axl2000 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Mam HIS HD6870 1GB z jakimś HIS-owskim tragicznym chłodzeniem. Płytka oprócz gniazd zasilania w inną stronę to wygląda na referencyjną. Temperatury i szum bym zniósł bez problemu, problemem są blaszki na radiatorze które przy 60% szybkości obrotowej procesora zaczynają wpadać w metaliczny rezonans, coś wspaniałego dla ucha. Zacząłem rozglądać się za czymś co nie koniecznie pozwoli mi na większe podkręcanie itd. ale coś co będzie pasowało i nie będzie wydawało z siebie dźwięków jak obijające się o siebie łyżki. Zalman VF-900CU podoła HD6870? Na tym chłodzeniu HIS karta działa na 970/1150Mhz i ma max 85C w stresie, na pamięciach brak radiatorów. Jutro, a w sumie jak stanę wrzucę foto aktualnego chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Raczej VF-900CU będzie za słaby. Uważam że, minimum to VF1000 a najlepiej to VF3000A. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Oto zdjęcie aktualnego chłodzenia, które daje radę, lecz jego konstrukcja z blaszek połączonych ze sobą malutkimi haczykami powoduje dzwonienie dzwoneczków w uszach przy danych obrotach :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 (edytowane) Fakycznie troche dziwne bo słyszałem, że te Radeony się konkretnie grzeją. :) Mimo wszystko ja bym wziął profilaktycznie VF1000 + radiatory na pamięci. Dokładnie takie zestawienie mam w Radeonie X1950Pro. Wentylator jest dość cichy, a radiator przy długim graniu jest letni. Pozdrawiam. Edytowane 17 Listopada 2011 przez Corso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Nie wiem dlaczego uparliście się na starsze Zalmany skoro teraz są uniwersalne i super ciche coolery GPU typu Arctic Accelero Twin Turbo II ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Z mojej strony to raczej przyzwycajenie oraz niechęć do marki Arctic Colling. Chłodzenia Zalmana to wg mnie trwalsza konstrukcja, z porządniejszych materiałów. Arctic Colling najbardziej dał ciała w konstrukcjach typu Silencer dla Radeonów 9800-X800. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Arctic Cooling robi obrzydliwe chłodzenie, bue :) Na karcie zagościł...Zalman VF2000 LED :) 15C mniej i 2x ciszej :) a do tego mały i ładny :) 100% zadowolenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Szybki jesteś niczym TGV. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Mówiłem sobie, że wytrzymam to brzęczenie, nawet na chwilę ustało, gram sobie w Skyrima az tu nagle bzzzzzz z coolera, twardy reset kompa, kluczyki w dłoń, do samochodu i na giełdę w Wawie po chłodzenie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Dodam, że karta śmiga na 1000/1200Mhz i nie grzeje się zbytnio :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 Dzisiejsze AC to już nie to samo co silencery stare. ;) Na takim AC Twin Turbo Pr0, karta by nie przekroczyła pewnie 55-60st w stresie, a przy tym chłodzenie byłoby ledwo słyszalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 Z mojej strony to raczej przyzwycajenie oraz niechęć do marki Arctic Colling. Chłodzenia Zalmana to wg mnie trwalsza konstrukcja, z porządniejszych materiałów. Arctic Colling najbardziej dał ciała w konstrukcjach typu Silencer dla Radeonów 9800-X800. Pozdrawiam.Przecież to było całe lata temu :P Od tamtej pory coolery GPU Arctica są możliwie najwydajniejsze a przy tym są na pewno cichsze niż Zalmana i nic tego na razie nie zmieni póki Zalman ma "śmigła" na podwójnym łożysku kulkowym :) Fakt, ich coolery CPU nie są może zbyt urodziwe jak Zalmana ale widać tutaj dwie różne polityki tych producentów: uniwersalność i pragmatyzm vs design ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...