Skocz do zawartości
Turisma

Ocena zestawu i7 2600K

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

Ostatnio przymierzam się do zmiany sprzętu. Komputer służy mi do pracy z grafiką, ale również służy mi jako stacja robocza do studia audio. Generalnie ten komputer będzie przeznaczony do aplikacji Adobe: PS, After Effects i Autodesk 3Ds Max'a. Jasna sprawa, że w wolnych godzinkach chętnie pogram w najnowsze tytuły.

Mam już wybraną grafikę GTX 560, mobo ASRock Extreme3 Gen3, ale mam dylemat cały czas co do procka. Kupić i5 2500K czy i7 2600K - wiem, że warto dołożyć te kilka stówek jeśli w grę wchodzi rendering 3D. Natomiast chciałbym zapytać czy ktoś z Was wie, czym spowodowana jest wyższa cena i7 w stosunku do ceny sprzed tygodnia-dwóch?

Czy to przez nadchodzący okres świąteczny, czy przez kurs $ dolara...? Myślicie, że cena spadnie po premierze 2700K?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

złotówka ma dziadowski [ciach!] wzgledem dolara, święta idą, amd ich "buldożer" okazał sie niewypałem, a więc po przedpremierowej obnizce cen u intela nastapiła podwyżka, do tego dochodzi mentalość polskich dorobkiewiczy (hurtowników i detalistów, jak byś kupował do gier to 2500k, jak renderujesz to HT znacznie przyspieszy ten proces, aczolwiek moim zdanie róznica w cenie tych dwóch procków jest nieproporcjonalna do uzyskiwanych korzyści

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Nigdy nie miałem ani Kingstona ani A-Data, dlatego nie wiem ku któremu producentowi się skusić.

Cena pamiątek jest taka sama praktycznie. Obie są taktowane 1600MHz z timingiem CL9, ale czy jest jakaś różnica poza tym?

Platforma pod które biorę pamięci będzie składać się z i7 2600K, ASRock Extreme3 Gen3 i grafiki GTX 560 od Gainwarda.

Chcę koniecznie 2x4GB lub 8GB w jednej kości, ale w jednej kości to pewnie drożej wyjdzie

DDR3 8GB 1600MHz A-DATA Gaming (2x4GB, DualDDR, CL9)

vs.

DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX (2x4GB, DualDDR, CL9)

Duża ilość RAM nie jest mi potrzebna do gier (czytałem na forum, że nie ma co brać pod gry więcej niż 4GB), natomiast potrzebne mi jest to do pracy w aplikacjach graficznych.

Zatem pytanie: czy jest jakiś czynnik, który kieruje Was ku jednemu z tych producentów? Któreś się lepiej zachowują czy są takie same praktycznie?

Pozdrawiam,

J.

Edytowane przez Turisma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Co sądzicie o takim zestawie? Mobo nie ma bo biorę z ESC - na Agito nie ma tej płytki ASRock Extreme3 Gen3, a inne rzeczy są tańsze na Agito, dlatego należy jeszcze doliczyć 530zł za mobo + przesyłka.

Razem wychodzi: 2896 zł jakoś :)

Będę wdzięczny za ocenę, wszelkie rady i uwagi - moze gdzies jest taniej, albo czegoś waszym zdaniem nie warto brać - np. RAM może inny?

Sprzęt ma być wydajny do grafiki 3D i 2D, do gier - no i ma być dostosowany na przyszłość (jakieś 2-3 lata pewnie)

Pozdrawiam,

J.

Dołączona grafika

Edytowane przez Turisma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do grafiki 2D/3D to procek OK , w grach minimalnie wydajniejszy niż I5 2500K

Asrock Z68 Extreme3 Gen jest płytą niezbyt opłacalną , lepiej kupić Asrock P67 Pro3 za ~ 380 zł .

Ram wystarczy 1 333 mhz od Goodrama , zestaw 2x4 GB kosztuje ~ 160 zł .

Grafika to lepszy jakiś HD6870 , chyba że chcesz korzystać z CUDA to wtedy GTX560 .

Zasilacz wystarczy spokojnie 450 W np. XFX Core 450W za 219 zł (techplanet.pl ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapoznaj się z regulaminem działu, przeginasz strasznie.

Przepraszam ;)

Co złego to nie ja.

@reyden - a zasilacza nie warto wziąć większego na zapas? Wydaje mi się, że za jakiś czas przy zmianie podzespołów będe musiał znowu sprzedawać za grosze zasilacz i kupować kolejny.

Co do RAM'u - wolę 1600MHz - zawsze to troszkę szybsze kości, a cena minimalnie wyższa, ale dzięki ;)

Poza tym większa sprawność elektryczna to mniejsze zużycie prądu, ale jak kto woli, ja na pewno wezmę 750W, najmniej 700W.

Ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć wątku, gdzie porównane są karty GeForce GTX 560 od Gainwarda i od MSI.

Mam dylemat czy dołożyć kilka dyszek do MSI GTX 560 Twin Frozr II OC czy może jeszcze kilka dyszek i jakiegoś najsłabszego "Ti"?

Wczoraj czytałem jeszcze o modelu ASUS'a, który podobno ładnie się kręci i dorównuje 560 Ti.

Doradźcie mi proszę :)

Ps. Nie chcę żadnego Radeona, więc niech nikt znowu nie pisze, że lepiej jakieś HD"coś"... ;)

Pozdro!

/******* EDIT *******/

Temat do zamknięcia :)

Zakup zrobiony, czekam na części.

Długo się zastanawiałem nad Mobo, ale sporo przekonało mnie, aby wybrać Asrocka P67 Pro3 SE, zamiast Z68

W końcu i tak nie bede korzystać z Virtu, a samo wyposażenie jest lepsze w P67 Pro3 SE niż Z68 Pro3

Ps. Na Agito jednak mieli GoodRAMy 4GB tylko nie w zestawie 2x4, ale skoro działają w DUALu to kupiłem 2 osobno :)

Zestaw prezentuje się następująco:

Dołączona grafika

Płytkę poprawiłem - oczywiście wersja Pro3 bez SE, ta SE nie miała gniazd do moich kart muzycznych :)

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Edytowane przez Turisma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi