Pitterekk1 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Witam serdecznie. Zawiesza mi się losowo komputer i nastepuje black screen a dźwięk na chwile się zapętla. Specyfikacja: Zasilacz: Chieftec 650W - na 101% sprawny napięcia wzorowe Nazwa płyty głównej: Asus M4A79T Deluxe Typ procesora: Phenom X4 BE965, 3400 MHz - wymieniłem chłodzenie na Fortisa Pamięć Kingston Hyper-X 1600mhz 1x4GB 9-9-9-27 1.65V fabryka chodzi na 1333 9-9-9-24 obecnie Karta graficzna: Saphhire HD5770 1 GB ddr5 Karta dźwiękowa: SB X-FI Xtreme Music PCI w poprzednim komputerze nie było z nią problemów. Dyski twarde: SAMSUNG HD103SJ 1TB, WDC WD6400AAKS-00A7B0 640GB smart i powierzchnie praktycznie nówki poza "loaded hours" Win XP Pro SP3 32bit Sterowniki do procesora, płyty głównej, karty graficznej, dźwiękowej - najnowsze lecz próbowałem wgrywać starsze - bez zmian. Integra muzyczna wyłączona w biosie, korzystam z karty sieciowej na płycie głównej. jeżeli ma to jakieś znaczenie Win 7 zainstalowanym wyłącznie w ramach testu komp zawiesza się identycznie. Zwis następuje czasami podczas przeglądania internetu, w okresie bezczynności systemu, podczas grania. Ogółem zwisy są losowe. Podczas grania zdarza zawsze - praktycznie jak gram to do zwisu - nie raz 30 min nie raz 6h w wiedźmina na full. średnio zdarza się to raz na trzy dni biorąc pod uwagę pół roku. jak nie gram to ostatnio przez 8 dni zero zwisu a wczoraj właczyłem wiedźmina i po 50 min zwis. a Dziś koło 15 zwis podczas rozmowy na gg. Zawieszenie wygląda w ten sposób iż obraz się zamraża - staje w miejscu dźwięk wyłącza się na pół sekundy, i przez pół sekundy słychać fragment dźwięku przed zamrożeniem 3 razy z przerwami. całość trwa 2-3 sekundy - zapętlenie dźwięku. Ekran staje się czarny i dźwiek wyłącza się. Jedyne co pomaga to reset przyciskiem. 3 razy od kąd mam sprzęt zawiesił się inaczej - 2x podczas gry i raz podczas słuchania muzyki na winampie - obraz zgasł i w kolumnach i głośniczku systemowym słychać było ciągły pisk. Ale to akurat mogło się zdarzyć - niedopracowane stery czy coś. Temperatury. jak najbardziej w normie buda jest otwarta z obydwu stron. Proc idle 33-44 stres Płyta główna 35-43 grafika 37-55 dyski 30-40 Phenomik chodzi sobie na fabrycznych ustawieniach doneta i wiedźmina nie trzeba więcej. na początku po złożeniu miałem problem z pamięciami. coś nie chciało współgrać jak należy na 1600 mhz bo napiecie było ustawione na auto i było 1.8 przy timmingach 9-9-9-27 1.65V 1600 mhz. zdarzały się pasy na ekranie w 3D związane chyba wadą karty graficznej takie: http://www.ngohq.com/images/articles/HD5000VS/HD5000VS.jpg Gdy pojawiały się pasy włączało się GPU RECOVERY od ati - reset sterownika czy coś w tym stylu - już miałem iść z kartą na gwarancję lecz zainstalowałem nowsze sterowniki hotfix i w międzyczasie skręciłem pamięci na 1333 mhz problem po tym zabiegu nie występował a wyczytałem że phenom "nie lubi" 1600 mhz pamięci ?? - przy 1333 nie miałem pojęcia jakie timmingi ustawić. Ustawiłem 9-9-9-24 i z tego co wyczytałem powinno być ok - i chyba jest. Przy testowaniu memtestem nowym nie wyskakują żadne błędy - puściłem na całe dwa kompletne testy Grafika także nie kręcona - Na początku jak miałem te pasy stwierdziłem że wole jej nie tykać bo i tak mi wystarcza. karta dźwiękowa także - z włączonym w sterownikach full obciążeniem czyli jakość crystalizer itp. - czy w ustawieniach jak nie zależy mi na jakości i wyłącze jakieś bajery czyli mniej jest obciążona bez znaczenia. zwisy i tak się zdarzają. 3dmarki działają bez zarzutu i chodzą jak należy. Stress prime włączony x4 na każdy rdzeń zostawiony na 3 godzinki także nie wysypał się ani razu. Proszę o jakieś sugestię co jeszcze można sprawdzić/ zrobić bo brak mi pomysłu dlatego zakładam temat na forum gdzie ludzie mają pojęcie o tego typu sprawach dużo wieksze niż ja Edytowane 19 Listopada 2011 przez Pitterekk1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Ctrl + F -> CMOS -> ni ma <_< Zrób ClearCMOS, włącz Wieśka i sprawdź chyba, że już robiłeś to się dalej pomyśli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitterekk1 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Słuszna uwaga, być może rozwiązanie jest tak banalne... Ale gafa. Reset ustawień - w sumie najprostszej rzeczy nie zrobiłem (po złożeniu zestawu wszystko było na auto, później dopiero przestawiłem na 1600 (auto wychodziło 1333) były jakieś problemy na 1600 wlaśnie z tymi pasami na radeonie, więc zmieniłem ręcznie na 1333 i timingi wprowadziłem 9-9-9-24 - nie grałem jakiś czas, wgrałem nowe sterowniki i problem pasów na ekranie się rozwiązał. lecz zwiech niestety nie. Do procka instalowałem sterownik pobrany ze strony amd, ponieważ wgrany był jakiś sytemowy i myślałem że trzeba czegoś więcej - w końcu to 4 rdzenie. instalowałem go poprzez "aktualizuj sterownik" ważył nie pamiętam ile 7 mb ? ale robiłem to miesiąc temu z nadzieją że coś pomoże - nie pomogło nic zwiechy przed instalacją i po instalacji były i są nadal Co do tego ze phenom "nie lubi" 1600 mhz nie jest to mój wymysł lecz studiowałem przez dłuższy okres google, i pojawiały się sporadycznie wpisy o takiej treści więc dlatego tutaj wspomniałem o tym, by ewentualnie ktoś to sprostował jeżeli to bzdura. Co do gryzienia się z Wieśkiem 2 - Owszem gra może nie jest super dopracowana itp. i często występują z nią problemy na różnych konfiguracjach sprzętowych ale to na pewno nie jej wina. System zawiesza się identycznie podczas bezczynności/przeglądania neta/rozmowy na gg lub czegokolwiek praktycznie nie obciążającego. I zamrożenie obrazu + zapętlenie muzyki czy to w winampie czy dźwięku i obrazu w grze i po chwili czarny ekran wygląda tak samo. Po prostu podczas gry prawdopodobieństwo wystąpienia tej trywialnej dla mnie zwiechy jest większe. W inne gry nie grałem po prostu z braku czasu, no chyba że w Wieśka 1 ale grałem tylko 3 godzinki i zawiesił się raz identycznie. Test na innej grze wydaje mi się pozbawiony sensu skoro przy np. pisaniu w wordzie potrafił się zawiesić identycznie. Gdy komputer zostawiłem na noc - bez włączonej muzyki, wyłączyłem monitor - a jedyne co komputer robił to ściągał jeden duży plik (linuxa mandrive od znajomego) To rano zastałem czarny ekran taki sam jak po "zawiśnięciu" po zapętleniu. więc samego Wiedźmina nie ma o co winić. Przechodzi inne testy zapewne zupełnie fartem, 3dmarka odpaliłem 3 razy z rzędu i nie było nieprawidłowości. nie zostawiałem tego na noc. Wszystko wydaje się ok, a pewnie po paru godzinach za którymś razem zwiecha i tak by się zrobiła "losowo" Najdłużej udało mi się w ciągu 2 dni grać 12 godzin i nie zawiesił się ani razu. nie mam zielonego pojęcia od czego to zależy. Spróbuję zresetować CMOS i dam znać czy pomogło. wartości 1333 9-9-9-24 i napięcie 1.65 wstukałem ręcznie bo stwierdziłem że bios na auto wklepie znów coś źle, a na tym stwierdziłem że powinno być stabilnie. Do pamięci nie mam narazie innej dostępu, ale jak nie pomogą inne rzeczy to postaram się coś wykombinować. Ta była kupowana nowa. Edytowane 19 Listopada 2011 przez Pitterekk1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Zaktualizuj bios jak wspominał tesel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 z tego co wiem to AMD do procków BE zaleca 1600 Zintegrowany kontroler DRAM z technologią AMD Memory Optimizer Zintegrowany kontroler pamięci o wysokiej przepustowości i mniejszych opóźnieniach Obsługa niebuforowanej pamięci DIMM PC2-8500 (DDR2-1066), PC2-6400 (DDR2-800), PC2-5300 (DDR2-667), PC2-4200 (DDR2-533) lub PC2-3200 (DDR2-400) – AM2+ Obsługa nierejestrowanej pamięci DIMM maks. PC2 8500 (DDR2-1066 MHz) i PC3 10600 (DDR3-1333 MHz) – AM3 Maksymalna przepustowość pamięci 17,1 GB/s (DDR2) i 21 GB/s (DDR3) ZALETA: krótki czas dostępu do pamięci systemowej zapewnia wyższą wydajność. Advanced Micro Devices, Inc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitterekk1 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Rozglądam się właśnie jak się aktualizuje BIOS. Przełączyłem właśnie zworkę. Bios powrócił do ustawień fabrycznych. Wszystko jest na auto. Procesor został po staremu. Pamięć 1333, timmingi o dziwo te same co ja ustawiłem ręcznie tak jak mi się wydawało że będzie ok 9-9-9-24 napięcie Everest pokazuje 1.57 Dual core optymizer ? Raczej to chyba nie to instalowałem. Sprawdziłem i mam to na dysku: "AMD_Processor_Driver_1320053.zip" ściągnięte miesiąc temu ze strony AMD. Czemu ? wyczytałem nie wiem czy mądrze czy nie, że może pomóc, a nie zaszkodzi (przed instalacją w panelu sterowania procesor miał sterownik dostarczony przez Microsoft w 2004, teraz ma dużo nowszy dostarczony przez AMD ) Instalowałem sam sterownik procesora bez żadnych bajerów które zmniejszają taktowanie itp. Po instalacji wszystko działa jak działało. Nic się nie zmieniło jak chodzi o wydajność i zwiechy poza dostawcą i datą sterownika procka. Oszczędzanie energii Windowsowe wyłączone(wstrzymanie, hibernacja, wyłączenie dysku) w biosie Q'ln Quiet też disable, wiatraki również wieją bez żadnych wyciszeń. W Biosie po restarcie nic nie modyfikowałem poza wyłączeniem dźwiękówki, firewire bo nie używam tego no i zmiany dysku do bootowania. Karty praktycznie żaden znajomy nie ma tak "mocnej" jak ja, w ogóle ciężko będzie o coś na pci-e Pamięci do innego slotu nie wsadzałem, stwierdziłem że jedyne słuszne miejsce jest w slocie najbliższym procesora. Zwiechy o ile się nie mylę są od samego początku. Pierwsza pojawiła się chyba 3 albo 4 dnia od złożenia kompa, więc troszkę zbagatelizowałem sprawę z niewiedzy jak to jest z tym 1600 1333 timmingami i innymi ustawieniami(poprzedni komp który kręciłem był na ddr1... Więc zwiechy zrzuciłem na nieumiejętność skonfigurowania biosu przeze mnie :) ). Nic na pewno nie uszkodziłem przy składaniu bo byłem bardzo ostrożny tym bardziej że to komputer dla mnie, i troszkę zainwestowałem :), nie mówię że jestem nie wiadomo kim ale komputer to każdy przeciętny człowiek umie złożyć i nie raz znajomym coś składałem i nigdy nie miałem podobnego problemu - złożone i wszystko działało. Bios jest fabryczny, w sumie nigdy nie aktualizowałem biosu bo nie było takiej potrzeby. A ryzyko chyba jednak jakieś jest. Data BIOS'u systemowego 01/06/10 Versja 8 Data BIOS'u wideo 12/13/10 08.00.15 I pomyśleć że wybrałem kingstona bo był tani i wydawał się pewniejszy niż goodram a tu problem może być z pamięcią... Aha jeszcze jedno. Teraz wyczytałem i ma to chyba znaczenie na stronie asusa że moja płyta główna w sumie obsługuje pamięci do 1333. a przy 1600 jest OC http://pl.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A79T_Deluxe/ sprawdzenie jak to chodzi teraz zająć może jeden dzień a nawet tydzień. Jak zagram to może szybciej się wysypie. to dam znać czy samo ClearCMOS coś dało ale nie wydaje mi się. Jest wszystko tak samo jak było ustawione przeze mnie ręcznie tyle ze napięcie jest delikatnie niższe. Mój nortbridge jest ustawiony na 2000 (Everest pokazuje 2006.8 w cpu-z to samo) Edytowane 19 Listopada 2011 przez Pitterekk1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Sprawdź pamięci programem Goldmemory. Ja pierwsze co bym zrobił to zaktualizował bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitterekk1 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Zaaktualizuję Bios jeżeli jutro coś pogram i będzie zwis. póki co nic się nie dzieje, ale raz ponad tydzień było spokoju. Bios z tego co wyczytałem wystarczy wrzuć go na pendrive tylko odpalić w biosie aktualizację. I będzie to moment. Mam nadzieje że nie jest to równoznaczne z utratą gwarancji. Zrobię test Programem Goldmemory także jutro. Tak jak Polecacie. dziękuje gorąco za wszystkie rady bo poczułem się już dziś bezsilny przy tym kompie. Oczywiście sterowniki mam praktycznie najnowsze (instalowałem chyba 2 tygodnie temu kolejne do grafiki bo pojawiły sie nowe, ale nic się nie zmieniło w kwestii zwiech) a czy karta dźwiękowa może się przegrzewać i zawieszać komputer ? ma ona na sobie radiatorek. i niepokoi mnie ten zapętlony dźwięk właśnie że to może ona coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Energman Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Ściągnij MHDD wypal na CD uruchom z tak przygotowanej płyty kompa i przetestuj dysk. Link do MHDD i FAQ (radzę poczytać) - http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitterekk1 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Energman - Samsung jest praktycznie nowy - chodzi idealnie jak nóweczka. a WD jest starszy i nigdy nie przysparzał problemów (na początku po smarcie widać były problemy ultra ata error ale po wymianie taśmy wartość zatrzymała sie na 7 i nie wzrasta od roku. Coś ze starą taśmą było nie tak) Dbam o dyski twarde, Mhdd znam doskonale. Nie jeden dysk naprawiłem/przywrócił mi do dalszej eksploatacji czy to znajomym. Po nie jednej masakrze jak chodzi o wolne sektory lub bady. I nie będe testował Samsunga co do którego jestem pewien 100% sprawności. (testowałem tylko hddtune pod windowsem po zakupie) na WD z ciekawości robiłem skan 3 miesiące temu przy pomocy MHDD - nie było żadnych sektorów oznaczonych nawet na zielono. Dyski 100% wykluczam. napęd DVD także :) SMART: Z ciekawości czy nie ma pasów czy czegoś odpaliłem dwa 3dmarki - jeden bardzo stary drugi trochę nowszy. wszystko ok. Mem test na tych ustawieniach 2 miechy temu po 8h bez błędów. po 3 teraz także. GoldMemory porałem jakąś chyba starą wersje na dodatek shareware i nie wiem czy ten test jest "dobry".. co prawda błędów brak, al enie wiem czy pamięć rozwija swoje "skrzydła" Jutro na pewno coś pogram i dam znać czy sam reset biosu pomógł, ale wątpie. Postaram się poświęcić dzień. Przed update'm BIOS'u wyjmę x-fi - myślę że dobra porada. może to jej wina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 co to za bzdury ze Phenom BE nie lubi 1600! Phenom 965 nie lubi 1600. Pokaż screen z zakładki Bios odpowiedzialnej za napięcia, podnieś NB VID o +0,1 a pamięci dovoltuj o jedno oczko, jeśli to 1,5 możesz śmiało 1,6 ustawić. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitterekk1 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Reset biosu pomógł - wiem chyba czemu. Tylko nie wiem nadal czemu nie czułem potrzeby resetu na samym początku.. głupie przyzwyczajenie że tego się używa tylko jak komp nie wstanie przy zbytnim OC O_o Prawdopodobnie problemem z crashami był fakt przerwań jakie płyta ustawiła dla zintegrowanej karty i sound blastera sieciówki itp. byćmoże jakieś się "powtarzały" bo x-fi włożyłem "po pierwszym" odpaleniu wszystkich innych gratów. Troszkę czasu minęło. Komp się przestał zawieszać tak mi się wydaje, 2 tygodnie świętego spokoju póki co. Grałem tez trochę i nic się złego kompletnie nie działo. Poza faktem że obraz lekko przez chwile migotał podczas gry i VPU recovery kilka razy sie włączyło i pasy jak na tej stronie, ale to już podejrzewam wina w 100% karty która musi zostać zareklamowana... http://www.ngohq.com/news/17176-workarounds-for-radeon-hd-5000-series-vertical-stripes-issue.html Ustawiłem pamięci na 1600, timmingi 9-9-9-27 a napięcie np 1,7 V. NB na 1,2 i 2400 mhz a procesor na 3.6 ghz i wszystko jest stabilne. 3dmarki śmigają octt i mem testy także bez problemu. i teraz pytanie. warto iść z NB lub HTT jeszcze w górę czy już nie bardzo ? i ile ewentualnie podnieść jeszcze napięcie ? i mam teraz jeszcze jedno pytanie - ja mam płytę ausa na czipsecie 790. i ustawiłem taktowanie na 3.6 tak jak phenom 975. Mam xp. Kolega kupił nowy komputer. Posiada: pamięci 2x4gb 1600mhz, Phenoma 975, chipset 880 Win 7 64. I co ciekawe w 3dmarku 2006w teście cpu ja zgarniam 5391 punktów. a on około 4850 pkt. (na 3.4 miałem 5109 więc i tak więcej niż on) Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Pitterekk1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...