arak Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam Was. Chciałbym Was prosić o pomoc.Otóż zauważyłem,że tak średnio 1raz na 10-15 uruchomień komputera miałem bardzo wysoką temperaturę procesora,dochodzącą do 60'C przy pierwszych minutach pracy.Procesor to E7600 Core2Duo 3,06 GHz wraz z box-owyn chłodzeniem. Na początku nie zwróciłem na to uwagi,ale zorientowałem się,że ilość obrotów wiatraka na radiatorze procesora wynosiła 300-315,a to chyba zdecydowanie za mało,prawda? Wtedy to otworzyłem boczną ścianę obudowy i zauważyłem,e wiatrak tylko drga.Po dotknięciu palcem ruszył do swojej normalnej pracy - 1300 RPM. Czy takie zachowanie może wskazywać na wadliwy wiatraczek czy przyczyna może być zupełnie inna? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Może go blokować kurz, brud lub jakikolwiek włos, a o to w obudowie nie trudno. Także najpierw wyklucz zasyfienie chłodzenia i ewentualnie dopiero pomyślimy nad innymi przyczynami, bo może to być np podawanie za niskiego napięcia zasilającego na start z winy płyty albo samo uszkodzenie wentylatora właśnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Wiatraczek jak wiadomo, aby się obracał, trzeba w niego dmuchać. Trzyletnie dziecko to wie. Jeśli chodzi o wentylator na procesorze, może mieć w biosie ustawioną kontrolę obrotów w zależności od temp. 60st. C to jeszcze nie dużo. Zostaw kompa i sprawdź czy ruszy przy ok 70st. C. Możesz też w biosie wyłączyć kontrolę wentylatora i puścić go na MAX. obr. Jeśli dalej będzie miał problemy ze startem, do wymiany. Jak z każdą głupotą będziesz zakładać osobny temat, forum przestanie Cię lubić. Edytowane 20 Listopada 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Mówienie wiatraczek zamiast wentylator to NIE błąd ! i przestańcie się wreszcie tego czepiać , to tak jakby ktoś się rzucał, że mówimy twardziel, ramy, mobo, grafa itp. To określenie slangowe i tak ma być. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 łopian, wyluzuj. Sam gardzę kimś kto tylko linkuje wiatrak i wentylator na wikipedi, nic więcej nie wnosząc do dyskusji. Gdybyś doczytał, zauważyłbyś w mojej ironii, że to coś na wentylatorze zachowuje się właśnie jak wiatraczek. Trzeba podziałać na jego śmigło w taki sposób jak to robią moje dziewczynki, paluchem lub dmuchając. Wskazałem tez sposoby diagnozy, rozwiązania problemu. Ty nie wniosłeś nic do dyskusji postem wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Napisałem to dla wszystkich, nie chciałem cię urazić po prostu denerwujące jest zwracanie uwagi na coś co nie jest błędem i wszyscy wiedzą o co chodzi. Do dyskusji nie ma za bardzo co wnosić bo wszystko zostało już napisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Ja bym napisał, że to jest błędem ale wszyscy i tak wiedzą o co chodzi. Dyskusja ta nie jest przedmiotem tego tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arak Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2011 Chciałbym jeszcze prosić o odpowiedż w jednej kwestii.Dziś wszedłem do biosu(znowu wiatraczek na procesorze tylko drgał nie wchodząc na swoje obroty) i zmieniłem w CPU Smart Fan Mode z mienić z PWM na Auto. I w tym momencie wartość RPM skakała z 1350 do 0,choć wiatraczek chodził non stop.Cóż to może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...