet Navigator™ Keyboard

Pod XP miałem ustawione w sterownikach, aby rolka w klawiaturze odpowiadała głośności systemu.

Po zainstalowaniu Win7 64bit, nie mogę znaleźć do niej sterowników, owszem, strona Microsoftu pokazuje, że owa klawiaturka nie ma wsparcia dla systemu 64bitowego

http://www.microsoft.com/windows/compatibility/Windows-7/en-us/Details.aspx?type=Hardware&p=Logitech%20Internet%20Navigator%20104Key%20Keyboard&v=Logitech&uid=967233-0120&l=en-US&pf=5&pi=6&c=Mice%2C%20Keyboards%20%26%20Input%20Devices&sc=Keyboards&os=64-bit

Moje pytanie brzmi, czy jest jakiś myk, żeby zmusić klawiaturę żeby przynajmniej rolką można było sterować głośnością systemu?

Na więcej funkcjach tej dość starej klawy mi nie zależy, jednak to przyzwyczajenie do głośności jest jak nałóg :D

Wiem że kiedyś był jakiś drobny program, dzięku któremu można było głośnością sterować za pomocą rolki myszki.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autohotkey pozwala napisać skrypty działające jak programy. I można też zrobić w nim hotkeya do zmiany głośności. Przykładowy skrypt (z google): Volume On-Screen-Display (OSD) -- by Rajat Można tez poszukać rożnych pomocy w sieci. Ja zazwyczaj korzystam z wbudowanego Helpa. I generalnie nic nie trzeba konfigurować po instalacji -uruchomić, by dostać się do helpa i potem już nie trzeba mieć go odpalonego.

Do uruchomienia jakiegoś programy, w tym przypadku 3RVX, w pliku .ahk mam:

Run C:\Program Files (x86)\3RVX\3RVX.exe
I w zasadzie tyle. Zapisać, z menu pod PPM skompilować do .exe i dać w autostart (ja uruchamiam ręcznie po każdym starcie).

Innych programów, które by Ci pomogły nie znam.

PS. ja w swojej klawiaturze mam kółko do zmiany głośności, ale zmienia ono tylko siłę głosu na wyjściu audio wbudowanym w klawiaturę, więc ustawiłem sobie CTRL+PageUP i CTRL+PageDOWN w 3RVX do zmiany głośności.

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę podobny zestaw dodatkowych przycisków i rolkę zawiera MS Natural Ergonomic Keyboard 4000. Ściągnij sobie MS InteliType Pro, podczas instalacji wybierz tą klawiaturę. Zyskasz dodatkową zakładkę w Panelu sterowania | Klawiatura, w której będziesz mógł dowolnie przypisać funkcje dodatkowym klawiszom i rolce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, też nie da rady ;)

Trudno, zostawiam 3RVX (ctr+rolka), ale na wszelki wypadek skorzystałem z Sharpkeys, gdyby znowu kiedyś 3RVX nawalił.

Choć ostatnio mu się to nie zdarza, tylko kilka razy nie zadziałał.

Dziękuje wszystkim za pomoc, można zamknąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi