Wulfisko Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Witam. Przeglądam sobie właśnie ceny pamięci RAM i tak mnie tknęło, że może warto by dołożyć kolejną parkę? W obecnej chwili posiadam 2x2GB HyperX 1333 pracujące w DualChannel. Chciałem dokupić do nich drugą parkę 2x2GB 1600MHz. I tutaj jest moje pytanie: czy to ma sens? :P Aby obie pary działały w DC będę musiał zjechać taktowanie tych 1600 do 1333? Bo jeżeli tak to lepiej chyba zakupić odrazu 1333Mhz... Nigdy nie mieszałem jeszcze taktowania pamięci więc nie mam pojęcia jak to może wyglądać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Tak będzie działać, jedyne co to ustawisz taktowanie na 1333MHz, i wspólny próg zasilania dla nich :) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Dzięki śliczne za pomoc jak tak. :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) HyperX 1333 zazwyczaj pracuja na 800 mhz przy 1.65 - 1.7 V. Zreszta, te kingstony hyperX pc 1600 tez nie maja profilu JEDEC 800 mhz a jedynie producent gwarantuje, ze sie do takiej czestotliwosci przetaktuja, ale jest kilka wersji roznicych sie napieciami. Ogolnie to i tak slabo wplywa na wydajnosc, ale jesli juz chcesz miec szybsze pamieci to mozesz sprobowac. Dual oczywiscie ruszy. NB najlepiej ustawic na Twojej plycie na 2400 mhz i nie ruszac dzielnikow pamieci - to powinno minimalnie podniesc wydajnosc. Mozesz sprobowac ustawic stare kosci na 800 mhz - powinno dzialac, jest calkiem duza szansa, ze beda nawet przy 1.5 V. Edytowane 8 Listopada 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...