cubEE18 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Szukam osób które pamiętają jeszcze czasy quadów w 65nm procesie technologicznym i mającym jakieś pojęcie w podkręcaniu ich. Potrzebuje kogoś kto pomoże mi wyliczyć napięcia (których jest całkiem sporo) oraz podpowie trochę w kwestii podkręcania ich. Wczesniej miałem e5200 i na 3.61GHz chodził na codzien stabilnie -> zmieniłem kartę okazyjnie na HD6870 i procesor na q6700. Wiem, że teraz procek trochę blokuje kartę ale na chwilę obecną nie kupuje nowego komputera więc chciałbym podkręcić procesor ile wlezie. Widziałem wiele osób w internecie którym udało się podkręcić q6600 i tego cepa niemal do 3.5GHz - nie potrzebuje aż tak imponującego wyniku ale każde 100MHz mnie ucieszy. W mękach i bólach podkręciłem go do 2.8GHz i chodził stabilnie ale każda wartość powyżej powodowała nie wstawanie komputera (płyta głowna podawała, że oc fail itp). Według mnie przy tym sprzęcie powinienem wykręcić coś więcej. Lista napięć: CPU Voltage (V) CPU GTL REF0 CPU GTL REF1 DRAM Voltage (V) DDR_VREF_A DDR_VREF_B MCH Voltage (V) MCH GTL REF VTT FSB Voltage ICH Voltage (V) Będę bardzo bardzo wdzięczny za pomoc Zapomniałem podac konfiguracjo oO: mb: MSI P45 Neo2 MOA Edition cpu: Q6700 - Scythe Ninja II (ZM-STG2) gpu: Sapphire HD6870 1Gb + Accelero XTREME Plus ram: 2 x 2048Mb Corsair CL5DHX hdd: 2 x Samsung F3 (Raid0) psu: CFT-500-A12S Edytowane 7 Listopada 2011 przez cubEE18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2011 Ale co to za filozofia ?? Podkręcasz tak samo jak z e5200 , tylko szyna FSB + napięcie CPU i pilnowac pamięcie ja wykręciłem w ten sposób swojego q6600 na 3.4 ghz na 1.3 v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2011 Pamiętasz o zworkach na płycie od fsb? Jak masz je ustawione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubEE18 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 @airborne82: jakby to była żadna filozofia to bym nie pisał. Coś mnie blokuje i nie mam pojęcia co. @Klaus: Jak powinna być ustawiona zworka? Mam takie możliwości: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Spróbuj 333, a potem kręć dalej. (3GHz musi robić na def). Edit: czyli czwarta opcja. Edytowane 11 Listopada 2011 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubEE18 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Jednak nie mam tak ciekawego przełącznika, a dwie zwykłe zworki. Klaus jestem Ci winien duże piwo :D Zmieniłem na zworkach z 266 -> 333 i komputer wstał normalnie. Napięcie defaultowe było za małe ale podbiłem go na 1,3075V i jest stabilny (ponad godzina 2 orthosów na rdzeniach 0/1 i 2/3). Temperatura wychodzi coś koło 50-54*C więc też nie jest źle. Zastanawiam się czy kręcić go jeszcze czy może zostawić tak jak jest. Co myślicie? Z góry dzięki wszystkim za pomoc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Zmniejsz mnożnik na x8 i daj na zworkach 400MHz. Wstanie, będzie stabilny, mnożnik 8,5 i test i do skutku. Możesz też jechać fsb w biosie mniejszymi krokami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Widziałem wiele osób w internecie którym udało się podkręcić q6600 i tego cepa niemal do 3.5GHz - nie potrzebuje aż tak imponującego wynikuJeśli jest z rewizji G0 to żadne imponujące osiągnięcie, bez trudu powinieneś osiągnąć minimum 3.4 a jak dobrze trafiłes to i ok 3.6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubEE18 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Przy zworkach ustawionych na 400 w ogóle nie wstaje (nic się nie wyświetla na ekranie) więc pozostaje mi podnoszenie FSB w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Zmniejszyłeś najpierw mnożnik na x8? Kontroluj pamięci a więc mnożnik/dzielnik 1:1 czyli najniższy możliwy. Aj tam, troche głupoty wypisuję. Myślałem, że obecnie masz 3GHz (333x9), A Ty masz obecnie 3,33GHz (333x10). Spróbuj dać mnożnik x9 i na zworkach 400MHz. Pamięci oczywiście najniżej jak można. Jak uzyskasz max procesora, zaczniesz optymalizować pamięci. Edytowane 11 Listopada 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubEE18 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Zmniejszyłem. wydaje mi się, że to za duże fsb dla tej sztuki. Zazwyczaj przy zbyt dużym OC wyrzuca komunikat już przy poście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Poczytaj Jak podkręcić procesor - Poradnik | PurePC.pl Może trzeba jakieś napięcie podnieść aby procesor wposzedł wyżej z fsb. Mi lektura poradnika dała dużo, a wydawało mi się, że o podkręcaniu wiem wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...