JejoX Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Witam, Ostatnimi czasy padłem ofiara złodzieja(pomińmy fakt chwilowego otepienia , który skłonił mnie do zakupu) , który werbuje naiwnych i często młodych użytkowników allegro(posiadajaych dobra opinie na allegro) oferując im zarobek z wystawiania jego aukcji.Nie wiem dokładnie jak cały proceder działa ale wiem , że towar do mnie nie dotarł a naiwny allegrowicz który użyczył mu konta ma historie rozmow gg, meile prowadzone z oszustem oraz numer konta na który przelewał oszustowi utarg z zakupionych aukcji. Oszust podał tylko nr gg na aukcji pod którym ustaliłem wszelkie szczegóły transakcji i przelałem środki.Z samej rozmowy nie miałem żadnych wątpliwości czy podejrzeń co do dalszego przebiegu sprawy.Nie do końca rozumie m jaka rolę pełni tutaj system "przelew do właściciela konta allegro a z jego konta dopiero na konto oszusta" W chwili obecnej widnieje aukcja na allegro , która na 99% jest wystawiona w ten sam sposób: - identyczny produkt ktory ja zakupiłme za identyczna kwotę' - tania wysyłka kurierem - podany tylko nr gg(oczywiscie stary juz usunal i za kazdym razem jest nowy) Proszę o pomoc i propozycje działań , które musiałbym podjąć aby zdemaskować oszusta i zebrać jak najwięcej materiału dowodowego dla organów ścigania. Prowadząc taki proceder ta osoba pewnie się w jaki sposób zabezpieczyła przed wykryciem ale to tylko moje domysły.Mi wydaje sie , że najważniejszym bedzie nr konta ponieważ on musiał byc założony na prawdziwe dane osobowe.Względnie nr IP komputera z którego były pisane meile itp. ale to pewnie udało mu sie jakoś obejsć. Edytowane 11 Listopada 2011 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Gdzie trzeba mieć mózg, żeby neiznajomemu kolesiowi wystawiac aukcje na allegro? Śmierdzi wałem na kilometr. Albo ów naiwny ściemnia albo faktycznie jest naiwny. Wez dane faceta ktory miał wysłać sprzęt i wyślij mu polecony dająć 7 dni na zwrot kasy lub wysyłke sprzętu. Jak nie wyśle to napolicje zgłoś, obaj dostaną predzej czy pozniej po [gluteus maximus] - jeden za głupote, drugi za oszustwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Zgłosiłem druga aukcje i gadałem z tym drugim pośrednikiem oszusta. To była oferta pracy przez internet z jakiegoś serwisu jobs.pl chyba:oni wystawiali mu aukcje i dostawali z tego prowizje.Pomijam fakt totalnej głupoty i naiwności osób które uwierzyły , że to prawdziwa praca(chociaz trudno w nia uwierzyc i bardziej prawdopodobne ze w nim uczestniczyły). Teraz mi przyszło do głowy ze równie dobrze to oni moga byc oszustami i sami sobie przelewaja kase i w razie wpadki wymyslili historie o tym ze ktos ich wkrecil i beda zglaszac na policji sprawe ze zostali oszukani przez pewnie nie istniejaca osobe. Dopiero teraz sobie sprawdził jeden z drugim , że pod wskazanym adresem firmy gsm znajduje sie sklep spozywczy :lol2: Nie wiem czy łatwo będzie sie im oczyścić z zarzutów o udział w tym procederze zwłaszcza ,że nie mieli umowy,wystawiali komus aukcje wbrew regulaminowi allegro i pobierali z tego korzyść materialna w formie prowizji. Na chwilę obecną nie moge przeciez zgłosic przestepstwa na inną osobe niż ta u której kupiłem bez wględu na to czy jest winna czy nie prawda?Dopiero oni beda musieli wskazywac winnego gdzie indziej. Licze na zwrot kasy z programu ochrony kupujących allegro.Wie ktos czy to faktycznie działa i oddaja kase?Nie wiem czy mi oddadza skoro niby winny sprzedający sam padł ofiara oszustwa. Na ebay miałem podbna sprawe ale tam nie było potrzeby zgłaszania sprawy na Policji w celu otrzymania zwrotu i kasa była w niecały miesiąc. Nie wiem kto jest na tyle głupi aby tworzyc taką sieć oszustwa w internecie gdzie ciezko nie pozostawić po sobie śladu dla zarobienia 10-15tys zł i ryzykowania odsiadki. Na razie dysponuje pokrywającym sie w obu przypadkach numerze rachunku na ktory przelewali wystawiajacy kase ze sprzedazy fikcyjneych produktów.Powinna to byc wystarczajaca informacja do schytania sprawcy..Sam numer rachunku wskazał mi oddział banku w Warszawie w ktorym jest prowadzony rachunek wiec najgorsze to procedura administracyjna Policji i Banku w celu ujawnienia danych. Gdyby w jakis cudowny sposob udało by m isie zdobyc dane wlasciciela konta i podał bym je Policji to czy ktos bedzie dopytywał skad je mam?Bo przeszkoda dla nich jest to całe prawo bankowe i ustawa o ochronie danych osobowych <_< Edytowane 11 Listopada 2011 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Mi wydaje sie , że najważniejszym bedzie nr konta ponieważ on musiał byc założony na prawdziwe dane osobowe.Względnie nr IP komputera z którego były pisane meile itp. ale to pewnie udało mu sie jakoś obejsć. Słyszałeś o czymś takim, jak słupy? Jak nie, to usłyszysz ;) Z kasą na 90% możesz się pożegnać, ale mimo wszystko życzę powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Taaa słyszałem.Nie licze na zwrot kasy z postępowania sądowego a własnie z funduszu allegro.no zobaczymy jak sie sprawa roziwnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) To ze po zakupie sprzedjący przelał kase gosciowi wogole Ciebie nie obchodzi. Kase zaplaciles sprzedającemu. (jesli on pozniej komus przelewał kase to jest tylko i wyłacznie jego głupota) Jesli wplaciles na jego numer konta lub przez PZA, poprostu podajesz ten numer konta przy zgłoszeniu. Jesli nie nalezy on do wlasciciela to policja juz dojdzie do tego, o to nie musisz sie martwic. Gótowke i tak odzyskasz z programu ochrony kupujach (moja sprawa akutalnie jest w toku, 5 dni temu mieli przelac mi kase do 7 dni roboczych, wiec pewnie wtorek-sroda powinna byc u mnie na koncie - wtedy zaloze osobny topic jak w takim wypadku postepowac. PODSUMOWUJĄC: - TY (kupujacy) - kupiles na allegro - sprawa na policji - odzyskasz kase z POK - ON (sprzedający) - bedzie miał sprawe o oszustwo i komornika - OSZUST (jesli faktycznie to osoba trzecia a nie sam sprzedający) - jesli to nie SŁUP lub konto na fałszywe dane to bedzie miał sprawe o wyłudzenie i mozliwe ze komornika Edytowane 11 Listopada 2011 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Dzięki Maniakalny za rzeczowego posta Jedyne czego sie boje to fakt , że skorzystałem z serwisu bluecash.pl(szybkie przelewy internetowe)wprawdzie w regulaminie POK pisze tylko o przelewie bez ujednolicenia jaki to ma by c przelew ale jednak trochę sie cykam , że sie dowalą.Mam potwierdzenie operacji z bluecash.pl , przelewe na bluecash.pl ze swojego konta i sprzedający wysle mi potwierdzenie wpływu na jego rachunek więc mam nadzieje , ze będzie ok. Tak mnie kurde zamroczyło jak ciach!iarza jakiegoś przed świętami cieszącego sie , że dostanie nowa zabawkę.Człowiek się uczy całe życie.Mam nadzieje , że POK tez weźmie pod uwage moje działania dzięki którym zablokowano co najmniej 10 tego typu aukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Dosłownie co 10 minut powstaja nowe aukcje za pośrednictwem tego złodzieja.Jak to powstrzymać ?masakra!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 Zarzuć linkiem - z chęcią zobaczę jak to działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 jak by zliczył to w sumie udaremniłem juz ze 100tys zł zgłaszając aukcje za aukcją.jak tylko wyczaję kolejna to podrzucę linka co by wiedzięc czego unikać.Bezrobocie jak cholera,półmuzgów nie brakuje, to i oferty pracy w internecie polegające na wystawianiu aukcji i pobieraniu z tego 10% zarobku cieszą sie powodzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...