Skocz do zawartości
QWERTUS

zmiana podzespołów do 2k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W niedalekiej przyszłosci planuje zmiane bebechów w kompie mój wybór padł na takie podzespoły co o nich sadzicie czy moze cos innego doradzcie

Płyta główna- http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/plyty-glowne-amd-am3/asus-m4a87td-evo

procesor- http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/procesory/amd-phenom-ii-x4-955-black-edition

ram- http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/pamieci-ddr3/geil-enhance-plus-8gb-2x4gb-1750mhz-pc3-14000-cl9

karta graficzna- http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/karty-graficzne/zotac-geforce-gtx-560-amp-edition-1024mb-gddr5

pozostałe podzespoły posiadam

czyli

zasilecz ocz 600w dysk 2T

co sadzicie o takim zestawie??

Edytowane przez QWERTUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim powiedz do czego będziesz używał swojego komputera i jaki budżet na to przewidujesz.

procesor tutaj można się zastanowić nad i3 (zależy do czego komputer będzie używany)

Ram zmień na zwykły Good Ram 1333 MHz 9CL (różnicy między tymi z wyższymi timingami i częstotliwością nie odczujesz, co najwyżej w testach syntetycznych)

k. graficzna w tej cenie można brać gtx 560 Ti (choćby od gigabyte)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp do grania na te 4 bazowe podzespoły planuje przeznaczyc max 2k a im mniej tym lepiej. no a co do karty graf to widziałem gdzies test to ona była lepsza od tych 560Ti lub sporadycznie słabsza ale jest problem z jej odszukaniem w sklepach badz na aleegro bo trzeba patrzec pod symbol karty (ZT-50702-10M) bo nieraz pisza ze to jest ta karta a podaja Ti i dlatego kazdy mysli ze kosztuje tyle co ti a jest jakies 200zł tansza. A nawet sugerujac sie tym testem wyprzedzaja go tylko 2 Ti 560 ale tez ile wiecej kosztuja. a czym szczególnego charakteryzuje sie te 560 Ti ze każdy je poleca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno wystarczyć na i5-2400, jakąś płytę na H61, 4GB 1333MHz CL9 od GoodRama i jakiegoś GTX 560 Ti / HD6950 1GB. Ewentualnie może starczy i na AsRocka P67 PRO3 B3. Będzie o wiele wydajniej niż w przypadku Phenoma II X4 955, drogich i nieopłacalnych pamięci 1750MHz oraz zwykłego GTX 560. GTX 560 Ti jest polecany, gdyż jest zwyczajnie wydajniejszy od GTX 560. Mocne podkręcone wersje kart jak ten Zotac są nieopłacalne. 8GB RAMu 1750MHz w większości gier da Ci tyle samo, co 4GB 1333MHz CL9.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX

ASRock P67 PRO3

Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 BOX

Gigabyte Radeon HD 6870 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX

1988,00 zł

Intel Core i5 2400 3.1 GHz BOX

ASRock P67 Pro

MSI GeForce GTX 560 TX-Ti Twin Frozr II OC 1GB DDR5 PCI-E BOX

Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 BOX

2001,00 zł agito

sam się przymierzam do kupna tego phenomka ale ja wymieniam tylko procesor, Ty zmieniasz

całą platforme na am3 zastanów się czy warto wydajnościowo będzie w tyle za tym co podałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alin06 dzięki za dwa całkiem ciekawe zestawy. A Tobie BlackMachine za ukazanie w calkiem sensowny sposob czemu 560Ti jest góra nad 560 Amp!. A sam korzystam teraz z 9800GTX+ AMP! I dobrze sie sprawuje więc myślałem ze i tak bedzie w tym wypadku. A jak myslicie 560Ti powinno byc cichsze od 560 AMP!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziek za propozycje zamówiłem czesci na agito.pl troche juz czekam (od wtorku). Dzisiaj byłem na Centralnej Giełdzie Komputerowej. Aby porównac czy naprawde jest taniej w sklepach internetowych niz na giełdzie(duzo tematów przeczytałem i ogolne zdanie było ze gieldy upadaja).

wybrałem:--- Agito.pl--- CGK

płyta głowna- Asrock p67 pro 3--- 385zł--- 420zł

procesor- i5 2500k--- 799zł--- 850zł

Karta graf- MSI GeForce GTX 560 TX-Ti Twin Frozr II OC 1GB--- 904zł--- 900zł

Pamieć ram- Goodram DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1333MHz CL9.0--- 83zł--- 100zł

odbiór własny 27zł---

---- -----

2198zł--- 2270zł

Od razu pisze ze w temacie zaznaczyłem ze chce przeznaczyc na ta wymiane 2k ale po dłuższym namysle zacinąlem pasa, odwiedziłem babcie i 200 złotych wpadło ;)

po podliczeniu na giełdzie wyszło drozej lecz facet bez zastanowienia od razu spuscił 70zł( czyli 2200) nawet o to nie proszony wiec tak mysle ze dało by rade ugrac wiecej i to kupic taniej niz na sklepach. lecz juz zamowiłem na Agito i nie chciałem mieszac. poczekam do pon moze do wtorku. Ale jak bym wiedział ze bedzie ta sytuacja to bez zastanowienai brał bym an CGK od razu do reki. I bez zbednego czekania czy logowania sie na stronach.

Dzieki wszystkim.

Edytowane przez QWERTUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi