BejDżej Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2011 (edytowane) Witajcie! Zaczynając od początku... Komputer padł mi nagle pewnym wieczorem, włączał się (ale tylko pod względem kręcących się wentylatorów) wtedy gdy np. docisnąłem radiator procesora bądź grafiki. No i tak z całym zaangażowaniem przekładałem pamięci Ram, grafikę, zasilacz itp. I co? Nic, dalej to samo. Nie poddałem się tak łatwo i próbowałem zmieniać sloty Ram wtedy gdy komputer był podłączony na tzw. "pajączka". Ku moim zdziwieniu ukazał się jakże miły obraz biosu. Jednak radość nie trwała długo, wystarczyło małe uderzenie w obudowę żeby problem znów nastąpił. I dalej jedziemy z zabawą dociskania i zauważyłem że zdarzy mu się ruszyć gdy dociśniemy pewne obszary płyty głównej (blisko proca). Co do objawów: komputer nie piszczy nawet po wyjęciu kostek RAM, na ekranie czarno (dioda mryga), wentylatory ruszają. Komputer padł sam z siebie, nie było nic grzebane. Po usterce wyjmowałem procesor sprawdzając czy łączy, trochę zeschnięta pasta (dość stara). Przy demontażu zauważyłem że osoba której powierzyłem komputer nie zadbała o dociśnięcie coolera procesora (wajcha dociskająca nie była wciśnięta). Nie mam możliwości sprawdzenia oddzielnie procesora, a piszę tu po to ponieważ chcę kupić owy procesor, ale nie chcę wydać kasy w błoto (niby nie duże pieniądze, ale zawsze szkoda). Procesor: AMD Athlon +3000 ( 1.8 ) Płyta główna: Gigabyte GA-K8NF-9 Edytowane 16 Listopada 2011 przez BejDżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2011 To zimne luty, płyta główna była lekko wygięta prawdopodobnie przez cooler cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BejDżej Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 No dobra czyli zakup procka nie jest potrzebny... A jeśli chodzi o te zimne luty, to da radę jakoś to naprawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Naprawa nieopłacalna, kup używaną płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BejDżej Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Aha... No dobrze. Dziękuję serdecznie za pomoc. Co do zakupu płyty głównej pod tego socketa to jednak za duży wydatek jak na komputer który będzie używany tylko jako odtwarzacz playlist na imprezach. Tak więc biorę się za szukanie taniego zestawu od razu z procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Jakbys chcial cos, to mam płytkę MicroATX pod DDR2 od Gigabyte'a z jakimś Celeronem... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...