Krisrox Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2011 Witam Jestem w kropce, nie wiem jaki mam wybrać zestaw do grania (min. Battlefield 3 na max detalach). Dodam ze nigdy nie bawiłem się w "grzebaniu w bebechach komputera". Poradziłem się na kupno zestawu komputerowego jednego z wymienionych przez PurePC na Listopad ale znalazłem (uważam że podobny) na Allegro zupełnie inny. Cena komputer; bez narzędzi wskazujących, monitora, obudowy i głośników ma nie przekraczać 3300zł. Najlepiej aby był chłodzony cieczą. Patrze na wydajność oraz chłodzenie ! Rekomendowany zestaw przez PurePC za kwote 3300zł - TUTAJ ! Znaleziony zestaw na Allegro - TUTAJ! Dziękuje za pomoc, Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) jak na allegro, to ten zestaw całkiem niezły,ale: 1. Słabsza karta graficzna (560TI, vs 570) Chłodzenie i jednej i drugiej karty niestety raczej kiepskie i głośne. 2. Słabszy zasilacz (może moc nominalna jest lepsza, ale OCZ to są naprawdę średniaki, natomiast Seasonic będzie cichszy, stabilnijszy i mniej się grzejący (sprawniejszy również) 3. Większy dysk - 640 vs 1TB - szkoda, że nie piszą jaki model dokładnie - może to jakiś 'magazyn' co na system się nie nadaje - 5400 albo 5900 (seagate) rpm. Swoją drogą, to ten z PPC też będzie kiepski jako dysk systemowy i wymaga podparcia SSD 4. Xigmatek z PPC jest trochę lepszy od SilentiumPC z allegro, ale i tak chcesz chłodzenie wodne. 5. Zestaw z PPC nie ma obudowy, ale zmieścisz się w cenie jak poszukasz tych części w innym sklepie - np. techplanet.pl Edytowane 11 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K!Kos Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Posiadam taki komputer jaki poszukujesz i mam w nim i5-2500K NVidia GeForce GTX 560 Ti 1024MB GDDR5 256-bit ASUS P8P67 (ta płyta która jest na allegro ASUS P8P67 LE Rev.3.0 jest dużo gorsza, lepiej weź Asrocka) 8 GB ram chłodzenie mam Arcting cooling freezer 13 (bez problemu się sprawdza a kosztuje góra 100 zł, temp raczej nie przekraczają 50 stopni) Zasilacz 520 W z certyfikatem bronze Seasonica bez problemu wystarcza. Dysk twardy mam 1 tb samsung F3 (bodajże tak się nazywa ale teraz lepiej nie kupuj żadnego dysku tylko weź sobie ze starego komputera). Największa rade mam odnośnie grafiki. Jeśli nie bierzesz gf 570 to stanowczo weź ATI 6950 (ja bardzo żałuje,ze mam tą 560 Ti) i bf3 dużo lepiej na niej działa. W razie czego możesz kopić z 2gb ram na koniec polecam sklepy Agito.pl ; ram.net.pl , camino.pl mają dobre ceny i w razie problemów bez problemu można u nich reklamować z obudów polecam Thermaltake http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=57361 http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=104332 http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=104327 Za tą cenę to są rewelacyjne obudowy muszę przyznać . Mam tą pierwsza. Edytowane 11 Listopada 2011 przez K!Kos 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 1. Słabsza karta graficzna (560TI, vs 570) Na allegro w zestawie jest 560 bez TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K!Kos Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 nie zauważyłem, faktycznie. Ten z allegro to słabsza 560. lepiej złożyć sobie coś na własną rękę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 @Klaus - racja, nie zauważyłem. Choć jeszcze raz napiszę - zestaw z allegro niezły (jak na allegro) choć wolałbym złożyć coś samemu. Druga sprawa to chłodzenie wodne - dobre jest bardzo drogie, ogranicza mobilność komputera (po przewożeniu zawsze jest strach, że gdzieś pociekło) - IMO od czasów HeatPipe to rozwiązanie tylko dla entuzjastów/gadżeciarzy - zwłaszcza w tych kwotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisrox Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Dopytałem się trochę znajomego i doszedłem do wniosku ze taki zestaw będzie dla mnie najlepszy: Karta graficzna: Palit GeForce GTX 570 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ Pamięć: GoodRam 4GB 1600MHz CL9 Napęd: Samsung SH-S223C SATA (black) Zasilacz: Seasonic M12II-520 520W 80 Plus Bronze Cooler: Xigmatek Gaia SD1283 Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) Dysk twardy: Samsung 640GB 5400rpm 8MB cache SATAII Suma sprzętu wyjdzie powyżej moich oczekiwań (3580zł) ale uważam ze będę miał z głowy nowy komputer na kilka lat; znaczy jak w/w sprzęt będzie ze sobą kompatybilny. Jak zobaczyłem ceny full zestawów chłodzenia cieczą do komputera aż mi się słabo zrobiło. Dziękuje za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Zmień chłodzenie cpu na Fortisa czy Performę. Na cenie zestawu tego nie zauważysz nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Pamięć: GoodRam 4GB 1600MHz CL9 (...) będę miał z głowy nowy komputer na kilka lat; znaczy jak w/w sprzęt będzie ze sobą kompatybilny. Do takiego zestawu radze kupic ram 2 x4GB 1333 cl9 Zasilacz jest ok, ale rozwaz tez Tacens Valeo III 600W - w zaleznosci od tego gdzie kupujesz i jaka roznica w cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alin06 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) zmień dysk Edytowane 11 Listopada 2011 przez alin06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K!Kos Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) tak jak login206 pisał wcześniej zmień ramy na 1333. są dużo tańsze , a przy i5 na sand bridge nie ma praktycznie miedzy nimi różnicy, a za tą samą cenę masz już 8gb. Jeżeli chodzi o dysk to jeśli tylko możesz to się powstrzymaj (7200 rpm powinien mieć, to nie jest laptop żeby 5200 wystarczyło xD). Lepiej zatrzymaj starego, pożycz do czasu kiedy ruszą prace fabryki bo bez sensu kupować teraz za takie kosmiczne ceny. Jeżeli chodzi o chłodzenie to na prawdę według uznania to jest procek który się na prawdę nie wiele grzeje. Mam w domu stacjonarkę ze scythe mugena AMD 6400+ i zajmuje ona bardzo dużo miejsca i zwisa na płycie głównej dlatego nie należy przesadzać z tymi chłodzeniami bo na prawdę nie ma to sensu. Zysków przy podkręcaniu na powietrznym wielkich nie będzie , a jak na razie podkręcać tego proca do niczego nie trzeba ;] Edytowane 11 Listopada 2011 przez K!Kos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Przydałoby się też zmienić kartę graficzną na jakiś niereferencyjny model Asusa / Gigabyte / MSI. Seasonic M12II-520 jest nieopłacalny, lepiej wziąć XFX Core 550W lub Thermaltake Toughpower XT 575W. Tak jak zostało wspomniane, w kwestii chłodzenia lepszym wyborem będzie przykładowy Zalman CNPS10X Performa. Najtańszym sensownym sklepem jest chyba obecnie agito, toteż kupując tam, dodatkowe koszta poniesione zmianą modelu karty graficznej czy chłodzenia powinny się zniwelować względem esc.pl czy innych droższych sklepów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) Jeżeli chodzi o dysk to jeśli tylko możesz to się powstrzymaj (7200 rpm powinien mieć, to nie jest laptop żeby 5200 wystarczyło xD). Lepiej zatrzymaj starego, pożycz do czasu kiedy ruszą prace fabryki bo bez sensu kupować teraz za takie kosmiczne ceny. No coz, najlepiej kupic wlasnie duzy dysk 5400 rpm na dane i dodatkowo ssd. W systuacji kiedy ssd sa drogie jakims tam rozwiazaniem byl zakup mozliwie najszybszego z powolnych ale cichych i energooszczednych hdd w oczekiwaniu, az ssd stanieja. W tej chwili sprawy sie jeszcze bardziej skomplikowaly. Jesli juz kupowac (jesli ktos potrzebuje) to mozliwie najtanszy na przeczekanie i specjalnie nie wybrzydzajac. Edytowane 12 Listopada 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) Zasilacz: Seasonic M12II-520 520W 80 Plus Bronze Zasilacz za słaby, mam podobną konfigurację i po podkręceniu I5 2500K do 4,8 GHz a GTX 570 do 900/4400MHz miałem chwilowy pobór 594W (z gniazdka). Zasilacz Thermaltake 675W 80+ BRONZE. Edytowane 12 Listopada 2011 przez Yacko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 ale chwilowy pobór z gniazdka, czy prądu stałego z zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) ale chwilowy pobór z gniazdka, czy prądu stałego z zasilacza? Racja zapomniałem dodać - pobór z gniazdka (już edytowałem post), ale sprawność zasiłki 80+ bronze, więc jakby nie patrzeć zasilacz 520W to za mało jeśli brać pod uwagę OC. Edytowane 12 Listopada 2011 przez Yacko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 licząc sprawność 0,85 (prawdopodobna dla zasilacza 80+ przy obciążeniu bliskim 90%) to wychodzi mi, że ciągnęło 504W prądu stałego. Zapewne nie wszystko było z linii +12V, więc może ten 520W dałby radę (jest zaprojektowany z rezerwą), ale masz rację - do stałego OC potrzeba by czegoś mocniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...