Sheep Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Witam! Sprawa wygląda tak. Mam epoxa 8rda+, wrzuciłem na nb-owski radiator wentylek oraz wrzycilem na sb radiator miedziany z wentylatorkiem. Temperatura SB nie przekracza 30*C a NB 40*C. Na mosfery ( czy cos takiego.... ) wrzuciłem radiator aluminiomy oraz na to wentylek ( strasznie sie to badziewie przegrzewalo... dochodzilo nawet do 70*C!!! ). Teraz mam praktycznie wszystko zimne aaa..... komp mi sie zawiesza. Sprawa wygląda tak. Mam antka 1700+.... na nim jest WC i wlasciwie przy standardowych ustawieniach procka, procek sie nagrzewa sie powyzej 35*C...... nie ma szans..... Ostatnio jednak przełączyłem procka na 11 x 200 .... ( temperatura nie przekracza 40*C ) i komp przy takim ustawieniu mi się wiesza. Albo np. podczas grania jest powieszenie sie systemu i taki charakterystyczny dźwięk zawieszony.... albo restart. Bez względu na to ile dam vCore to tak czy siak jest restarcior. Z góry mówie że zasilke mam Fortrona 300W i przy 11 x 200 5V w stresie wynosi ( pryz odczycie z MBM5 ) 4,86V.... właściwie wszystkie napięcia są wporzo... Dalej.... wszystko jest właściwie zimne a kurka zawiesza się system. Oczywiście jadę na 200 synchro z pamieciami... pamięci mam 333 ale lekko idą na 440 ( przy asynchronicznym trybie... ). Gdzie jest jakiś błąd? Na standardowym taktowaniu nic mi się nie wiesza. Jak włącze kompa po kilku godzinach przerwy to chodzi z 15min i sie wiesza ( głównym testerem jest Enter the matrix ) a już po zwiechachc to jak uruchamiam to nawet w menu sie wiesza..... Please pomozcie... PS pytałem się na innych tematach, ale mi nikt nie odpowiadał... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Może jednak ram nie wyrabia :? . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pal55 Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 zluzuj timingi ramu, podnies napiecie ramu, no i jesli wywalki nastepuja w aplikacjach 3d to moze NB nie wyrabiac - pomaga wyzsze napiecie - czyl vdd sie klania :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 moze plyta nie wyrabia fsb200 sprawdz na 12.5x166 -proc troche slabiej,ale przynajmniej dzialanie fsb166 zagwarantowane przez producenta jak na fsb166 bedzie sie wieszac to wtedy trzeba drazyc dalej jak bedzie git to wez 12.5x176 taka fsb napewno udzwignie ,a proc bedzie mial tyle samo i jak nie bedzie zwiech to wiesz ze plyta winna,jak na tych 2200MHz sie pojawia to proc winny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 nie no 12,5 x 166 dziarga na bank.......... oj chyba bede mzmienial tego epoxa.... ktory epox ma zmiane vdd? ale z ss?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 moze plyta nie wyrabia fsb200 sprawdz na 12.5x166 -proc troche slabiej,ale przynajmniej dzialanie fsb166 zagwarantowane przez producenta jak na fsb166 bedzie sie wieszac to wtedy trzeba drazyc dalej jak bedzie git to wez 12.5x176 taka fsb napewno udzwignie ,a proc bedzie mial tyle samo i jak nie bedzie zwiech to wiesz ze plyta winna,jak na tych 2200MHz sie pojawia to proc winny ale wszystko dziala jezeli : 1. jest wszystko zimniutkie lub 2. jest asynchro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 ewidentna wina plyty ,moze to tylko kwestia biosu ,a moze nie jezeli sie uda to reklamoj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 zlozuj timingi i fsb, a jak nie pomoże to płytka coś szwankuje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 doszedlem do wniosku ze to moze tez byc wina kraty graficznej... mam przeciez 8500 le @ 8500 bez zadnego chlodzenia...... czy przez karte moga sie takie zwiechy robic ( ze tez dzwiek zatrzymuje... )? