Skocz do zawartości
pawel054

Płyta główna pod LGA1155...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam płyty głównej pod LGA1155. Na początek pójdzie na nią ze względu na ograniczony budżet i3 2100, potem jednak będę chciał wymienić na lepsze Sandy/Ivy Bridge ( i po wymianie pewnie będę podkręcał ). Chciałbym, aby płyta obsługiwała PCI-E 3.0 ( bardziej przyszłościowy wybór chyba... ).

Przeczytałem taki news -

ASUS chwali się obsługą "Ivy Bridge" i PCI Express 3.0 :: PCLab.pl

Czyli mam rozumieć, że te Asusy po zmianie BIOSu na Ivy Bridge będą miały 'normalnie' PCI-E 3.0 tak samo jak w Gen3 Asrocka?

Cena płyty nie może przekraczać ~500zł z niewielką nadwyżką.

Musi oferować dobre OC, które przyda mi się w przyszłości ;p. Przydałoby się chociaż jedno wejście IDE, bo szkoda kupować kolejną nagrywarkę... Ale i bez tego jakoś przeżyję.

Do tej pory znalazłem dwie płyty -

AsRock Extreme3 Gen3

Asus P8P67 ( rev. 3.0/3.1 ).

SLI/CF nie będę robił.

Wiecie coś może na temat AsRocka P67 Pro3 B3 czy będzie obsługiwał Ivy Bridge? Bo w sumie na budżecie bardzo mi zależy, a to dobra płyta, ma wszystko to czego mi potrzeba ( złącze IDE, przyciski On i Clear CMOS i wyświetlacz POST :) ), ale jak nie będzie tych procków obsługiwać to w przyszłości może być tak sobie :P

Ogólnie lubię podkręcać i się tym bawić. Wiem, że i3 2100 mi tego nie umożliwi ale za jakiś czas ( czyli pewnie za ~2 lata :P ) jak kupię Ivy to możliwości OC będą na 1 miejscu.

Inne pytanie... Wiem, że nikt wróżką nie jest, ale te PCI-E 3.0 będzie dawało duży skok nad PCI-E 2.0? Opłaca się w to w ogóle inwestować?

Za odpowiedzi dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pro3 będzie na xx% czyli tyle samo co inne konstrukcje, bo jest to w gestii producenta, ale i tak większe prawdopodobieństwo, że mobasy ASRocka będą nić Asusa (poza tymi nowszymi ofc). W każdym razie proponuję właśnie Extreme3 Gen3.

To tylko przepustowość. Być może przyszłe GPU będą aż takiej potrzebowały, ale ogólnie to argument z tego żaden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przed chwilą też przeczytałem, że Ivy będą działać na płycie głównej z chipsetem P67/Z68/H67/H61, więc z Pro3 B3 nie powinno być problemu? Bo jednak do tamtych doliczyć nagrywarkę DVD to za dużo to wszystko mnie wyniesie :/

EDIT : A nie pomyliłem się Pro3 B3 też nie ma IDE... To już sam nie wiem co brać

Edytowane przez pawel054

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając to, że od dłuższego czasu wkładam albo Blu-Ray albo nic to Pro3 też IDE nie ma, a nagrywarka SATA kosztuje 40 zł ? Nówki 60, tak czy siak nie warto. Z IDE jest ASRock Fatal1ty P67 Performance czyli przemodelowany Pro3 z nierównoległymi SATA, czerwonym kolorem i wyższą ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do Extreme3, czytałem na zagranicznych forach, że duża grupa osób miała problemy z podkręcaniem... Chociaż może update biosu to zmienia?

Asus P8P67 wydaje mi się lepszy jakościowo, ale nie ma przycisków Power ON i Clear CMOS no i brak wyświetlacza POST ( taka mała rzecz a cieszy... ).

Asus daje też 3 lata gwarancji, AsRock 'tylko' 2 lata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi