Skocz do zawartości
Ziółek

Drukarka USB i Virtual Port USB USB001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu próbując zainstalować przejścówkę z LPT1 na USB do starego skanera (LPT) skasowałem ręcznie :oops: w systemie Wirtualny Port USB001. Z portu tego korzystała drukarka HP Officejet 4255. Pracowała poprawnie.

Niestety żadna procedura nie potrafi na nowo utworzyć tego portu tak aby był jak pierwotnie typy Virtual printer Port for USB. System wykrywa urządzenie ale wszystkie próby instalacji kończą się informacją że "Określony port jest nie znany"

Fotka nr 1

Do tej pory próbowałem:

1.

Odinstalować drukarkę, usuną wszystkie pliki zgodnie z pomocą HP na stronie HP

2.

Dodać port USB001 ręcznie. Jednak na liście nowych portów co najwyżej mogę wybrać Typ Portu lokalny. Po dodaniu portu jako lokalny i zainstalowaniu drukarki ręcznie z listy, ustawieniu jej portu na ten własnie USB001. Drukuje ona do pliku o nazwie USB001 i umieszcza go w Moich dokumentach.

Fotka nr 2

3.

Zainstalowałem tę samą drukarkę na laptopie i udostępniłem ją sieciowo.Na PC zainstalowałem ją jako sieciową. Działa. W ten sposób poprawnie tworzy port virtualny UBS001 ale tylko dla tej drukarki sieciowej i nie widać portu USB001 na liście portów w innym miejscu jak tylko we właściwościach drukarki sieciowej.

Fotka nr 3.

Sądzę że problemem jest brak tego cholernego portu i nie wiem dlaczego stery drukarki nie potrafią go utworzyć.

System: MS Vista 32 sp2

post-190153-0-68676100-1321285953_thumb.jpg

post-190153-0-61803900-1321285962_thumb.jpg

post-190153-0-88108900-1321286099_thumb.jpg

Edytowane przez Ziółek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odinstaluj drukarkę, następnie w aplecie zarządzania drukarkami kliknij prawym na tło katalogu i tam gdzieś powinieneś być w stanie wejść we właściwości serwera wydruku i wylistować dostępne porty. W tym momencie jestem na linuxie, więc nie powiem Ci, jak to dokładnie wygląda - być może to to, co na ostatnim screenie, ale bardziej jestem opatrzony z windowsem XP. Zaznacz port USB 001 i go odisntaluj, następnie podłącz drukarkę i daj windowsowi czas zainstalować, zanim podasz terowniki. Najpierw powinien sam zainstalować port USB, a później krzyknąć o sterowniki do drukarki.

Jeżeli to nie pomoże, wywal ręcznie z rejestru - są to okolice klucza:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print - nie pamiętam, gdzie dokładnie, ale jak zobaczysz, będziesz wiedział.

Edytowane przez Dijkstra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!! Mam podobny problem z drukarką HP Deskjet 870 , którą używałem poprzez przejsciówkę LPT -USB . Poprzez utworzony przy instalacji wirtualny port USB drukowałem przez dłuższy czas . .  Przy zmianie rutera powstała wirtualna drukarka USB i nie mogłem na niej  drukować. Skasowałem tą wirtualna drukakę i zainstalowałem ponownie drukarkę HP jako lokalną i jako sieciowa . . Tworzą się porty lokalne USB , drukarka przyjmuje komendy drukowania ale za chwilę wyswietla błąd wydruku . Drukarka drukuje testowa stronę tylko bezpośrednio z drukarki . Komendy -drukuj strone testową przyjmuje ale nie drukuje . Potrzebny jest wirtualny port USB ,tak jak było poprzednio .

Czy udało sie Tobie i jak  utworzyć ten wirtulany port USB?   Pozdrawiam - Joe1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi