sts Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Jako serwerek atom z integrą 1Gblan (win7)----->TL-WR1043ND------->Asus 775 z integrą 1Gblan Transfery i wykorzystanie łacza takie jak na foto: Czy tak to już jest z tą prędkością czy można zastosować jakieś sztuczki by ten transfer sie zwiększył z 40% na 80%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Sprawdź czy na drugim komputerze nie ma zbyt dużego obciążenia cpu. Jakie masz dyski w obu komputerach? Z doświadczenia wiem, że ok. 45MB/s to dobry wynik transferu pomiędzy dyskami w jednym kompie. Puste dyski w testach pokażą znacznie wyższe transfery. Praktyka nie jest już tak różowa. i ok. 45MB/s jest wynikiem w normie. Nie znaczy to, że trzeba się zadowalać wynikiem. Zawsze można drążyć temat. Możesz sprawdzić też szybkość kopiowania eksploratorem windowsowym, aby wykluczyć ograniczenie transferu przez TC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Sprawdź czy na drugim komputerze nie ma zbyt dużego obciążenia cpu. Jakie masz dyski w obu komputerach? Z doświadczenia wiem, że ok. 45MB/s to dobry wynik transferu pomiędzy dyskami w jednym kompie. Puste dyski w testach pokażą znacznie wyższe transfery. Praktyka nie jest już tak różowa. i ok. 45MB/s jest wynikiem w normie. Nie znaczy to, że trzeba się zadowalać wynikiem. Zawsze można drążyć temat. Możesz sprawdzić też szybkość kopiowania eksploratorem windowsowym, aby wykluczyć ograniczenie transferu przez TC. Dyski obydwa 7200rpm, cpu jak widac na foto około 19% w drugim pc (tym z e5200) mniejsze zużycie. Obydwa pc raczej sie nudzą przy kopiowaniu plików po sieci, chodzi mi tu o przyspieszenie kopiowania bo dlaczego wykorzystanie łacza jest tylko ~40%. Jak pamiętam kilka miesięcy temu transfer z pc do pc po lanie 100Mb to obciążenie sięgało 98% (xp-xp) tylko to mnie zastanawia. Poprzez TC i eksplorer windowsa wyniki są zbliżone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Możesz spróbować połączyć bezpośredni komp z kompem, pomijając router. Pozwoli to wykluczyć ewentualne spowolnienie przez router. Chociaż wątpię czy to pomoże. Co do dysku 7200rpm, następnym razem podaj więcej informacji. Mój pierwszy dysk 7200rpm miał transfery ok 20MB/s (pojemność 20GB), obecnie dyski 5400rpm robią +/- 100MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Dyski: SAMSUNG_HD103SJ ST3640323AS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 SAMSUNG_HD103SJ cpu usage -1.0% :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Jakiś błąd programu zapewne, w maszynie wszytko gra i obciążenie nie było większe niż 7% (jest to dysk systemowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 pobaw sie jumbo frame, na atomie tez tyle wyciagam, ale juz pomiedzy dwoma pelnoprawnymi komputerami ok 90-100MB/s szlo, i to bez zadnych kombinacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...