Skocz do zawartości
BejDżej

Kręcące się wentylatory, brak obrazu - ciutkę inny problem niż z tych cech znane

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Zaczynając od początku... Komputer padł mi nagle pewnym wieczorem, włączał się (ale tylko pod względem kręcących się wentylatorów) wtedy gdy np. docisnąłem radiator procesora bądź grafiki. No i tak z całym zaangażowaniem przekładałem pamięci Ram, grafikę, zasilacz itp. I co? Nic, dalej to samo. Nie poddałem się tak łatwo i próbowałem zmieniać sloty Ram wtedy gdy komputer był podłączony na tzw. "pajączka". Ku moim zdziwieniu ukazał się jakże miły obraz biosu. Jednak radość nie trwała długo, wystarczyło małe uderzenie w obudowę żeby problem znów nastąpił. I dalej jedziemy z zabawą dociskania i zauważyłem że zdarzy mu się ruszyć gdy dociśniemy pewne obszary płyty głównej (blisko proca).

Co do objawów: komputer nie piszczy nawet po wyjęciu kostek RAM, na ekranie czarno (dioda mryga), wentylatory ruszają.

Komputer padł sam z siebie, nie było nic grzebane. Po usterce wyjmowałem procesor sprawdzając czy łączy, trochę zeschnięta pasta (dość stara). Przy demontażu zauważyłem że osoba której powierzyłem komputer nie zadbała o dociśnięcie coolera procesora (wajcha dociskająca nie była wciśnięta).

Nie mam możliwości sprawdzenia oddzielnie procesora, a piszę tu po to ponieważ chcę kupić owy procesor, ale nie chcę wydać kasy w błoto (niby nie duże pieniądze, ale zawsze szkoda).

Procesor: AMD Athlon +3000 ( 1.8 )

Płyta główna: Gigabyte GA-K8NF-9

Edytowane przez BejDżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... No dobrze. Dziękuję serdecznie za pomoc.

Co do zakupu płyty głównej pod tego socketa to jednak za duży wydatek jak na komputer który będzie używany tylko jako odtwarzacz playlist na imprezach. Tak więc biorę się za szukanie taniego zestawu od razu z procesorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi