Zenobiusz14 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Witam. W najbliższym czasie będę wymieniał kartę graf i zastanawiam się którą kupić. Obydwie są w podobnej cenie, nie mogę się zdecydować i nigdzie nie mogę znaleźć porównania tych kart. W internecie przeczytałem, że niektórzy mają problem z HD5970 "Sterownik ATI przestał działać ale odzyskał sprawnośc", o co chodzi z tym błędem, to coś poważnego ? Będę grał na rozdziałce 1280x1024 i raczej tak zostanie, czy OCZ StealthXstream 500W uciągnie tych mocarzy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Do tej rozdzielczości co masz to max. HD6850/6870 , HD6970 jest za mocna , a HD5970 to karta-kanapka , ma 2 GPU . Jak CF dobrze działa to HD5970 będzie szybsza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenobiusz14 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Ten HD6870 pociągnie wszystkie gry na full przy rozdziałce 1280x1024 ? OCZ StealthXstream 500W go uciągnie ? A może lepiej kupić HD6950 niż Hd6870 ? Różnica w cenie to 150zł Edytowane 14 Listopada 2011 przez Zenobiusz14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Przy tej rozdzielczości to HD6850 będzie wystarczający. Po co wydawać tyle kasy na grafę jak i tak nie wykorzystasz jej potencjału. No chyba,że chcesz na przyszłość,ale za 2 lata to i te karty będą przestarzałe. A co do zasilacza,to uciągnie. Najlepiej to podaj resztę sprzętu. Edytowane 14 Listopada 2011 przez Gr3gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenobiusz14 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Intel i5 2400 Goodram 4gb AsRock PRO3 B3 OCZ StealthXstream 500W A jak to obliczacie że 6850 spokojnie mi starczy przy takiej rozdziałce ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzak Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Witam. W najbliższym czasie będę wymieniał kartę graf i zastanawiam się którą kupić. Obydwie są w podobnej cenie, nie mogę się zdecydować i nigdzie nie mogę znaleźć porównania tych kart. W internecie przeczytałem, że niektórzy mają problem z HD5970 "Sterownik ATI przestał działać ale odzyskał sprawnośc", o co chodzi z tym błędem, to coś poważnego ? Będę grał na rozdziałce 1280x1024 i raczej tak zostanie, czy OCZ StealthXstream 500W uciągnie tych mocarzy ? Kupuj 6970 i ciesz się z płynności gier!. Kupując 6850 nie będziesz w stanie pograć w większość tytułów, które ostatnio wyszły (BF3/SKYRIM/CRYSIS2/ itp.) na max detalach. Kolega ma HD6850 + Phenoma II X4@3,8GHz i gra na 1440x900 i nie jest w stanie grać w BF3 na ultra (single=25-60fps, multi=15-60(przeważnie około 25-30), Crysis 2 też nie osiągnął pełnej płynności (mówie tu o DX9!) Skyrim również ma spadki do 25-30 fpsów w takich miejscach jak chociażby Whiterun (dla wtajemniczonych). Przykładów mogę dać dużo więcej w razie potrzeby. Także z mojego doświadczenia warto wziąć HD6970 jeżeli tylko są fundusze no i oczywiście zakładając, że kupując tą kartę celujesz w MAX detale i 60FPS+, bo jeżeli 20fps to dla Ciebie płynna rozgrywka to rzeczywiście karta pokroju Radeona 6850 starczy tobie na wszystko co do tej pory wyszło. Z drugiej strony pytanie kiedy dokładnie masz zamiar zakupić kartę? Jeżeli plotki mówią prawdę to w grudniu wyjdą już nowe Radeony serii 7. Oczywiście nie mówie tu o highendzie, ale ze specyfikacji wynika, że 7870 powinien mieć większą wydajność od 6970 jednocześnie mając dużo niższe TDP. Edytowane 14 Listopada 2011 przez Krzak 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenobiusz14 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Oczywista sprawa że celuję w max detale tylko czy zasiłka da radę ? Kartę chciałem kupić mniej więcej w połowie grudnia. Edytowane 14 Listopada 2011 przez Zenobiusz14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzak Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Mhm powinna uciągnąć bez problemu, ale też pytanie czy zamierzasz kręcić tego 6970? W połowie grudnia ... bardzo możliwe, że wyjdą już Radeony 7870, a gdyby tak było to wybór oczywisty (jak narazie.) Ale spokojnie możesz obserwować czy coś się zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Początkujący łaskawie wyjdźcie z tematu jak nie macie pojęcia. I5 jest nieco szybszy od Phenoma II nawet bez większego OC, a do tych 3.8 myślę że wyciągnie mimo zablokowanego mnożnika. 6850 powinien starczyć do tej rozdzielczości. Po pierwsze na I5 2500K + GTX 460 1GB, który jest mniej więcej na tym samym poziomie mogę grać w BF3 na Ultra. Średni FPS to ok 35-70. Spadki do 25 miałem pod koniec gry w 2 misjach i to było w 2-3 miejscach. Gra więc jest w pełni grywalna u mnie. A gram na 1680x1050. BF3 dostaje kopa po zmniejszeniu rozdzielczości. Crysis 2. DX 9 w pełnie grywalny. Najmniej to ja widziałem 32 klatki. Co innego DX 11, ale tu Teselacja wymaga naprawdę mocnej grafy. Reszta gier też w pełni płynna poza Metro 2033, ale do tej gry też trzeba mocnej grafay. Tak więc jak nie zależy Ci (autor tematu) na Metro 2033 + Crysis 2 DX11 to powinieneś być zadowolony z wyników. Chociaż czytałem różne opinie na temat Radeonów, że niby sobie gorzej radzą w DX 11 i nie chodzi tu tylko o Teseleacje. Więc niewykluczone że będziesz miał nieco gorsze wyniki w DX11 w BF3 i Crysis 2. Druga sprawa to procesor. To że mam ustawiony na 4.5 ghz nie świadczy że masz słabszy procesor. Jak uda Ci się podkręcić tego i5 2400 do 3.8 ghz to powinno to w zupełności starczyć. Skąd moje założenia ? Ano stąd że użycie CPU w grze nie przekracza 70% na każdy rdzeń. Więc powinno być w sam raz. Do MP i tak lepiej zmniejszyć detale. Większość ludzi tak gra i nikomu to nie przeszkadza. Zarówno w BF3 czy Crysis 2. Oczywiście jak myślisz o przyszłości to może i warto wziąć coś mocniejszego jak 6950/6970 czy jak masz kasę to jednak troszkę szybszego GTX'a 580. Osobiście bym brał GTX 560 lub Radeona 6850. Wskazując bardziej na GF'a 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Kupuj 6970 i ciesz się z płynności gier!. Kupując 6850 nie będziesz w stanie pograć w większość tytułów, które ostatnio wyszły (BF3/SKYRIM/CRYSIS2/ itp.) na max detalach. Powiedz prosze, ze zartujesz, zarowno w bf3 jak i w crysisie 2 wydajnosc rosnie liniowo wraz ze spadkiem rozdzielczosci wyrazonej w ilosci pikseli jakie karta wyswietla i do tak niskiej rozdzielczosci wystarczy z powodzeniem nawet 5770, a 6850 bedzie ok nawet do ubostwianego i podobno jedynie slusznego ultra. Poza tym i tak na 17-19 calach tryb ultra w bf3 albo crysisie 2 nie ma sensu, bo nie poprawia jakosci a jedynie pogarsza ostrosc i czytelnosc scenerii utrudniajac gre. Lepiej kupic 6850 i za rok wymienic na cos nowszego dokladajac 300 zl niz przez 2 lata uzywac jednej karty... bo za 2 lata to i tak bedzie wszystko jedno czy to hd 6850 czy 6970. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzak Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Single w BF3 jest dużo mniej wymagający (i nie oszukujmy się jest beznadziejny i krótki więc to raczej dla multiplayera by się tą grę kupiło), a pozatym i tak pytałem czy płynność według autora tematu to 30fps, czy 60, bo to jest ogromna różnica, a każdy patrzy na to inaczej. Więc nie ma co wytykać czy ktoś jest początkujący, czy nie. Nie ma sensu dyskutować na ten temat między nami, gdyż to autor musi zadecydować co jest jego priorytetem. A z tym 5770 to rozumiem, że jest to żart:)) Edytowane 14 Listopada 2011 przez Krzak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 6850 mu starczy. W MP zmniejszy detale na High i powinno być komfortowo do grania. I tak dużej różnicy nie uświadczy .A grając z kumplami na serwerze nawet nie będzie zwracał uwagi na troszkę słabsze tekstury. Co innego jakby chciał grać w FullHD i Ultra. Wtedy faktycznie przydała by się mocniejsza karta. Ale 1280x1024 to bardzo niska rozdzielczość jak na dzisiejsze czasy. Ma pewnie CRT jakiś, więc nie ma sensu się pakować w nic mocniejszego. Pytanie czy chcę w przyszłości zmienić też monitor. Ja bym poczekał z rok co najmniej i na razie jechał na 6850. Dopiero za minimum 2 lata moze coś się zmienić na rynku PC jeśli chodzi o same gry i ich wymagania. Takich gier z taką grafiką jak w BF3 nie uświadczymy za dużo. A może i już wcale do 2013 roku. Bo wtedy mniej więcej Micro$oft i $ony planuje wydać swoje nowe konsole. Wtedy dopiero coś się ruszy i Developerzy będą musieli podniść poprzeczkę. Jednym słowem porty z nowych konsol będą bardziej wymagające i miejmy nadzieję że ładniejsze niż taki MW3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) czy płynność według autora tematu to 30fps, czy 60, bo to jest ogromna różnica. A z tym 5770 to rozumiem, że jest to żart:)) W BF3 nie ma absolutnie zadnej roznicy 30 a 60 fps i w kazdej innej grze na dobrym silniku, gta 4 zacina sie nawet przy 70 fps, gta san andreas przy sredniej 200fps. Chyba mi nie powiesz, ze obraz w filmach dvd przy 24 fps sie "zacina". Brak plynnosci jest widoczny kiedy na nastepna klatke obrazu czekasz dluzej jak 0,04 sekundy a nie kiedy frame rate na frapsie spada ponizej 30, 60, 100 czy ilus tam, nawet ten minimalny, bo fraps podaja najgorsza srednia ale zawsze z jednej sekundy. Realia sa takie, ze do tak niskiej rozdzielczosci nie potrzeba mocnej karty. Edytowane 14 Listopada 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...