Skocz do zawartości
krzysztofci

Solid works a pamięć RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z uwagi na fakt, że pracuje(uczę się) w programie SolidWorks zaczynam odczuwać brak pamięci RAM i jestem zmuszony pomyśleć o kupnie pamięci DDR2. Mam jednak kilka pytań odnośnie mojego zakupu.

Czy opłaca mi się wymieniać moje obecne ramy na 4GB identycznych pamięci, czy może lepiej po prostu dołożyć 2GB do mojej aktualnej konfiguracji(podaje poniżej).

Czy odczuje różnice między taktowaniem moich obecnych pamięci a pamięciami DDR2 800MHz.

Przy okazji proszę o odpowiedz czy istnieją pamięci DDR2 taktowane częstotliwością 333MHz,pytam gdyż sprzedawca z którym rozmawiałem stwierdził że nie możliwym jest abym miał takie taktowanie DDRek 2, nie wiem czy to coś nie tak z moją konfiguracją czy po prostu się on mylił.

Zastanawiam się także po woli nad ewentualnym podkręceniem procesora, więc proszę o poradę co zrobić.

Moja aktualna konfiguracja:

-MSI P6N Sli-Fi

-Core2Duo E4300 1800MHz Conroe

-2x 1GB DDR2 PC2-5300 333MHz

Reszta konfiguracji zdaje się że jest mało znacząca więc nie podaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje pamięci to 667Mhz . Najlepiej to dokup 2GB jakiegokolwiek ramu i bez różnicy czy to będzie 667 ,czy 800, najlepiej najtańszego;) Różnicy w taktach nie poczujesz.

Czyli tak jak myślałem, a co jeśli chodzi o podkręcenie mojego sprzętu wiem że moja płyta i procesor z tym z pewnością sobie poradzą, ale czy pamięci nie będą w tym przeszkadzały?

Chciałbym również aby pamięci działały mi w Dual chanel

Edytowane przez krzysztofci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci nie będą przeszkadzały, także o to się nie martw. No chyba,że oc będzie na maksa;),ale jak delikatnie, to nie będzie problemu.

Co do duala,to jeżeli zakupisz 2x 1GB, to powinien być. Przy czym uważam,że lepiej kupić 2GB w jednej kości i olać duala. Zresztą zobacz co taniej wychodzi.

Edytowane przez Gr3gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi