RepsOn Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2011 WSTEP - można pominać ^^ Witam, mój pierwszy post od lat. Na wstępie od razu zaznaczam że moja przygoda z piecami skończyła się na amd'owskim sockecie 939 kiedy to kręciłem dniami i nocami mojego selekta Venice ze sławnej serii 0521 (czy jakoś tak). Potem przesiadłem się na socket 775 i już wtedy nie wiedziałem co z czym się je, zakupiłem zwykłego E7300 na jakiejś badziewnej asusowskiej P5N-D, bez żadnego rozpoznania itp, co skończyło się tym że ledwo co udalo mi się pokręcić procka gdy zaszla w końcu taka potrzeba. Teraz nie chce już popełnić takiego blędu wiec postanowiłem przypomnieć sobie o loginie i haśle do kochanego niegdyś forum i zalożyć temat. Koniec WSTĘPU. Podpatrzyłem więc w dziale "Co kupić" pare zestawów komputerowych i jak narazie ubzdurał mi się taki setup PROCESOR Intel Core i5-2400 /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ [bX80623I52400] MB Asus SaberTooth P67 Rev.3.0 /intel P67/ [sABERTOOTH P67 R3.0] (w zasadzie nie jestem pewien czy nie przesadzam z tą płytą, po prostu zaufanie miałem od zawsze tylko do Asusa i DFI, a między Asus.P8P67.PRO.Rev.3.0 a tym SaberToothem wielkiej różnicy w cenie nie ma stąd ten wybór, jak coś proszę mnie naprostować :) ) obsługuje to SLI w ogóle bo coś nie widze informacji o tym ? RAM Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Blue (w ogóle nie ogarniam tych ddr3 więc padło na pamięci z któregoś tam zestawu listopadowego, najpierw zakupiłbym tylko 4gb, za mieśiać dwa dokupiłbym następne, jeśli są jakieś lepsze, niewiele droższe to pisać ) Co do karty graficznej to narazie zostałbym przy moim GF 9800, jak narazie wszystko dzwiga jak leci, HDD niedawno kupowałem to też odpada, z tym że przymierzam się już do jakiegoś SSD który będzie winde dźwigał (ale o to już kiedy indziej w innym temacie zapytam) Teraz pozostaje zasilacz, posiadam już troszkę wiekowego RASURBO GAP 656i nie mam nawet zielonego pojęcia czy on jest kompatybilny z w/w płytami głównymi, więc także proszę o porade w tej sprawie. To chyba narazie tyle, chyba o niczym nie zapomniałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2011 Mam ten sam dylemat i nie chcę za dużo wydać. Na Allegro, po taniości, to duże wzięcie ma duet ASRock P67 Pro3 + i5 2500K, razem ok 1200 zł (w moim przypadku reszta ze obecnego kompa). Jak czytam, płytka ma dobre opinie, jeśli chodzi o podkręcanie. Jestem o włos od zakupu, ale jednak chciało by się coś na Z68 dającego możliwość wyłączania karty graficznej i korzystania z integry w procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2011 Procek nie do OC i mobo do OC? Nie rozumiem. Albo chcesz OC i bierzesz i5-2500K albo nie chcesz kręcić i bierzesz byle jakie mobo na H61. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2011 Na początek zmień sklep . Potem zmień podzespoły - obecny konfig jest za drogi w stosunku do możliwości . CPU - I5 2500K - 864 zł ( techplanet.pl ) / 810 zł ( ddr2.pl ) / 865 zł ( ddr2.pl - selekt z OC 4,6 Ghz ) MB - Asrock P67 Pro3 - 384 zł Ram - Goodram DDR3 1 333 mhz CL9 - 86 zł . W najdroższej opcji ( I5 Selekt ) wychodzi 1 335 zł , prawie 300 zł taniej od tego co ty wybrałeś . Za kasę zaoszczędzoną na płycie masz lepszy procek - doskonały do OC , podana płyta to bardzo dobry model , sama firma także jest dobra jakościowo . Co prawda nie ma wsparcia dla SLI/CF ( ma tylko jedno gniazdo PCI-e 16x ) . Do gier spokojnie wystarczy 4GB ramu . Twoja obecna zasiłka nadaje się na śmietnik - proponuję bardzo dobrego XFX Core 450W za 219 zł . Ceny z techplanet.pl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Mnie zestaw asrock pro3, 2500k i 8gb kingstona kosztował 1344zł w agito. Plus przesyłka 21. 2400 nie nadaje się do oc. Duet z allegro w sumie wychodzi drożej, patrz że 8gb to minimum 150zł. W agito proca masz za 799, asrock za 385, ram za 150zł+/-3 (cena sie zmienia codziennie) @MariuszDW p68 nie ma sensu, te rozwiązanie nie jest raz wygodne, dwa energooszczędne...NIC nie zaoszczędzisz. Nie żebym coś o tym wiedział, powtarzam tylko opinię osób trzecich czytających testy tych płyt i tych rozwiązań. Edytowane 14 Listopada 2011 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Procek nie do OC i mobo do OC? Nie rozumiem. Albo chcesz OC i bierzesz i5-2500K albo nie chcesz kręcić i bierzesz byle jakie mobo na H61. H61 nie obsluguje 4 slotow ram, sa plyty z 4 slotami ale... zdaje sie, ze wszystkie 4 sloty mozna obsadzic tylko jednostronnymi ukladami. usb3 jest obslugiwane przez osobny kontroler, brak plyt na tym chipsecie z bogatszym wyposazeniem, pojawily sie tez spekulacje o braku obslugi ivy bridge przez ten chipset. Zakup P67 + i5 2400/2500 bez k nie jest wcale pozbawiony sensu. Tym bardziej, ze i5 2500 bez k mozna podkrecic do 4,1 ghz - to naprawde powinno wystarczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 2400 nie nadaje się do oc. Daje się podkręcić o 500MHz. @MariuszDW p68 nie ma sensu... Chyba Z68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...