samael88 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) Witam , piszę z takim pytaniem . Posiadam w tej chwili okazyjnie kupiony zestaw Cpu: FX 4100 Mobo ASRock 880GMH/U3S3 Ram DDR3 4gb goodram GPU HIS 6770 Ze względu że się przpowadzam na swoje mieszkanie zaczynam myśleć o zmianie platformy . Wydajność zestawu mi odpowiada, procek kręci sie na 4,6 gram sporadycznie a komputer jest głównie do pracy, filmów, muzyki . I teraz dylemat rozważam zmiane na intela ze względu na prądożerność ponieważ komuter chodzi u mnie 24/h a rachunki teraz będę płacił ja :mur: . I teraz pytanie czy warto zmieniać (myślałem o i3 2100 ( co to jest z literką T) a płytę główną nie wiem jaką . Musi być matx posiadać wyjćie optyczne i hdmi (mile widziane esata i usb3.0) No i właśnie czy taka zmiana ma sens (mogę kupić i i5 2500k tylko po co ), jaka to różnica w poborze prądu . Zasada jaka zawsze panowała przy zakupach było jak najtaniej i najwydajniej. Lubię AMD ale .... Karty raczej nie będę zmieniał chociaż czekam na wasze propozycje . Ma być wydajnie, cicho, żreć mało prądu. Pytanie numer 2 Pracuje cały czas na dwóch monitorach jeden podlączony do 6770 drugi do integry w tak zwany surround view a to dlatego (nie wiem jak nvidia) że jest to któryś mój radeon który przy windowsie i 2 monitorach pracuję z częstotliwosćia nie najniższą tylko 400 mzh i wyżej a jak jest surround to jest 157 mzh i pytanie brzmi czy można wykożystać duet radeon 6770 + integra intela do takiej pracy . Czekam na wasze propozycje co kupić i3 fajne, blokuje mnie brak oc które lubie zawsze fajnie mieć coś dodatkowego co nie jest w cenie. Proszę o opnie mądrzejszych czy ta zmiana ma sens i na co (głównie jakie mobo matx) Edytowane 23 Listopada 2011 przez samael88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) Czekam na wasze propozycje co kupić i3 fajne, blokuje mnie brak oc które lubie zawsze fajnie mieć coś dodatkowego co nie jest w cenie. Obecnie ani amd ani intel nie sprzedaja procesorow z wyzszymi mnoznikami w znacznie wiekszej cenie, roznica w cenie pomiedzy i5 2.8 ghz a i5 3.3 ghz to niewiele ponad 100 zl. Standardowe taktowania sa wlasnie jakas proba osiagniecia kompromisu pomiedzy zuzyciem energi, temperatura pracy (na boxie) a wydajnoscia. Poszukaj testow na silent pc, wynika z nich ze pobor pradu w idle jest porownywalny dla dla i3 oraz i5. Co wiecej np. i5 2400s to nic innego jak i5 2400 z obnizonymi o 0,09V napieciami i zbitym mnoznikiem, podobnie wyglada to dla i3 T. Z ich testow wynika, ze pradozernosc w idle jest podobna, natomiast ilosc pradu zuzytego przykladowo na kompresje wideo albo skanowanie antywirusem jest bardzo zblizona uwzgledniajac, ze wersja T zadana prace wykonuje dluzej, podstawowa roznica sprowadza sie do maksymalnego poboru mocy i wydzielania ciepla przy pelnym obciazeniu. Moim zdaniem jesli budzet nie jest napiety warto kupic i5 2310 (2.8 ghz) i pobawic sie off set voltage. Nie jestem w stanie polecic odpowiedniej plyty, moze ktos pomoze. Ja majac podobne rozterki (place 250 zl miesiecznie za prad) mimo wszystko ciagle pozostaje przy amd, uzywajac k10stat nie taki diabel straszny. Wg. miernika z alledrogo moj phenom x6 z hd 5850 ciagna podczas wyswietlania pulpitu z kilkoma programami w tle 70W - 75W - mam ustgawione P3 na 400 mhz @ 0,7V. Nie wiem na ile elastyczny jest off set voltage w intelu. Problemem ciagle pozostaje zuzycie pradu podczas obciazenia ale w tej kategorii nawet 2500k po oc staje sie kiepski. http://www.silentpcreview.com/article1202-page3.html Zwroc uwage, ze testujacy osiagaja bardzo niskie zuzycie w idle nawet na bardzo nie oszczednych procesorach, a fx 4100 wypadlby mimo wszystko lepiej od phenomow x4. Po oc wykonanym wg starej szkoly (wylacz cnq, c1e, napiecia ustaw na sztywno) zuzycie na amd wyglada tragicznie. Polecam lekture calego artykulu w podsumowaniu mamy; The i3-2100T used less power than the i3-2100, but took longer to run through our benchmarks and thus used more power in total. The same can be said of the i5-2400S vs. the i5-2400, though the margin was slimmer as the performance difference was relatively small. Edytowane 24 Listopada 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...