LPKorn3324 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Za kilka dni dotrze do mnie gigabyte gts 250, na którym zamontowano Zalman VF1050. Niestety z tego co wyczytałem to wiatrak jest podłączony na kablu 2-pin i cały czas szaleje na 100% obrotów i programowo nie da się tego zmienić :/. Czy jest jakieś rozwiązanie na to by uzyskać możliwość kontrolowania obrotów? Jakaś przejściówka coś ... ; z drugiej strony czy z takiego radiatora idzie wymontować wiatrak i zastąpić go innym (niekoniecznie na jego miejsce może być jakiś np 92mm zamontowany w inny sposób do radiatora), jest to mocno skomplikowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Dość dziwna sprawa ja mam Zalmana VF1000LED i końcówka jest 3 pinowa. Mam podłączoną do regulatora obrotów ZM-MFC1 i wszystko hula. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) cytuje artykuł - Gigabyte GV-N250OC-1GI :: PCLab.pl ; Wentylator jest podłączony do płytki drukowanej dwupinowym złączem zasilającym – w praktyce oznacza to niemożność regulacji obrotów wentylatora. z innej recki: The GV-N250OC-1GI is equipped with a somewhat simplified version of the Zalman VF1000 cooler. It is called Zalman VF1050. It is simplified because it lacks a universal fastening mechanism and uses a fan with 2-pin connection Także trochę słabo. z drugiej strony wpierw zaczekam, aż do mnie dotrze karta może nie będzie aż tak głośno a jak tak to chyba demontaż wiatraka nie powinien być trudny patrząc na poniższe zdjęcie. Nie wiem tylko do czego przymocować ew. większy wentylator o normalnej budowie patrząc na radiator. Edytowane 15 Listopada 2011 przez LPKorn3324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Wentylator podłączony do karty graficznej powinien automatycznie kontrolować obroty zależnie od temperatury GPU. Jest to sterowane napięciem, więc nie powinno być z tym żadnego problemu. ;) Trzeci kabelek służy do odczytu ilości obrotów, a dopiero 4 (PWM) umożliwia sterowanie wentylatorem za pomocą speedfana, czy innego programowego badziewia. ;) Edytowane 18 Listopada 2011 przez Wulfisko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...