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 jeszcze zmienie chlodzenie nb na radiatorek miedziany i wentylek na niego.... mzoe to cos pomoze....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 zlozuj timingi i fsb, a jak nie pomoże to płytka coś szwankuje...ale wlasnie ja chce miec fsb 200... bo na innych dziala spox.... OT do czego sluzy fsb spread spectrum czy cos takiego... co jest w biosie..... dalem na 1%... a co do biosa........ to kurcze jaki jest najnowszy? niech ktos mi wysle na sheep@xl.wp.pl ...bede wdzieczny...... pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Ja bym sie zastanowil nad zasilaczem, jezeli masz mozliwosc pozycz od kogos cos pewnego i sprawdz czy nadal beda problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 yyy a moze podczas zakladania radiatorów i całego tego ostprzeta gdzies cic sie cos kapnęło i jest styk tam gdzie go ie powinno byc.....jakies pieciealbo cos...... poaptrz czy dobrze i DOKLADNIE przykleiłes sobie wszystkie radiatory... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 yyy a moze podczas zakladania radiatorów i całego tego ostprzeta gdzies cic sie cos kapnęło i jest styk tam gdzie go ie powinno byc.....jakies pieciealbo cos...... poaptrz czy dobrze i DOKLADNIE przykleiłes sobie wszystkie radiatory... nie... to odpada....... bo na nominalnych ustawieniach procka nic sie nie restartuje.... no chyba ze restartuje sie ale wolniej... bo ja tego nei zauwazylem..... co do zasilacza to wlasciwie wszyscy obok mnie maja codeszity a ja mam tylko fortronika..... myslalem ze to karta graficnza poniewaz mam ja podkrecona a nie ma zadnego chlodzenia.... a w budzie ( chociaz jest otwarta ) robi sie temperaturk poniewaz nagrzewaja sie mosfery, pamieci od karty, nb i sb.,........ co o tym myslicie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 hmmm a może jednak pamiątki nie wytrzymują magistrali, a w takim wypadku chyba nic nie zrobisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 a dzisiaj pyknalem sobie to fsb spread costam i kurka dziarga.... troche mi sie fsb przez to obnizylo 199 ale wszystko hula i jeszcze nie zalczylem zadnj zwiechy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 a dzisiaj pyknalem sobie to fsb spread costam i kurka dziarga.... troche mi sie fsb przez to obnizylo 199 ale wszystko hula i jeszcze nie zalczylem zadnj zwiechy...no widzisz :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 OT czemu 3dsmark 2001 se nie dziala na directx 9.0 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 a dzisiaj pyknalem sobie to fsb spread costam i kurka dziarga.... troche mi sie fsb przez to obnizylo 199 ale wszystko hula i jeszcze nie zalczylem zadnj zwiechy... czy moze mi ktos wyjasnic co trzeba zrobic zeby ta opcje miec aktywna i bycc w stanie dac ja na enabled??? bo ja ja mam na szaro :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 OT czemu 3dsmark 2001 se nie dziala na directx 9.0 ?? bo musisz sciagnac sobie patcha 330 i bedzie smigal :P :P pozdr :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 hmm ja troche chyba juz nie kontaktuje - jakiego patcha? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 hmm ja troche chyba juz nie kontaktuje - jakiego patcha? hehehhe chyba tak :P :P no ale coz patch jest po to zeby mozna bylo odpalic 3DMarka2k1 przy dx9 po to jest ten patch330 :P a tak wogle Sheep tu masz link http://www.futuremark.com/download/?3dmark...2001patch.shtml :P :P pozdr :P :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 a dzisiaj pyknalem sobie to fsb spread costam i kurka dziarga.... troche mi sie fsb przez to obnizylo 199 ale wszystko hula i jeszcze nie zalczylem zadnj zwiechy... Spread Spectrum dokladnie, funkcja ta obniza samoczynnie (automatycznie) magistrale skokowo o 1 MHz lub w zaleznosci od ustawien o inny skok. Wlasciwie to funkcja ta jest nie zalecana dlatego ze czesciej przeszkadza niz pomaga. Dziwne, ze to pomaga, zwlaszcza ze zmienilo sie tylko o 1 MHz z 200 na 199, gdyby proc sie grzal lub byl niestabilny zmniejszylo by o wiecej. Byc moze to jest przypadek i tak na prawde nie pomaga ta funkcja lecz cos innego. Spread Spectrum powoduje ze magistrala sie zmienia nawet podczas normalnej pracy, wiec jak sprawdzasz moze byc 199 a jak np grasz 190 i dlatego dziala, nie wiem co Ci poradzic bo to bardzo dziwna sprawa i trudna do rozwiazania tak na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 hehe wyszla faktycznie zwala :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Jakby ktos potrzebowal - dokladne znaczenie funkcji Spread Spectrum: Podczas pracy komputera emitowane są zakłócenia elektromagnetyczne, których źródłem jest układ kwarcowy generujący przebiegi zegarowe. Włączenie tej opcji powoduje ograniczenie ilości zakłóceń poprzez odpowiednią modyfikację kształtu przebiegów (odstrojenie od częstotliwości podstawowej). Niestety, może to być przyczyną niestabilnej pracy niektórych urządzeń wymagających wysokiej jakości przebiegów zegarowych (np. kontrolerów SCSI). Spotykane w niektórych płytach głównych parametry wyrażone w procentach (np. 0,25%, 0,5%) określają maksymalne odstrojenie od częstotliwości podstawowej. Zwiększanie tej wartości powoduje ograniczanie emisji zakłóceń, ale też i wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia błędów w pracy komputera. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 NIE NA TEMAT: mrtnt co ma znaczyć w twoim podpisie 350W+400W=750W ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krostry Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 MIAŁEM WCZORAJ IDENTYCZNY PRZYPADEK A RACZEJ PRZYPADKI, WINA PRZETAKTOWANA KARTA 300/500 CHODZIŁO WSZYSTKO PIĘKNIE MOCNO SIĘ NAGRZEWAJĄC W 3DMARK, PO LUB W CZASIE 3DMARK RESTART KOMPA. 2. NIE CZYTALEM UWAŻNIE, ALE PROC MA B. DUZY POBOR MOCY PRZY USTAWIENIACH KIEDY CI SIE RESTARTUJE A ZA RAZEM WRAZ Z CALYM SPRZETEM JEST TO OGROMNE OBCIAZENIE DLA ZASILACZA.. CZY CZASEM NIE MASZ RESTARTOW NA B. GORACEJ ZASILCE??? IDENTYCZNA SYSTUACJA U MNIE NA CODEGENIE PRZY KRECENIU BARTONEM BYLA.. TYLKO 2 PRZYPADKI MIALEM Z RESTARTAMI, WYSTARCZY ZE CHWILKE JEST ZANIK NAPIECIA LUB SKOK (TAK MAJA B. OBCIAZONE ZASILACZE) CO WYNIKA Z PODKRECENIA PONAD MIARE ROZNYCH RZECZY (IM WIECEJ KRECISZ TYM WIEKSZY POBOR MOCY). SPRÓBOJ POODŁANCZAC WSZYSTKO CO NIEPOTRZEBNE, WENTYLATORY... JAKIES DODATKOWE NAPEDY I NA NIE KRECONEJ GRAFIE Z NIEKRECONYMI PAMIECIAMI, JEDYNIE ZBOOSTUJ PROC I VDD I SPRAWDZ JAK BIEGA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 NIE NA TEMAT: mrtnt co ma znaczyć w twoim podpisie 350W+400W=750W ??? Hihihi, to znaczy ze dla jajec napedy sobie chodza na 350W a reszta 400W, ale tak jak mowie glownie dla jaj :-) bo raczej praktycznego zastosowania to nie ma :-) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 heh ja podejrzewam ze moe zwiechy nawet lekko podkreconego kompa - przy podneisieniu napiecia dla proca wynikaja z przegrzewania sie mostak polnocnego - teraz mam system temperature an poziomie 41-43C :( myslicie ze to moze byc to? dzis dostaje blok wodny na chipset to sie jeszcze przekonam ale czekan tez na sugestie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 a ja jutro zmieniam moje chlodzenie nb..... mialem ten standard alu + wentyl z winfasta na 6V a teraz zmieniam na dwa zajebiscie duze radiatory miedziane ( takie z miega cienkimi finami o dlugosci 3 cmi,.,,, i na to ten sdam wentylll ... moze cos pomoze... ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...