Skocz do zawartości
Tetriando

zakup routera / problem z routerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam problem z routerem, w związku z tym chciałbym zakupić nowy, jednak napiszę jak wygląda problem, co może pomoże i pozwoli uniknąć wyrzucania pieniędzy w błoto.

Otóż od długiego czasu posiadam router Pentagram Cerberus ADSL WiFi 802.11g, w domu jest ponad 5 lat a wyprodukowany był jeszcze dawniej, gdzieś w 2001 roku. Ostatnimi czasy (około roku). W każdym razie w czasie gdy mam nowego operatora - Netię.

Problem polega na tym, że gdzieś z 1, 2 razy na dzień dochodzi do takiej sytuacji, że strony nagle przestają się ładować, jest kompletne zmulenie w całej sieci lokalnej jeśli chodzi o przeglądanie stron. Z innymi usługami sieciowymi jak np. gadu-gadu nie ma problemu. Jak rozwiązuję problem? - wyciągam routera z gniazdka i podłączam ponownie, problem mija. Nie wiem czy to jakieś przeciążenie czy coś. Może to nie jest wina routera, też tak może być. Więc pytam ogarniętych w temacie.

Jednak jeśli chodzi o mój wybór, jest to TP-LINK TD-W8950ND. Ma prawie wszystkie standardy sieci n (kilku niby brakuje) i ogólnie jest zdecydowanie nowszy :D

Co myślicie o takim wyborze. Czy możecie mi to polecić, czy nie będzie żadnych problemów itp. A może macie jakieś lepsze propozycje?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może następuje disconnect (chociażby z powodu utraty synchro)/zmiana IP? W przypadku Netii i Neostrady to normalna sprawa, mój zestaw składający się z Linksysa WRT54GL-EU i D-Linka DSL-320B też co najmniej raz na dobę dokonuje rozłączenia, celem zdobycia nowego adresu IP.

Co do TP-LINKA - ciężko mi się wypowiedzieć, ale zapewne zły nie będzie, sam używałem TL-WN1043ND, sprzęt godny polecenia :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi