brt32 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Witam, Ponieważ nikt nie odpowiada już w moim wątku, widocznie jest za długi, więc napiszę kolejny temat. Złożyłem zestaw multimedialny. Jednak denerwuje mnie brak ciszy. Jedno już wiem - bardzo głośne są wentylatory wbudowane standardowo w obudowę. Więc one pójdą na wymianę. Także pierwsza sprawa - Co polecacie? Jeden wentylator na przód 120mm - wdmuciach!ący powietrze do obudowy i dwa wentylatory 60mm z tyłu - wydmuciach!ące powietrze z obudowy. Druga sprawa - Mimo odłączenia wiatraków - jest sporo ciszej, nawet nawet do zaakceptowania, ale jednak wciąż dmucha, a słychać to z 3-4m. Więc i tak nie jest cicho. Co może powodować taki hałas? Zdaje mi się, że chłodzenie od karty graficznej (Vertex3D 6850 X-Edition). Bo Scythe Big Shuriken na procesorze raczej nie, zasilacz XFX Core 550 też raczej nie. Jakieś sugestie? Podpowiedzi? Moje propozycje wentylatorów to: 1x Scythe S-FLEX 120mm 800 Rpm - 59zł 2x Scythe Mini Kaze 60mm Silent Fan - 27zł Co o tym sądzicie? Priorytet cisza, potem wydajność. TUTAJ link do obudowy i ich "SILENT" wentylatorów... Dzięki i pozdrawiam. Edytowane 20 Listopada 2011 przez brt32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furtek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 A może lepiej dokupić po prostu regulator obrotów wentylatorów? Zmniejszyć napięcie i po kłopocie... no chyba że sprawcą hałasu są łożyska, to już inna sprawa. Co do innych komponentów... to może karta graficzna ? Wyczytałem ze potrafi generować bez strasu 45dBa. Sporo jeśli masz nie wyciszaną budę. spróbuj zatrzymać też wentylator na GPU i jaki efekt wyciszający to dało. Idąc dalej mogą to być wibracje z HDD Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...