Skocz do zawartości
cubEE18

Podkręcenie Q6700

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam osób które pamiętają jeszcze czasy quadów w 65nm procesie technologicznym i mającym jakieś pojęcie w podkręcaniu ich.

Potrzebuje kogoś kto pomoże mi wyliczyć napięcia (których jest całkiem sporo) oraz podpowie trochę w kwestii podkręcania ich.

Wczesniej miałem e5200 i na 3.61GHz chodził na codzien stabilnie -> zmieniłem kartę okazyjnie na HD6870 i procesor na q6700.

Wiem, że teraz procek trochę blokuje kartę ale na chwilę obecną nie kupuje nowego komputera więc chciałbym podkręcić procesor ile wlezie.

Widziałem wiele osób w internecie którym udało się podkręcić q6600 i tego cepa niemal do 3.5GHz - nie potrzebuje aż tak imponującego wyniku ale każde 100MHz mnie ucieszy. W mękach i bólach podkręciłem go do 2.8GHz i chodził stabilnie ale każda wartość powyżej powodowała nie wstawanie komputera (płyta głowna podawała, że oc fail itp). Według mnie przy tym sprzęcie powinienem wykręcić coś więcej.

Lista napięć:

CPU Voltage (V)

CPU GTL REF0

CPU GTL REF1

DRAM Voltage (V)

DDR_VREF_A

DDR_VREF_B

MCH Voltage (V)

MCH GTL REF

VTT FSB Voltage

ICH Voltage (V)

Będę bardzo bardzo wdzięczny za pomoc

Zapomniałem podac konfiguracjo oO:

mb: MSI P45 Neo2 MOA Edition cpu: Q6700 - Scythe Ninja II (ZM-STG2) gpu: Sapphire HD6870 1Gb + Accelero XTREME Plus ram: 2 x 2048Mb Corsair CL5DHX hdd: 2 x Samsung F3 (Raid0) psu: CFT-500-A12S

Edytowane przez cubEE18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nie mam tak ciekawego przełącznika, a dwie zwykłe zworki.

Klaus jestem Ci winien duże piwo :D

Zmieniłem na zworkach z 266 -> 333 i komputer wstał normalnie. Napięcie defaultowe było za małe ale podbiłem go na 1,3075V i jest stabilny (ponad godzina 2 orthosów na rdzeniach 0/1 i 2/3). Temperatura wychodzi coś koło 50-54*C więc też nie jest źle. Zastanawiam się czy kręcić go jeszcze czy może zostawić tak jak jest. Co myślicie?

Z góry dzięki wszystkim za pomoc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem wiele osób w internecie którym udało się podkręcić q6600 i tego cepa niemal do 3.5GHz - nie potrzebuje aż tak imponującego wyniku

Jeśli jest z rewizji G0 to żadne imponujące osiągnięcie, bez trudu powinieneś osiągnąć minimum 3.4 a jak dobrze trafiłes to i ok 3.6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszyłeś najpierw mnożnik na x8?

Kontroluj pamięci a więc mnożnik/dzielnik 1:1 czyli najniższy możliwy.

Aj tam, troche głupoty wypisuję. Myślałem, że obecnie masz 3GHz (333x9), A Ty masz obecnie 3,33GHz (333x10).

Spróbuj dać mnożnik x9 i na zworkach 400MHz. Pamięci oczywiście najniżej jak można. Jak uzyskasz max procesora, zaczniesz optymalizować pamięci.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi