Skocz do zawartości
axl2000

Zdechły 2 sloty pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra zacznę od początku. Jak kupowałem komputer pół roku temu to od razu zerwałem nalepkę z socketu procesora (1155) by włożyć procesor, jednak zostało na ramce socketu trochę kleju od nalepki i wacikiem z rozpuszczalnikiem przejechałem po ramce ładnie ją czyszcząc, ale wacik zahaczył o parę nóżek na sockecie i je powyginał. Siedziałem parę godzin z lupą odginając nóżki, jedna niestety się urwała w połowie więc jak mogłem tak ją wyprostowałem by tylko dotykała procesora.

Całego kompa złożyłem i odpaliłem i tak śmigał bez zająknięcia do dziś.

Dziś wymieniłem w kompie chłodzenie i na procu i w budzie całej więc musiałem kompa rozebrać na części pierwsze.

Po odpaleniu komp nie chciał wstać, po 10 próbach wyjąłem jedną kość z socketu i BUM komputer ożył, zamieniłem kości miejscami - nie działa. No nie chce mi się pisać ale socket 1 i 2 śmigają a 2 i 3 są martwe. Kości trzymam w 1 i 2 i jadę na pojedynczym kanale bo dual nie może zostać uruchomiony bez działających slotów 3 lub 4.

I teraz pytanie - czy to uszkodzenie socketów może wynikać z uszkodzenia socketu procesora pół roku temu, co teraz się obruszało coś jak gmerałem w kompie?

Na gwarancję chyba nie mam co liczyć bo mimo, że to sockety pamięci zdechły to widać uszkodzenie socketu i już po tym wniosą zapewne, że to moja wina i pewnie będą mieli rację.

Spotkał się ktoś kiedyś z nagłym padem dwóch slotów pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pamieć pewnie padła przez socket, widziałem kiedyś aukcję na allegro gdzie było opisane takie samo uszkodzenie wywołane przez socket właśnie. Swoją drogą na sockecie jest plastikowy klips właśnie żeby chronić styki a ty piszesz o naklejce, dziwne. O gwarancji zapomnij, uszkodzenie mechaniczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad klipsem była nalepka zasłaniająca cały socket

Już naprawiłem ---> zdjąłem cooler, wyjąłem procka, popatrzyłem na socket, użyłem magicznej pensety i odgiąłem jedną nóżkę co wydawała mi sie podejrzana...zmontowałem wszystko i śmiga pamięć w dualu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi