Skocz do zawartości
TwisT

Zasilacz do paroletniego komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje zakupić zasilacz do paroletniego komputera.

Nie znam dokładnej konfiguracji. Ogolnie to tak:

- Pentium IV 2GHz~

- DDR1 2x256mb

- GeForce4 Ti (nie znam konkretnego modelu)

- Karta TV

- 2 napedy DVD

- stacja dyskietek

- 2 dyski ATA

Wcześniej latało to na tracercie 400W i komp sie ciagle wylaczal w roznych momentach. Jak zamontowalem Modecoma 350W to zaczelo ladnie smigac (ale poodlaczane napedy, stacja dyskietek i jeden dysk).

Potrzebuje zasilacz do 150zł, wypatrzylem 2 modele. Jeden ze wzgledu ze mam go blisko w sklepie dostepnego. Drugi to Fortron na aukcji.

- FORTRON FSP (FSP400-60APN 85+) 400W 80+ BRONZE

- Enermax NAXN ENP350AGT 350W

Jak mysliscie ktory bardziej sie nada? a moze macie inne propozycje?

Fajnie by bylo jak by w Katowicach w sklepie ktoryms byl dostepny, ale nie jest to konieczny wymog. No i ma to byc stabilne ale tego to chyba nie trzeba mowic :D

Pozdrawiam

Edytowane przez TwisT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem. W techplanet fajny ten wydaje sie : SeaSonic SS-400ET 80+ 400W

ale chcialbym zebyscie w miare mozliwosci modele podawali bo wiadomo, zdaza sie ze serie wadliwe a takiego czegos wolalbym uniknac

Ja niedawno kupowałem zasilacz w podobnej kwocie i wybierałem pomiędzy tym Seasonic SS-400ET a Chieftec GPA-450S8 450W OEM . Kupiłem Chiefteca przede wszystkim z powodu lepszego okablowania. Jest także wyraźnie mocniejszy. To znaczy oba mają wadę wszystkie SATA na 1 kablu ale w Chieftecu są większe odległości pomiędzy wtyczkami.

SPECYFIKACJA CHIEFTEC

SPECYFIKACJA SeaSonic

Nie wiem jak w Seasonic SS-400ET ale Chiefteca dostałem bez kable zasilającego. Na komputerze A64 X3800+ + ATI 1950 PRO jest cicho.

Edytowane przez Sturmovik
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedział bym że Szef jest mocniejszy od SS .

Oba mają po 360W na linii +12V a ona od kilku lat jest najważniejsza , reszta linii ma marginalne znaczenie .

Racja pomyliłem modele Seasonic, u mnie zadecydowały dłuższe kable Chiefteca. Ogólnie zasilacze bardzo podobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi